Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele – nézze meg fotón!
Ételeket tálalnak a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában 2023. március 18-án. MTI/Mónus Márton

A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: "a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".

Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele – nézze meg fotón!Fotó: Kígyósi Csárda Étterem és Panzió

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: "a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.

A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.

A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.

A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: dade, húsért még mindíg a degkútra jársz? a fokhagyma elveszi a fura szagot?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@nemkati: Mi magyarok olyan jól nézünk ki, hogy a sok csámpás, púpos, göthös európai irígykedik ránk.
jáger laszló
Hát csalódtam
Még hideg tálnak is gyengécske ez a 2szelet disznósajt a gyertyával!!
A zsűri biztosan többet ivott a kelleténél mielőtt ezt a döntését +hozta!!!??
csak ennyi
barátilag J.L.
Toller Béla
Ha ez az Asztalos nem szólalt volna meg, teszem azt, meg sem hívják, akkor a Belügy hozzáértő szerepvállalása teljesen kifejlődhetett volna ! A gasztronómia terén is ! Van még tér ...
Juhász István
Lassanként eltűnik az idő, amikor egy este bementünk egy étterembe vacsorázni, és válogattunk : volt székelygulyás, marhapörkölt, túróscsusza, stb. Magyarul, amitől jól lehetett lakni. Ja, és meg lehetett FIZETNI. Ma összpiszkolják a tényérokat valami értelmezhetetlen dologgal tesznek rá némi zöldséget / főleg NYERSEN... /, és adnak neki valami csodálatos nevet. A séf meg röhög magában, na ezt is jól... MEGETTÉTEK. Persze JÓ PÉNZÉRT. Ha ÉTTEREMBE KÉSZÜLSZ vacsorázni, előtte lakjál jól OTTHON ! - Otthon még a disznósajt is elérhetőbb...
vacsi
Olyan helyre megyünk, ahol finom, magyar ételek vannak. Persze, ode is csak ritkán...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.