A szociális otthonok működése az energiaárak hirtelen változásai miatt került veszélybe, az intézmények a kormánytól várnak segítséget.

Az állam gondatlan döntései miatt már a szociális otthonok működése is veszélyben vanillusztráció, MTI Fotó: Komka Péter

A szociális otthonok azt szeretnék, hogy egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére állapítson meg a kormány kiegészítő támogatást – írja a Népszava. A lap a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak címezett levele alapján írta a cikkét. A levelet 32 olyan alapítvány vagy egyesület is aláírt, amely idős embereknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak nyújt lakhatást, gondozást – szemléz a telex.hu.

Az intézmények kifogásolják, hogy míg a kormány néhány fenntartót megsegít, kiegészítő támogatásokat, időszaki pályázati lehetőségeket biztosít számukra, a nonprofit szervezetek, alapítványok semmit nem kaptak.

Sőt: a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra nem jelentkezhetnek. Körülbelül 200 nonprofit szervezetet érint a probléma, amelyek fenntartásában 648 intézmény működik.

Mára több idősotthon működése is veszélybe került a megnőtt rezsiköltségek miatt, miután az intézmények kiadása többszörösére, akár tízszeresére emelkedett.

Van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

A levélben azt írják: a lakók hiába fizetnek magasabb térítési díjat, az intézmények ezzel is csak részben tudják fedezni a megnövekedett költségeket. Az ellátottaktól többet pedig nem kérhetnek, a gondozottak és családjaik teherbírása is véges.

A helyzet azzal fenyeget, hogy ha az állam nem segít, és ezek a civil fenntartású intézmények megszűnnek, akkor sok rászoruló maradhat ellátás nélkül.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A Qrmánytól segítség? Hát azt várhatják...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
A Qrmánytól segítség? Hát azt várhatják...
csak úgy....
focicsapatnak kell álcázni a szociális otthonokat,akkor döl a lé...
nejlontacskó
Majd akkor lesz idősotthonnak adott támogatás, ha az Orbán családból bekerül valaki.
Akkor is, csak annak az intézménynek jut majd.
Különben is, a szomszédban háború dúl, ezek meg itt követelőznek.
Igazán eligazíthatná már ezeket valaki!
Mondjuk Hamis Gulasch Gelgő, vagy a megüresedett akváriumában pancsikoló Hugyos Máté...
vacsi
"ha az állam nem segít, és ezek a civil fenntartású intézmények megszűnnek, akkor sok rászoruló maradhat ellátás nélkül."
Ha úgy vesszük, az én nagymamám is jócskán rászoruló lett volna - járni nem tudott, 90 fele járt, teljes ellátásra szorult. A szüleimnek eszébe sem jutott, hogy az államra hárítsa az ellátását, magunkhoz vettük, utolsó éveit velünk töltötte - ez ma is nagyon szép emlékem, sokat beszélgettünk, sokat mesélt a régi időkről, a családjáról. Kár lett volna, ha kimarad...
ómió
Az efftársilag "felszankcionált" energiaárak a szoc. otthonok fenntartását is ennyire "javítják"!? Ez, ám, az "efftársi büszkeség"!
jáger laszló
A szoc.otthont már csak ezért is szeretném kihagyni az életemből
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@vacsi: Ahol csak egy, vagy két aktív dolgozó gyermek van, kis lakásban. hitellel ott nehéz lenne megoldani a 0-24 ápolást. Aki otthon marad vele, az a saját nyugdíját csökkenti.
Nekem kisebb gond volt Életem párját az utolsó éveiben ápolni. Nyugdíjas voltam, volt képzettségem, gyakorlatom betegápolásban. Amiben tudott a fiam segített. Én nem lennék túl boldogságos, ha a fiamnak kellene mosdatni, tisztába tenni, ha olyan állapotba kerülnék. De akinek nincs már senkije, az bizony jelen pillanatban nem sok jóra számíthat!
csak úgy....
@Nessy: vacsi a múlt és a fidesz között lebeg,minden realitási érzékét elveszítve!
Nessy
Van egy tisztességes megoldás! Az eutanázia engedélyezése. Ha valaki útja végére ért segítsék, hogy méltósággal lépjen át az örökkévalóságba! Ebben a témában olyan nagyon keresztény a kormányunk! Abban, hogy sokakat magukra hagy az út végén, már nem jut eszük be a nagy státusz kereszténységük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.