Az összes termőföldet elveszi Győrtől az a kormányzati döntés, amely négyszáz hektárnyi területet minősített át annak érdekében, hogy ott akkumulátorgyár létesülhessen – mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Süveg Anna, az LMP szóvivője a MTI beszámolója szerint. Süveg hozzátette: pártja helyi civilekkel együtt tiltakozik a beruházás ellen. Közben az ugytudjuk.hu lap megtudta, hogy péntek reggel elképesztő indokokkal utasították el a népszavazási kezdeményezést Győrben akkugyár-ügyben. A győrszentivániak már augusztus eleje óta tiltakoznak az akkugyár ellen.

Az akkumulátorgyár miatt Győrtől az összes termőföldet elvehetik – Retteg a kertváros a várható zaj és bűz miatt

Fotó: Pixabay cco

Ismertette:

a Győrszentiván városrész melletti területen a jövőben szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd.

A szabályozás szerint jelentős mértékű, zavaró hatású ipari terület jön létre, ahol tűz-, robbanás- és fertőzésveszély, valamint nagy zajjal és bűzzel járó ipari tevékenység folytatható.

A párt ezért hétfőre, a helyi civilekkel közösen szervez tiltakozást a városháza elé.

A helyiek ugyanis eddig több fórumon jelezték, nincs rendben, hogy egy veszélyes beruházást a megkérdezésük nélkül valósítanának meg.

Süveg Anna azt mondta:

az üzem feltehetően napi huszonnégy órában működik majd, és ünnepnapokon is zúgnak majd a gyáróriás gépei.

Az LMP a helyi civilekkel együtt azt gondolja: nem ilyen jövőt szeretnének az unokáikra hagyni, hanem élhető környezetet, tiszta levegőt és elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet – mondta a szóvivő.

Tavaly augusztusban a 24.hu írt arról hogy 

Győr kertvárosában, a 10–12 ezer lakosú Győrszentiván határában 300–350 hektár jó minőségű mezőgazdasági területet sorolnak át a kormány kívánságára és 10 milliárd forintos támogatása mellett.

A napraforgó és a kukoricatáblák helyett különösen veszélyes ipari tevékenységhez szükséges létesítményeket engednek a területre, néhány száz méterre a lakóházaktól. 

A laphoz akkor eljutott tervek alapján a kis vidéki vasútállomás helyére 12 vágányos terminált terveznek, a bekötőutat elnyeli a bővíteni tervezett ipari park, ahová két vontatóvágányt is építenek a szállítási igények miatt. Azok bizonyára megnövekednek, legalábbis a térképvázlaton több mint 100 hektárnyi gyárterületen három óriási üzemcsarnok képe bontakozik ki, a teljes ipari terület pedig több mint 300 hektár lenne. Ezek szerint

ipari monstrum épül az M1-es autópályától Győrszentivánig húzódó szántókon, a lakóházaktól 700-900 méteres távolságban.

Közben eszement indokokkal utasították el a népszavazási kezdeményezést Győrben akkugyár-ügyben

Az ugytudjuk! számolt be arról, hogy péntek reggel a győri Helyi Választási Bizottság döntést hozott az MSZP-s önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs által benyújtott népszavazási kérdésekről.

Az első kérdés az lett volna, hogy

"Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?"

A bizottság úgy ítélte meg, hogy

"nem tartja egyértelműnek a 'létesít' szót, emellett hely- és időbeli meghatározás is hiányzik szerintük a kérdésből, a 'Győrben' szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne".

Az elutasítás további indokaként azt is hozzátették:

"nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia."

Pollreisz a bizottság előtt elmondta, szándékosan volt ilyen egyszerű a kérdés megfogalmazása, mivel máshol pont az egyértelműség hiányára hivatkozva dobtak vissza ilyen kérdéseket a helyi választási bizottságok. Majd kifejtette véleményét, miszerint

"ez a kérdés egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű".

Az ugytudjuk! az ügy hátteréről azt írta, mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről – írja a lap.

