Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én Kiskőrösön mondott ünnepi beszédet. A 24.hu tudósítása szerint visszafogottan fogadták a kormányfőt Kiskőrösön. Nem volt "Viktor, Viktor" skandálás vagy ujjongás, csak taps. Orbán beszédét pedig síri csendben hallgatta végig a közönség az esőben.

Petőfi Sándor kiskőrösi szülőházánál mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor szerda délután.

Orbán beszéde elején azt közölte, hogy

Petőfi születésekor olyan gyenge volt, hogy spirituszban fürdették, majd vándorszínész lett és az ország ünnepelt költője lett.

5 év alatt 1000 verset írt, kirobbantott egy forradalmat, és elhozta a szabadságot az országnak. 26 évesen pedig elesik – tette hozzá. Nem ágyban párnák közt, hanem a szabadság harcmezején éri a halál – mondta a kormányfő. 

Hozzátéve:

a csatatéren, szemtanúk nélkül esik el, ekkor már senki nem él azok közül, akik látták érkezését az evilági életbe, ahogy jött, úgy távozott, „egyszerűen átlépett a legendák világába.

"Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, ami mély-Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik. Egy villanás, amelyet saját nemzete lélegzet visszafojtva követ és csodál. Egy külföldi azt mondaná, rejtély. Egy amerikai filmrendező azt, hogy Petőfi-rejtély. Mi magyarok semmiféle rejtélyt nem látunk, magyar sors – mondjuk inkább. Közülünk való, aki fölénk emelkedik, a magyar nehezen fogadja el az ilyesmit, de most örömmel beadjuk a derekunkat, mert tudjuk, ha szeretnénk is, aligha tudnánk utána csinálni. Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiúnk"

– fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint minden magyar tud tőle legalább egy verssort, „minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar”.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy Petőfi születése idején szövegezte Kölcsey a Himnuszt. 25 évvel a Himnusz után Magyarország már felemelte a fejét, és felegyenesedő nemzet, és önbizalommal tekint szét – mondta a kormányfő.

"Ez a nagy közös születésnapunk"

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap

- mondta a kormányfő. Így él a mi emlékezetünkben a magyar szabadság születésének a napja is – közölte. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Szólt arról is, hogy Petőfi szülei előtt is fejet kell hajtani.

Orbán Viktor úgy látja, hajlamosak vagyunk elfeledkezni nagyjaink szüleiről, „mi ne tegyük, hajtsunk fejet az öreg Petrovics előtt. Az öreg Petrovics boldog és vidám gyermekkort teremtett két fiának, és az ő munkás hazaszeretetét tovább is adta nekik. István, a fiatalabb Petőfi bátor ember volt, századosi rangig jutott, a megtorlás idején lefokozták és közlegénynek sorozták be a császári seregbe, majd három év sáncmunkára ítélték, megtörni nem tudták, emelt fővel viselte”. Az édesanyáról is beszélt Orbán Viktor, aki szlovák asszonyként „itt, ebben a házban vajúdva hozta világra a legnagyobb magyar költőt. Dicsőség a Petrovics családnak”.

Orbán Petőfi Sándor életrajzából adódóan kénytelen volt arról is beszélni, hogy milyen nehéz dolga volt a beilleszkedéssel egy szerb-szlovák vegyes családnak a kunok közé.

Ha két magyar találkozik, pillanatoknak kell eltelnie, hogy három véleménye legyen

- lépet tovább a migránsellenes populistaként kicsit idegen témán, hogy közölje, abban minden magyar egyetért, hogy Petőfi a legnagyobb költőnk.

Talán megbocsátható részrehajlás, ha azt mondjuk, hogy a magyar a szabadság legtökéletesebb nyelve

- mondta.

Majd rátért Petőfi Sándor testfelépítésére, és arra, hogy sokszor szólt be hadügyminisztereknek. "Nem volt férjnek való se. Szendrei Júliához volt való" – mondta.

Csak öt év, és Petőfi életműve mégis teljes

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Petőfi soha nem hagyta el a szellemi világ keresztény erőterét.

A szabadság, egyenlőség, testvériség a hit, remény, szeretet parancsa mellett érvényes csak, és ezt Petőfi is tudta – mondta.

Megállás nélkül dolgozott Petőfi, és csak 5 év adatott neki alkotásra

- mondta. Csak 5 év, és Petőfi életműve mégis teljes.

Az ő életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt – mondta a kormányfő.

Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk

- tette hozzá.

