A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel egyeztetett a szakképzésben meghirdetett sztrájk követelései kapcsán.

A minisztérium szerint okafogyottá váltak a pedagógusok követelései
Kép: Propeller

A KIM álláspontja változatlan, az eddigi intézkedések a kormány elkötelezettségét mutatják a megfelelő felkészültségű, minőségi munkát végző oktatók anyagi megbecsülése mellett – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Azt írták: a keddi egyeztetés alapján megállapítható, hogy a szakszervezeti követelések az időközben végrehajtott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően okafogyottá váltak.

Ennek egyik fontos eleme a szakképzésben oktatók munkabérének folyamatos, kiszámítható emelése. A napokban megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a következő évek béremelésére is – fogalmaztak.

A KIM álláspontja szerint egyes követelések éppen a szakszervezetben oktatók érdekeivel lennének ellentétesek. A merev 22 órás kötelező heti tanítási óraszámkeret visszavezetése tönkretenné a szakképzési rendszer rugalmasságát, a gazdasággal való összekapcsolását és az eddigi szakmai vívmányait, továbbá negatívan befolyásolná a szakképző intézményekben dolgozók gazdasági és szociális érdekeit.

Hozzátették: a közalkalmazotti juttatások kapcsán téves az a szakszervezeti álláspont, miszerint a korábban a közalkalmazotti törvény hatálya alatt álló oktatóknak bármilyen juttatását elvették volna. A jogviszonyváltáskor fontos garanciális elem volt, hogy minden érintett megőrizte azon előnyöket, amelyeket a közalkalmazotti jogviszony biztosított – jelezték.

A tárca szerint az új szakképzési rendszer bizonyított, az oktatók elégedettek, ugyanis az idei kétlépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek.

A szakképzésben bekövetkező dinamikus változások népszerűségét jelzi, hogy a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Ez elismerése a szakképzésben dolgozók munkájának is. A további erősödéshez éppen ezért tartják fontosnak a szakmájukat szerető oktatók megbecsülését – emelték ki