A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az LMP legközelebb március 20-án tart tüntetést a szentiváni civilekkel a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ellen.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cappuccino
A kormánynak köze sincs a Magyarsághoz. Csak megkell nézni őket - lerí róluk, hogy melyik nép csoporthoz tartoznak.
Németh István
@simmering73: @Cappuccino: @telegdilaci: @Meszy: @jáger laszló: @Nyírfa: >>na mi van beálltatok a buzik, pedofilik, genderkurvák sorába?! gratula >>eza ti helyetek nemzetelleni gyilkosok hazaáruló szarok!
Alényeg>> az usa-nató takardojon Európából, az Eu vezetése a börtönbe -akasztásilag!
Törölt Nick
@jáger laszló: Mindössze annyi a baj, hogy ebbe a bolhafasznyi nyomi országban akarják legyártani az összes autóhoz valót bazmeg. Akku nagyhatalom leszünk. Mutass még egy országot, ahol területarányosan ennyi akkumulátorgyár van. Vagy akár csak a tizedrésze. Még olyan sincs.
Nincs is azzal baj, amíg nem a te kerted végében zúg, morajlik, és mérgezi a vizet, földet levegőt. A gödiektől érdeklődjél, mennyire élvezik.
bence
Megérdemlik ! A lakosság 80%- a a fideszre szavazott !
szegény hazám
@bence: Ez egyszerűen nem igaz! Nagyon nagyvonalúan kezelve a számokat a 8 milliónak a 3 millió nem a 80%-a, hanem 37 %-a. Ennyien szavaztak a tolvaj bandára, akik most leszarják őket. Sajnos pont ez a szomorú, hogy még ez is túlzás, hiszen ebben benne vannak a határainkon túl élő, nálunk nem adózó, de sorsunka belepofázó, a fidssssss-t támogató "testvéreink". Így született meg a 37%-os kétharmad, melynek segítségével átírták a jól kidolgozott választási törvényeinket, ezért őket törvényes úton nem lehet megbuktatni. Lehet az ellenzéket szapulni, de itt összefogás nélkül nincs mód a malac karmelita kolostor helyet neki méltó ólba terelésére. A 7 millió lakos meg csak szív a kb. 2,5 millió határon belüli, meg a 0,5 millió "testvér" ökörsége miatt. Ez a bégető nyáj, akik kb. egy bites agyúak, de meghatározzák az ország sorsát, és teljesen vakon végrehajtanak minden ostobaságot. Tehát még egyszer: A rablókra, tolvajokra, népnyúzókra nem 80, hanem kb. 37 százalék szavazott (benne a külföldi "testvéreink"), a maradék 79 %-ból talán 18 % kiskorú szavazati jog nélkül. A tolvaj banda legyőzéséhez az érdektelenek, és a széthúzó hülye magyarok kb. 60 %-ának kellene egy irányba mozdulni. Ez egyszerűen lehetetlen honfitársaink mohósága, érdektelensége, és ostobasága miatt. Szenvedj Magyar, mert hülye vagy! Meg itt "szenvedni jó". Mondta a költő. Akinek meg nem, az meg már elment. Meg el fog menni. Csak az utolsó égve felejtse a villanyt, hátha abba tönkre megy a fidssssssssssssss!
Juhász István
Győr - Debrecen... két igencsak... fideszes város. Ráadásul nem is a KISEBBEK közül valók. Persze ott, ahol a polg. maestro bevésetheti a nevét egy templom harangba, ahol nem az a BŰN, ha valaki egy luxus jahton KURVÁZIK / állampénzen... /, sőt még DISZPINTYNEK is jelölték volna..., nos ott könyörgöm, NE LÁZADOZZANAK !!! Menjenek szépen az utcára és emeljék fel a transzparenseiket jó magasra, hogy : " AKSIGYÁRAT AKARUNK ! AKSIGYÁRAT EZERET... ". Ha lehet akkor a legjobb földek helyére is . Közel van Ausztria, úgyis oda járunk bevásárolni, minek nekünk a saját termőföld ? Választáskor meg legyen HANGOS A " CSAK A FIDESZ ! "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.