"Tapasztaljuk a világban, és tudjuk, a kereszténység a legüldözöttebb vallás" – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Komlóskán, a község központjában felépített kereszt megáldásával egybekötött ünnepségen.

Soltész Miklós: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
Fotó: MTI/Balázs Attila

Soltész Miklós kiemelte, a hívő emberek számára érthetetlen, miért támadják a kereszténységet, hiszen a békességet és a szeretetet adják tovább az egyház vezetői, és ők maguk is.

Természetesnek nevezte, hogy a kommunizmus után több mint harminc évvel az emberek szabadon gyakorolhatják a keresztény hitet, és az egyházak jelen vannak az iskolákban, a szociális otthonokban és a kórházakban is. Hozzátette, az is teljesen természetes, hogy templomokat újítottak és építenek fel szerte a Kárpát-medencében. Ennek kapcsán külön köszönetet mondott a magyarországi nemzetiségeknek, így a helyi ruszin közösségnek is, hogy részt vettek abban a munkában, amelynek köszönhetően több mint négyszáz keresztet tudtak felújítani vagy felépíteni Magyarország különböző területein.

Az államtitkár szavai szerint a keresztek jelként működnek abban a tekintetben, hogy az embereknek a békét és a békességet kell közvetíteni, még akkor is, hogy ha szerte a világon üldözik és támadják a keresztényeket.

Zárásképpen a hallgatóságot a kormány támogatásáról biztosítva úgy fogalmazott, "a legkisebb falu is, az ország egyik legszebb, de legeldugottabb része is fontos nekünk". Hozzáfűzte, nemcsak a nagyvárosok, de a kicsiny települések lakóira is teljes mértékben számítanak.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejezte örömét, hogy az ország azon részén lehet képviselő, ahol megbecsülik a keresztény múltat. Hangsúlyozta, a kereszteket országszerte mindenhol a hívek állították, és számára az út menti kereszt egy jel, amelynek felkiáltójelnek kell lennie korunk embere számára.

Úgy fogalmazott, a kereszt nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szól, arról, hogy a magyarok megbecsülik a keresztény értékeket.

Beszámolt arról, hogy Zemplénben és Abaújban a kormány templommegújító munkájának köszönhetően mintegy nyolcvanöt templom és kereszt újult meg vagy épült fel az elmúlt két évben.

Hörcsik Richárd kiemelte: ez üzenet Európa számára is, mert "mi nem templomokat zárunk be és rombolunk le, mint Nyugat-Európában, hanem megőrizzük mindazt, ami számunkra fontos".