Forrás: Origo, Index, 444

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Hányingerem van ettöl a ripacstól, még ujságirókat sem engdték a közelébe, mitöl félsz ?? szemét zsiros elmebeteg??? ja hogy félted a sz@ros életed? van is miért alja putris
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Hányingerem van ettöl a ripacstól, még ujságirókat sem engdték a közelébe, mitöl félsz ?? szemét zsiros elmebeteg??? ja hogy félted a sz@ros életed? van is miért alja putris
gina
Olyan zavaros ez az idióta mint a szövege is,,,
drrotf
Végig hallgatva Orbán március 15.-i beszédét azt gondolom, hogy a beszéd inkább Pető Sándor életének részletes méltatása volt, mint 1848 március 15.-.ről történő megemlékezés.Sok mindent elmondott Orbán Petőfiről, de szerintem azt hogy ennek az embernek a szabadság szeretete kimagasló volt azt nem hangsúlyozta elégé, ami Orbánnak a taccsvonalról bekiabáló béke vágyával magyarázható.A béke szerintem elsősorban azon múlik hogy a harcoló felek akarják e azt, de nem vitatom, hogy az is segíti a béke létrehozását, ha a nemzetek , különösen a nagy hatalmak megegyeztek-e már ebben a kérdésben.Az igaz hogy most volt év elején ,január 1.-én Petőfi születésének 200.-ik évfordulója, s ekkor nem hallottam erről ilyen országos megemlékezést, de most 1848 március 15.-ét kellett volna ünnepelni, és szerintem Petőfi csak egyike volt azoknak a márciusi ifjaknak akik kirobbantották a forradalmat, de azt mondani hogy Petőfi nélkül nem történt volna semmiféle világraszóló esemény Pesten és Budán, azt azért nem lehet állítani. Petőfi csak az egyike volt azoknak akik az események főszereplői voltak!A többi márciusi ifjú is megemlékezést érdemelt volna ezen a napon , mert fontos szereplői voltak ők is a forradalomnak.1848 március 15.-e jelentőségéről hazánk fejlődésében sajnos nem igen esett szó a beszédben.
Pálinkás Pál
" Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk"...neked éppideje lenne...
balos
@almalibre: 1 tömeggyilkostól?Kicsit köpj fel és állj alá!Csak szólok!
jáger laszló
1848s nemzet i ünnepség Kiskőrösön
Sajnálom
Ez 1 falusi Petőfi megemlékezéssé silányult Orbán interpretációjában!!
Nem volt sem felemelő,sem lelkesítő beszéd,inkább olyan semmilyen közel 1óra.n keresztül!!..
Legjobb elfelejteni!!
csak ennyi barátilag
J.L.
Havanagi
"Közülünk való, aki fölénk emelkedik, a magyar nehezen fogadja el az ilyesmit, de most örömmel beadjuk a derekunkat, mert tudjuk, ha szeretnénk is, aligha tudnánk utána csinálni. Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiúnk"---- Ez azt hiszi,hogy megtisztul Petőfi fényében! Neked Kordon Viktor semmi közöd Petőfihez és az ő eszméihez.Ég és föld a különbség.Neki nem kellett kordon,nem félt,te meg be vagy rezelve.
SÍva
Mennyien vannak? Honnan jöttek ezek az emberek? Fizettek nekik a megjelenésért?
Törölt Nick
@Philip Marlowe: Menj már a redvásba. Ez nem szép gesztus volt, hanem Petőfi házának megbecstelenítése. Orbánnak annyi köze van a szabadsághoz, hogy szereti sárba tiporni.
Petőfi igazi szabadsághacos volt, nem ilyen pocakos, hazudós kevlárhuszár.
fergeteg
Mennyit kaptok ezért a kommentelésért geci bolsik naponta?
Nincs sajtószabadság?
Tanárlázadás?
Ti szervezitek Gyurcsány-Dobrev. Csauseszku utódjai.
namihami
És még olcsóbb is volt, mert ennek a 250 fizetőnézőnek idén még lengyelre se kellett fordítani! A megtakarítás zöme persze a ""tekesítésre"" elment!
A ""Takarékosság Kormánya""!
Eladott Ország
Vers Orbánnak: Szemed zöld, hajad barna, pöcsöd mint a hangya farka. Eszed kevés, fejed torz, szagod mint a döglött borz. S hogy e vers ne legyen hiába, nagy lóf@sz a picsádba.
twitter.com/vikingastrids/status/1636002826491928577
Eladott Ország
@fergeteg: ma, 16:58 ☻ Az Orbán-rezsim most hasonló jegyeket mutat, mint a Ceaușescu-rendszer az utolsó éveiben. A déli áramlat és a paksi atomerőmű-építést miatt nemcsak az USA-val romlott meg Magyarország kapcsolata, de Budapest távolodik a NATO-tól és az EU-tól is.
m.cdn.blog.hu/cs/csepelhirek/image/ceausescu-orban.jpg
Részlet Ceausescu utolsó beszédéből ( 1989. december. 21.)
„Hazánk ellen folyó külföldi rágalomkampány célja, hogy megfosszák Romániát függetlenségétől, szuverenitásától és megakadályozzák népünket a haladásban a szocializmus útján”... Mintha nap mint nap valami hasonlót hallanánk a helyi őrülttől is.
twitter.com/janos_hary/status/1633367869944651776/photo/1
Sokáig lehetne sorolni de: Ceausescu és az Orbán rendszer azonossága. A nagy jólét közben tönkrement a gazadaság, értéktelen fizetőeszköz, elképzelhetetlen vagyont halmozott fel saját számláin. Az országot a rendszeréből nyerészkedők irányították. Az egészségügy összeomlott , mert elhanyagolta. Megalomán módon építkezett. Barátságot színlelt nyugatra, miközben az oroszok irányították. Jólétet hazudott közben nyomorba taszította a saját népét.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279164596_527911332289159_4759567185089843904_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=xs71JO0ixa8AX9RzNMx&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDWH72xm0aRmZoErUf5QFlr5ep9vZSeDBYZyOh04AoCGw&oe=64176622
Aki Én
@fergeteg: nem inkább a román-cigány gazdád, te ostoba?
Húúú, de buták vagytok...
Nyírfa
Ezt ki írta? Az elején még egy gyenge kettesben gondolkodtam, de amikor elértem a mély-magyartól a csillagösvényig, határozott karót húztam be.
A tárgyi tévedések, a szokás szerint minden magyarra ráhúzott személyes véleménye legyen az ő problémája. Viszont:
Iiyen felkészületlenül odamenni, március 15-dike meggyalázása volt.
Nyírfa
@Horizont: 17.00

