Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
Ételeket tálalnak a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában 2023. március 18-án. MTI/Mónus Márton
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: "a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".
Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: "a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".
A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.
27 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Olyan fantázia termék
Inkább a szemnek,mint a szájnak,,,,
Nekem nem jön be!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
uploads.disquscdn.com/images/8a89be99d690f1456614c961ee8b47e52b099d3c6fd62941f4011c8d897009bb.jpg?w=800&h=551
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/135810990_111833914142393_4703439463898725709_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=E9sT7yaLUr8AX-nIXao&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBnNJrJvYz2bJYRZju23bnygoWLi5hSzk8kvVsEoVmHPg&oe=643E19E9
Nemzeti ételünk a varnyú', apu imádja
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/132868446_109226844403100_3792814460277065207_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=jMjRgyFxsNkAX9OLhWv&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfD5swtrjPOLhnVUePVkkwzaOFh1w_7iBWF59sdBd0ml6Q&oe=643E0638
Mint román disznó itt nagy veszélyben vagy. :-)))))))))))))
Még hideg tálnak is gyengécske ez a 2szelet disznósajt a gyertyával!!
A zsűri biztosan többet ivott a kelleténél mielőtt ezt a döntését +hozta!!!??
csak ennyi
barátilag J.L.
Új hozzászólás