Az eseményen részt vett Keresztes Szilárd, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye nyugalmazott püspöke és Haluska Szilvia, Komlóska független polgármestere is. A község közepén álló keresztet Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Milyen szörnyű lenne--kár, hogy nem igaz!
Igazi fideszes bejelentés! Mehet a többihez!
Nessy
Ahhoz lépest, hogy Erdogan a keresztény kurdokat gyűlöli, és gyilkolja ahol tudja, nagyon jóba van vele a kormány, Soltész nertárs!
Törölt Nick
@Emmersson71: Most is a legüldözőbb. Én rendesen zaklatva érzem magam, mert nem bírom mikor azok eröltetik a kereszténységet, akik semmilyen szempontból nem felelnek meg a keresztényi életvitelnek.
jáger laszló
Soltész Mikit ma Komlóskáig üldözték a budapesti keresztényellenesek...Szerencsére kutya baja Mlklóskánknak Komlóskán!!
csak ennyi
barátilag
.J.L.
csak úgy....
jelenleg a kínai elvtársaitok és barátaitok a legnagyobb keresztényüldözök! több százezer keresztény van a mai napig átnevelö táborokban! -persze erröl nagy a kuss..
Eladott Ország
Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatjait működtető önkormányzatok meg piaci alapon?! Az országnak melyik a fontosabb, az hogy ne zárjon be a templom, vagy hogy ne zárjon be a könyvtár, múzeum, színház, uszoda stb? Szarházi, álkeresztény banda! Ezzel is azt éritek el, hogy még többen utálják az egyházakat ,mondjuk eddig se sokan szerették! Az isten fizesse meg! Ez csupán azt jelenti, hogy a papok rezsijének egy részét alacsonyabb áron fizethetik az ateisták. Meg a fidesz székházak, meg a stadionok, meg a nerbarátok kapnak még különleges bánásmódot. „Az egyházak lakossági fogyasztónak számítanak”. És az önkormányzatok miért nem?! Ideje az önkormányzatoknak egyházzá alakulni, vagy futbalcsapattá. Szekuláris Állam! Hellóka . A szekularizációs tézis három legfontosabb eleme, illetve állítása: a társadalom differenciálódása, a vallásosság csökkenése és privatizálódása. Ebből kipcsak földre csak a privatizáció jutott. Az is lopás formájában, mert fizetni nem nagyon akartak érte. Esküszöm, ha az árvaházat vagy óvodákat segítenék ilyen mértékben, egy szavam sem lenne.
uploads.disquscdn.com/images/4798de3bd416eb8a822a43c5c7f31cccc575fa76dd39d52e524ee73ea593d593.png?w=800&h=2340
Orbán: Az egyházakban politikai szövetséget kereső pártok... már 92-ben is ugyan úgy hazudott, mint most. Mindig az ellenkeztőjét teszi, tette is 30 éve.
uploads.disquscdn.com/images/286bb347812e24c86d3727a988ce4ea2fc29710a3c58ecf8b1887556fbf1f363.png?w=800&h=249
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 19:20
Azbej Tristan tud róla? Mert ha tudna, biztosan tenne ellene. Már ahogy szokott. Például az azeri-örmény "különleges hadműveletek" idején, amikor nagyon rossz lehetett neki szótlanul nézni örmény származásúként, és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárként, ahogy a muszlim azeriek gyilkolják a keresztény örményeket, de akkor éppen az azeriek voltak a barátaink, pontosabban 01G és szűk körének barátai, balta-barátai, mondhatnánk.
Nessy
@Eladott Ország: Arról nem beszélve, hogy most amit akarnak, ingó, ingatlan önkormányzati vagyont, azt vihetik! Harácsoló, erőszakos, Isten szolgálata helyett Orbán szolgáivá süllyedt farizeus társaság!
drrotf
Ilyen megállapításokat a pápától nem hallottam, pedig ha valaki ismeri a keresztény egyházak helyzetét , az a pápa.Azon is el lehetne gondolkodni, ha netán a nagy vadász Zsoltinak igaza van, akkor miért is van ez úgy ahogy mondja, és a többi vallás t miért viselik el az emberek és a társadalmak jobban mint a keresztényt!Ha valaki tehet a keresztény egyházakért valamit az maga az egyház , már csak azért is mert a modern polgári államokban az egyház működésébe az állam nem szólhat bele, mert ez egyházak és az állam állítólag függetlenek egymástól , így kell nekik működni, és ha egy intézmény bajba kerül annak a renoméját leginkább csak maga állíthatja helyre.Egyébkén nálunk is az Alaptörvény rendelkezése szerint az egyház és az állam függetlenül működnek.
Nessy
@drrotf: Az Alaptörvényben! A gyakorlatban kicsit másképp néz ki. A vasárnapi ünnepi misén kormánypárti politikusok tartanak szabad pártnapot, a papok választás előtt szent beszéd helyett kampány beszédet tartanak a híveknek, hova kell ikszet rajzolni, milliárdos támogatásokat kapnak a favorizált egyházak a kormány jóvoltából.
jáger laszló
Bezzeg a régi szép időkben,amikor a keresztes lovagok üldözték a nem keresztényeket!!??
Azok voltak a daliás idők!!??
Csak a szépre emlékezem...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Történelemből én ezt másként tanultam!
Pálinkás Pál
amilyen keresztények vagytok ti, nem csoda...
human
A kereszténységre a legnagyobb veszélyt azok jelentik miatt hitelét veszti az egész. Gondolok itt az olyan álkeresztényekre akik a család fontosságáról, a kereszténységről beszlnek miközben lopnak vagy meleg orgiákra járnak vagy kurváznak vagy kábítószereznek vagy azt hazudják a hivatalban dolgoznak miközben egy az Adrián egy jacht fedélzetén süttetik a hasukat.
human
@human: ... vagy éppen gyerekeket molesztálnak.
ómió
És ebben az efftársak az egyik "eminens kaszt"!
Toller Béla
Sajnos, nem így van ! Túl szabadjára van engedve, itt nálunk mindenképpen !
drrotf
@Toller Béla: Mi van itt ebben az országban túl szabadjára engedve.Valami példát hozhatnál, mert én pont azt látom , hogy az állam mindenben , a magán életben is beavatkozik, és ezt a beavatkozást állandóan fokozza.A központosítás csak fokozódik.Ma ár mindent a hatalom vezetői, a központi hatalom mond meg , hogy hogy éljél , mi a a jó és mi a rossz, hogy ki a barát és ki a az ellenség azt a a központból mondják meg az embereknek, és akink ez nem tetszik azt a legjobb esetben deviánsnak kiáltják ki.Az önkormányzatok régen , még a 1945-ös felszabadulás előtt is maguk döntötték el, hogy a városban , a községekben milyen építmények épülhetnek, hogy mik a helyi szokások
, amiket az községben faluban lakóknak be kell tartani, az hogy helyben milyen iskolák működjenek és ki legyen a falu tanítója azok döntötték el akik ott helyben a faluban , községben éltek.Ma semmiről sem dönthetnek a helyi önkormányzatok, szinte kiüresedett a jog és hatáskörük, mert ma mindent a kormány dönt el.Tönkre teszik ezzel, a helyi közösségeket, mert nem az számít, hogy a helyi kérdésekben m ia közösség álláspontja, hanem az állam érdeke a fontos.Ők döntenek arról hogy az eddig csendes , tiszta község akkumulátor nagy teleppé változik-e vagy sem, azok aki elviselik a károkat , a szennyeződést azok élete egy fikarcnyit sem számít.És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ha a gyár betartja az előírásokat, mer az összes környezeti kár abból származott
,hogy a gyárak nem tartották be az előírásokat, mert vagy nem lehetett betartani, vagy a termelékenység megkövetelte a szabály szegést és inkább fizették a bírságokat , de azzal a természet soha nem állt helyre! Ezért az nem védekezés és magyarázat, hogy ha a gyár majd az előírást betartja, attól még szennyezi a környezetet , amit a bírsággal nem lehet kiegyenlíteni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.