" Egyre kisebb helyre szűkítik orbánt, hogy ne tűnjön fel mennyivel kevesebben vannak mint régen. "

Abszolút!
Nyírfa
Ha már Petőfiről van szó, akinek költő lévén némi köze volt a kultúrához, megjegyezni kívánom, hogy a szép beszéddel nem vádolható @gina: 19 lájkot kapott. Ugye tudjátok, hogy ez minket is minősít!
jáger laszló
Hát ez az1848s megemlékezés méltatlan volt az évfordulóhoz
Félreértés ne essék nem Petőfi miatt,mert ő nem tehet róla!
csak ennyi
barátilag
J,L
Edebácsi
Orbán Petőfit is saját magával azonosíoitta. Kár, hogy az áldozat már nem tud tiltakozni!
Orbán és a forradalom, a szabadságharc, a függetlenség Ukrajna fényében...döbbenet.
simmering73
"Minden bizonnyal sokkal keményebb ultimátumot és figyelmeztetést kaphatott Orbán Amerikától és az EU nevében Macrontól, mint ami a nyilvánosság előtt megjelent. Orbán a tűzzel játszik, s ezt megelégelte az Egyesült Államok, a NATO, s az Európi Unió is. Egyertelmű, hogy Orbán olyan ultimátumot kapott Washingtonból és Párizsban a Macronnal folytatott “munkavacsorán”, amely tényleg utolsó figyelmeztetés volt, és nyilvánvalóan egyeztetett álláspont. Ennek eredménye lehetett az “utcai harcos” önmagához képest visszafogott beszéde Kiskőrösön."
nepszava.us/az-amerikai-es-az-unios-ultimatum-miatt-volt-orban-beszede-visszafogott/
Galway
Nahát, akkor most kell kirúgni az isőjósokat! Hiába jósoltak országos esőt, csak Kiskőrösön esett. Pesten meg Gyurcsány és Dobrev beszélhetett ezerrel száraz szélben.
Nyírfa
@Galway: :)) Ezt biztosan Soros intézte el a háttérhatalom természettel! Hogy már az is Orbán ellen van, ez skandalum! Betiltani!
Emmersson71
@KisTehen: Mondjuk, a Sosemhazudónál sem kell a szomszédba menni sarkos véleményváltozásért!
sunoge
@Philip Marlowe: Ti NER nyaloncok tényleg csak ennyit tudtok? Ha valakit kiráz a hideg a kretén puhostól máris Gyurcsány párti? Hát nem az...de nektek ezt nehéz felfogni, csak ismételgetitek a mantrát. Szánalmas kis csapat.
ómió
Láttuk a "visszafogott" vastapsot, efftársak!
jáger laszló
Orbánt is spirituszba kéne tenni és úgy tartósítani az utókor számára!!
Megjegyzem
Üvegbe,spirituszba a bogarakat ,kis állatokat szokták tenni tartósítás céljából!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kulabombaafityiszre
A skizofrén dagi viktor ha saját magával vitatkozik háromnál több véleménye van ami nem baj,csakhogy ezeket el is mondja egymás után.
kereső
150 év után
Lidércnyomás