A felek a megbeszélést azzal zárták, hogy a további egyeztetések helyi szinteken folytatódnak – áll a közleményben.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Oktatás színvonala
Továbbra is a tankötelezettség 18 évre emelése mellett kardoskodom!!
Minden fiatalnak szakmát kellene szerezni és biztosítani a továbbtanulás lehetőségét!!
A 16 éves kötelező korhatár ezt nem biztosítja!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Oktatás színvonala
Továbbra is a tankötelezettség 18 évre emelése mellett kardoskodom!!
Minden fiatalnak szakmát kellene szerezni és biztosítani a továbbtanulás lehetőségét!!
A 16 éves kötelező korhatár ezt nem biztosítja!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
nevetséges bohóckodás...a kukásoknak több eszük volt, 3 nap alatt lerendezték a dolgot...ugyanis ők valóban sztrájkoltak, nem vették fel a munkát, ezt nem látom a tanároknál...pedig állítólag csupa " okos, művelt " ember...már röhejes a vergődésük...
justhpeter
@Pálinkás Pál: Egyetlen út járható: ha nem enged a kormány nem kell szeptemberben az új tanévet elkezdeni.
A) addíg az idő elegendő a szükséges kormányzati jogszabályok elkészítésére.
B) nem kell harcolni az érettségiken
C) ha nincs teljesítés minden szinten leáll az oktatás.
Terminátor
"A napokban megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a következő évek béremelésére"
Hány éves vagy?
Tanár vagy?
Te még hiszel a mesékben!
Macskaszem
Mitől vált okafogyottá? Jelentős béremelést kaptak? Nem.
A dagadék leszámolt a demokráciával, és nem is akarja visszacsinálni, ezért uniós pénz nem fog jönni.
Tehát béremelés nuku. Hazugovicsék üres ígéretéből nem lehet vásárolni, rezsit fizetni.
Pálinkás Pál
@justhpeter: és szerinted ez a majálisozó tanbrigád képes erre?
jáger laszló
Ez a KIM véleménye amit azért nem kell beszopni a tanároknak elsőre!!
csak ennyi
barátilag J.L.
sgl
@justhpeter: Már holnap nem kéne bemenni tanítani!!!
Csak az a baj, a tanárok kb. 30%-a fideszhívőszavazó.
Másik harmada fél muszáj dolgoznia ne legyen elvonás, harmadik harmad meg kevés lenne,
habár, ha kb 15 ezer tanár egyszerre megtagadná a munkát, lenne hatás, eredmény.
Edebácsi
Okafogyottá vált,Miért? " mert mi azt mondtuk!"
Terminátor
Okafogyottá vált, tehát sztrájk!
Végre möggyütt az eszük!
Nessy
A KIM szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve! Ha egy évig egy 10 éve tanító matek tanár napi hivatalos + otthoni munkaóráival, és az érte járó fizetésért kellene dolgozniuk nem a fenekükön ülve íróasztal mellett, hanem kamaszokkal, akkor is ilyen nagyon elégedettek lennének??
Horizont
Sajnos ott sincs összefogás. Az összes tanárnak nem kéne felvennie a munkát, lakat az iskola kapura, semmi vigyázás a gyerekekre, semmi, semmi ...3 nap és mindent megkapnának.
Bár az oktatás reformját akkor sem. Az már úgy marad.
ómió
Igen, ám, de az "efftársi rétegük" ezt sehogy sem "ércse"!
Nessy
Nehéz országosan összefogni ennyi embernek. Van akinek így is jó, van akinek létkérdés még a kevés bér is!
balos
@jáger laszló: Akkor elmennének innen a kiképzett fiatalok,mert nyugaton a helyzet "változatlan"ul jobb!
drrotf
Nem ők a becstelen brigantik, a pedagógusok a hülyék, mert okafogyottá váltak a követelések!Mi van?Megkaptuk az EU-tól a várva várt pénzt és 30%-os béremelésben részesültek a pedagógusok, csak a nagy sürgés forgás, ünnepi készülődés közben ezt nem vették észre az" oktondi" pedagógusaink? Ha lehet , ne nézze már hülyének az embereket a kormány, nem képesek a vezetőink az egyenes beszédre!
Philip Marlowe
Itt volna az ideje, hogy a pedagógusok kivessék maguk közül azt a néhány százaléknyi DK-s provokátort.
Mert ezeknek soha nem lesz elég. mindig előállnak majd valami új követeléssel, mint az európai bizottság.
Ez egy buktatási taktika.
A pedagógusok nagy többsége normális, átlátja a helyzetet. Nem kéne hagyniuk magukat "összegyurcsányozni."
Horizont
@Philip Marlowe: Honnan tudod, hogy ez van? Ott vagy mindenhol?
Ja hogy már megint csak köpködsz.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: „Pici bogaraim, ha az Unióban akartok továbbra is élni, akkor a választáson felejtsétek el a csuti embereit, mert ezek visszavisznek titeket Etelközbe!” ( Hofi)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277581626_1315229162290321_8741430134578767710_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=1q2vbzxH3pQAX_Y0MgH&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfC0ODtdA8R2BJYeOJUXg-7psD43m9o0vLW4Z4_TuuZHoA&oe=6416EAB3
„Hát, ti már rosszabbak vagytok mint a sáskajárás. Az egyiptomi tíz csapás, hozzátok képest áldás volt!” ( Hofi)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/153028046_2765417193773947_4591205603345292154_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=anK2XAmzcs4AX8-m5k7&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCKuG6_ARRinpvY1aINeqwSPIFYjKJ29eUK4jL8dKbi6A&oe=64390FED
„Pajtás ez a kapitalizmus haldoklik. De ha megdöglik és elássák, lenn is jobban fog élni, mint mi itt fönn. És éjfélkor, amikor szellemjárás van, nem az jön fel kisérteni, hanem mi megyünk le enni.” ( Hofi)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/16708765_1234197606664940_9190867998835901850_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=g-ZsSAGNOl8AX_qqNv4&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDw8LBzjdtx1ssy5oIENPi8Qrxh7pss37lg-nm8HvuL2g&oe=6438F2D1
Orvos látott már...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27073182_1068382206637646_2106805261028072361_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=YstiWaW_vmcAX_qtC11&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDYV-CqHuFf65pC4AShvX7mrEGA2NiyqF_n8rd75H0QPA&oe=6438EA18
madlaci66
1. pont: mindíg a fidessnek van igaza
2. pont:ha véletlenül nincs igaza, akkor automatikusan az 1.pont lép érvénybe
lusta
@Nessy: Miután ilyen a pedagógustársadalom, föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nagyon is logikusan jár el.
Nessy
@lusta: Nem csak a pedagógusok! Az egész társadalom részekre szakadt! Van a kormányzat, az érdekeltek, a "család", jóbarátok, pár felszólaló, és a passzív többség! Oszd meg, és uralkodj, tökéletes példája!
Németh István
Pláne annyira okafogyottá vált a pedagógus sztrájknak nevezett a kormány és a nemzet vezetés megbuktatását céltó munkabeszüntetés, hogy>> mert nyilván sok pénzük van a tanároknak, vagy a pedagógus szakszervezetnek van sok, hogy fizetik a munkanélküli napokat, nem tudnak apénzükkel elszámolni >> helló NAV!!?!? MERT UGYE A MUNANÉLKÜL ELTÖLTÖT IDŐRE PÉNZ NEM JÁR!! Ez csak az egyik!! A MÁSIK > A PEDOFIL, ERKÖLCSTELEN, BUZI, GYEREKRONTÓ KURVA ANYJUKAT A PEDAGÓGUSOKNAK MÉG ŐK KÖVETELNEK??? A ROHADÁS JÖJJÖN RÁJUK >>> MÉG AZ IS FELELŐS, AKI CSAK MEGTŰRTE A KÖZVETLEN KÖRNYEZETÜKBEN EZEKET A MOSLÉKOKAT, mert hogy tudott róla, a NAGYTÖBBSÉG de nem jelezte!! EGY KIBASZATOS FILLÉRT SEM NEKIK, LEGFELJEBB AZ ADOTT TŰRÉSHA-TÁR MELLETT, AMELYET A KORMÁNY JELZETT IS! TÜNTETNEK A KORMÁNNYAL SZEM-BEN A MOCSKOS BALOLDAL MELLETT, HOGY AZ Eu. NE FIZESSE MEG A JÁRANDÓ-SÁGAIT MAGYARORSZÁGNAK >> ÉS A MOCSKOS KURVA ANYJUKAT MÉG EZEK A SZEMETEK KÖVETELNEK! HÁT MENJENEK A BÜDÖSR, ROHADT NAGYON ROHADT KURVA ANYJUKBA! EGYKIBASZATOS FILLÉRT SEM NEKIK!!! azt is, abból is, elkell venni amit kapnak! moslékok!
Aztán az usa-nató armada is takarodjon a picsába Európából, az Eu moslék vezetése a börtönbe! -akasztásilag!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.