1960-ban volt utoljára, hogy olyan mértékben csökkent a születéskor várható élettartam hazánkban, mint most. A jelenséget a koronavírusnak tulajdonítják.

Hatvan éve esett ekkorát a várható élettartam MagyarországonMTI/Czeglédi Zsolt

Csaknem másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt 74,3 évre esett vissza a mutató – szemlézi az index.hu az RTL Híradóját. Az Eurostat adatai szerint ez a szám 2020-ban 75,7 év volt, egy évvel később viszont már csak 74,3.

Ilyen mértékű csökkenésre 1960 óta nem volt példa Magyarországon.

A koronavírus-járvány világszerte megütötte a várható élettartamokat. Ez az 1,4 év egyáltalán nem olyan tragikus, néhány év múlva elmúlik. Ez nem azt jelenti, hogy a most élő emberek 1,4 évvel rövidebb ideig élnek

– magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő.

Ez a szám valójában azt mutatja, mennyi ideig élne az, akire egész életében a születési évének kockázatai lennének érvényben. Ferenci Tamás biostatisztikus szerint a 2022-es várható élettartam jobb lesz, mint a 2021-es, de még nem éri el a 2019-es, koronavírus előtti szintet. A nemek közötti várható élettartambeli különbség nőtt 2021-ben. A férfiaknál 70,7 év volt, a nőknél pedig 77,8 év.

Forrás: index.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
A feleségem sorozatfüggő...ebből következik, hogy örök életű lesz...a hosszú élet titka a mindenféle tévésorozat...még a kovid sem győzi le.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Mindezek LNÉre az enyém szemernyit sem változott!!!
Maradt annyi ,amennyi eddig volt
csak ennyi
barátilag
J.L.
jesz
A feleségem sorozatfüggő...ebből következik, hogy örök életű lesz...a hosszú élet titka a mindenféle tévésorozat...még a kovid sem győzi le.
Nessy
Legalább tud spórolni a költségvetés a tb és nyugdíj kiadáson.
Qqberci
A hosszú élet titka, hogy át kell lépni a 100 éves életkort. Brit tudósok kimutatták, hogy sokkal kevesebben halnak meg 100 év felett, mint alatta...

Egyébként meg sorosprüccelgyurcsánymigráncsok...
polgarb
Nyugdíjkorhatár növekszik,várható élet tartam csökken! Bravóó!!
ómió
Szerintem jóval nagyobb várható esést kellett volna hazudnotok, efftársak!
ila51
@Nessy: Sorozatokon vészelem én is át a káoszt , pláne ha veszem a mexikói sorozatokat , a nők naívak picsognak , a férfiak heveskednek , összeverik egymást ...akkor már nekem csak jobb , nincs ki idegesítsen . Van hasznos is , duolingón nyelveket tanulok , a sudoku a másik hobbi , alatta szól a kedvenceim a lejátszási listán . Úgyhogy csak hetente egyszer megyek ki a piacra bevásárolni .
csak úgy....
ha a mai magyar egészségügyet nézem, akkor az az érzésem támad, hogy fideszék megcélozták a 70 éves átlagéletkort...,na de minek is annyit élni, a sírásónak is meg kell élni!
Pálinkás Pál
hiába..ez az orbáni egészségügy hozama...ja...és a " covid halottak "..átlag életkora itt magyarországon is magasabb ennél,...tehát ne a kamu kovid járványra fogjuk a dolgot...sokkal inkább a hiszti alatt hozott döntések az okok,..az orvosok elvonása a valós gyógyító munkától, biodíszletnek a " covid osztályra "...röviden ennyi, és hála " dicső qrmányunknak " ez a helyzet romlani fog...de hát 3 millió birka a vágóhidat akarta-...
human
OK. Szóval nem nyugdíjunk nem lesz. Mi nem leszünk.
ómió
Bezzeg a böszmei népzsebi idején, egyből 10 évet "ugrott"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.