Petőfi szobrán
egy ocsmány
varangy ül,
s el-hall-gat-tat-ha-tat-la-nul
vartyog – pardon: szaval –,
amíg minden magyar
meg nem tanul
varangyul.

1973. január 24.

Jékely Zoltán

Csak halála után, 1986-ban lett ismert a "versike". Mintha látta volna a jövőt!!!
Sámannus
Szegény Petőfi, ha megélhette volna hogy odamész mondta volna, akasszátok fel a zsiványokat is!
Ezért nem mondhattaák az ovisok a verset.
Nanya
" Mi is úgy szeretnénk távozni a világból,hogy ..."
Tessék ,csak tessék távozni a világból ,de nem csak beszélni róla,hanem távozni ! Mi majd megsiratjuk .( Azt, hogy létezett )
Minél hamarabb annál jobb !
Már csak azért is mert akkor olyat mulat az ország,hogy Hencidától az üveg hegyekig folyik a sárga lé !
NKF
Nem értem,hol a baj? A miniszterelnök beszédén tömeg volt! Több mint az összes ellenzéki
összeröffenésen ! A csúcs az MSZP volt,ketten kiálltak és tévedtek 100 évet!
Felolvasták,le volt írva! Röhej!
ómió
@Emmersson71: Most meg a bolsi móditokat hazudnád másokra? Valamit mindig muszáj?
Emmersson71
@ómió: Beléptetőkapus, lengyel-import bértapsolóitokat nem kell hazudni - TÉNYEK!
ómió
@Emmersson71: Deee! Azért, nektek azt muszáj! Különben oda az "efftársi kvóta" - "tényekként elszámolva"!
Clavigo
@ómió: Gondolom,,te ott voltál ( napidíjért ),,és végig recskáztál a beszéd alatt...te biiiiirka.
Lepényleső
...de kizárólagossággal egyedül az enyém érvényesül,- "mert nekem senki ne mondja meg,hogy mit tegyek!"?
csipetke
Lehet,hogy ott is krumplit osztogattak,hogy a kisgömböcnek legyen hallgatósága?
ómió
@Clavigo: Odahazudtál engem is, mint a "bértapsolókat", bolsiék gyagyása!? És mindezt recskázásod közben!? Ennyire ügyelsz az "efftársi termelékenységre"!?
ómió
@Emmersson71: Pláne, ha a mocsokbolsi fajtátok hazudja meg azokat!
Emmersson71
@ómió: A lengyel import-klakkerek TÉNY! A szűrt közönség, beléptetéssel szintén TÉNY!
Hazudsz, náci!
Gyurka80
@sunoge: Nem lehetsz olyan hülye, hogy nem látod böszmeferi vagy Orbán,mert "nincs más választás mert eqrtátok...!"
Gyurka80
@csipetke: Nincs rászorulva , így is van elég hallgatósága! Tudod 4 x 2/3!
Gyurka80
@gina: Kisebbségben vagy auslander. Tudod 4 x 2/3!
csak úgy....
@Gyurka80: youtube.com/shorts/mBCEsYCt0C4?feature=share
csipetke
@Gyurka80: 21:04 Ó,persze hogy tudom. A fideszes matek csodákra képes...,Meg persze az élő, és halott külhoni szavazók voksai,meg a közmunkásoké,akiket bekísértek a fülkébe,hogy megmutassák nekik,hova húzzák az X-et...Úgyhogy felesleges a kétharmadot emlegetned, te is tudhatod,hogy hogyan kaparták össze...
ómió
@Emmersson71: Az Egyetem téri Böszme-szösszenetetekről jutnak eszedbe ilyen épületes hazugságok (mint bolsi "tény"), vagy ezek már a génjeidből jönnek!? És már a magadéit, a nácikat is összetéveszted velem, idiótája!? "Elfelejtetted", hogy őket - bolsiságoddal együtt - Maki efftársad képviseli (ő mondta!), csak "külön"! Szar ügy lehet, hogy a magadéi felismerésével is gondjaid vannak! Próbálkozz a donor kutyaaggyal: az mindig tévedhetetlenül felismeri az övéit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.