Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele – nézze meg fotón!
Ételeket tálalnak a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában 2023. március 18-án. MTI/Mónus Márton

A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: "a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".

Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele – nézze meg fotón!Fotó: Kígyósi Csárda Étterem és Panzió

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: "a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.

A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.

A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.

A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: dade, húsért még mindíg a degkútra jársz? a fokhagyma elveszi a fura szagot?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Shikari: dade, húsért még mindíg a degkútra jársz? a fokhagyma elveszi a fura szagot?
drrotf
Nekem olyan ez a préselt malac mintha disznósajt lenne.Furcsa az is hogy ennek a kajának az az "előnye", hogy nem tudja az ember hogy a malac melyik részét eszi, s ez engem zavar.Egyszóval a préselt malac látványa nem kelleti magát, de attól még lehet finom.
nejlontacskó
Németh Szilárd ihlette az étel nevét, az hét szentség... :)
simmering73
Vajon melyik malac adta a pofáját a remekműhöz?
Clavigo
@Shikari: miről beszélsz more? varnyúleves- ürgepöri ?..
lampa laz
kolostormalac ihlette, nemzeti szinnel dekorált disznósajt
jáger laszló
Hát nem valami nagy durranás!!!
Olyan fantázia termék
Inkább a szemnek,mint a szájnak,,,,
Nekem nem jön be!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
nemkati
Én azt hittem, most az a sláger, hogy milyen ínyencfalatokat lehet készíteni csirkefarhátból.
Eladott Ország
@Shikari: Függő fideszeseknek. Eredeti székely Orbán trutyi.Te tényleg egy hülye birka troll vagy. Jó így agy nélkül rohangálnod a f@szerdőben. Itt a jutalmad mára. Szörcsöld be a trutyiját , eszetlen birka! Bio cucc.
uploads.disquscdn.com/images/8a89be99d690f1456614c961ee8b47e52b099d3c6fd62941f4011c8d897009bb.jpg?w=800&h=551
Pálinkás Pál
@Shikari: " A disznóölés számos más európai országban is ismert, így például Albániában (a nem muszlim lakosság körében), Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Görögországban, Olaszországban, Moldovában, Romániában, Szlovéniában, Portugáliában, Spanyolországban, Ukrajnában, Korzikán és Oroszországban is hagyomány. "...no siki...látom szülőhazádban, romániában is hagyomány..így ismerheted
Pálinkás Pál
@Shikari: te vagy román, még annak is az alja,...duna -deltai...
nemkati
@Shikari: Te is ilyen pacalképű, hordóhasú malacka vagy? Mint timagyarok?
jáger laszló
Hát csalódtam
Még hideg tálnak is gyengécske ez a 2szelet disznósajt a gyertyával!!
A zsűri biztosan többet ivott a kelleténél mielőtt ezt a döntését +hozta!!!??
csak ennyi
barátilag J.L.
Toller Béla
Ha ez az Asztalos nem szólalt volna meg, teszem azt, meg sem hívják, akkor a Belügy hozzáértő szerepvállalása teljesen kifejlődhetett volna ! A gasztronómia terén is ! Van még tér ...
Juhász István
Lassanként eltűnik az idő, amikor egy este bementünk egy étterembe vacsorázni, és válogattunk : volt székelygulyás, marhapörkölt, túróscsusza, stb. Magyarul, amitől jól lehetett lakni. Ja, és meg lehetett FIZETNI. Ma összpiszkolják a tényérokat valami értelmezhetetlen dologgal tesznek rá némi zöldséget / főleg NYERSEN... /, és adnak neki valami csodálatos nevet. A séf meg röhög magában, na ezt is jól... MEGETTÉTEK. Persze JÓ PÉNZÉRT. Ha ÉTTEREMBE KÉSZÜLSZ vacsorázni, előtte lakjál jól OTTHON ! - Otthon még a disznósajt is elérhetőbb...
vacsi
Olyan helyre megyünk, ahol finom, magyar ételek vannak. Persze, ode is csak ritkán...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.