Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol; Közép-Európa jövője a kereszténység, szükség van az itt élő népek összefogására – mondta Nacsa Lőrinc miniszteri biztos az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint szombaton a szlovákiai ipolyfödémesi templomban tartott hálaadó szentmisén.

Nacsa Lőrinc: aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondolNacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a magyar kormány támogatásával felújított Szent Mihály-templomban tartott mise után a felvidéki Ipolyfödémesen 2023. március 18-án. MTI/Komka Péter

A Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos kifejtette, a templom nem múltbéli dolog, hanem az imádság és a közösség háza. Ha ez a kettő van, van jövő, így a templomból indul ki a jövő is – mondta.

A magyar kormány támogatásával az elmúlt 12 évben több mint 3 ezer Kárpát-medencei templom újult meg, és több mint 250 új templom épült. "Ezek óriási számok. Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol" – fogalmazott.

A kereszténydemokrata politikus szerint Közép-Európa jövője a kereszténység, erre kell az itt élő népeknek fókuszálniuk; és mindennap tenni kell érte, mert támadják a hit, a család, a munka, a biztonság és a béke értékeit.

Míg Közép-Európában templomokat újítanak fel, Nyugat-Európában bezárják és átalakítják valami mássá azokat. "Megpróbálják kitörölni a mindennapokból az Istent. Pedig a templom iránytű, figyelmeztet bennünket, merre van az előre, miért kell megőrizni a keresztény értékeket, és miért kell a béke hangján szólni" – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc megjegyezte, az ipolyfödémesi templom felújítása, a tompai templomfejlesztés, vagy a hamarosan befejeződő ipolyhídvégi Ipoly-híd építése is azt szolgálja, hogy "a közép-európai népek összefoghassanak, és együtt tudjanak a keresztény értékek megőrzésén munkálkodni".

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarok ezután is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A ma7 szlovákiai magyar nyelvű portál ismertetése szerint az ipolyfödémesi templom renoválása 2022 májusában vette kezdetét; a leányfalui Tarr György restaurátor és festőművész a kidolgozott tervek szerint június 1-jén kezdte el a templom festését, amely a magyar kormány támogatásával, 8,8 millió forintból valósult meg.

Az új padlócsempék elhelyezésén túl közel 25 év után lefestették a falakat, renoválták a falfestményeket, valamint megtisztították a szobrokat, így a Krisztus-, a Prágai Kis Jézus-, a Lisieux-i Szent Teréz- és a Fájdalmas Szűzanya-szobrot is. Tarr György visszaállította a templomfalak eredeti térhatású díszítését.

A kivitelezést a közel háromszáz lelkes palócföldi falu szülötte, Nagy Imre végezte.

A hálaadó szentmisét Marián Chovanec besztercebányai püspök vezette.

Az ipolyfödémesi templom 1757-ben, torony nélkül készült késő barokk stílusban. Az egyhajós templomhoz a 19. század hatvanas éveiben építettek sekrestyét. A templom fatornyát 1956-ban a tető újjáépítésekor készítették az helyiek. A főoltár Selmecbányáról származik 1858-ból. Az oltárkép Szent Mihályt, a templom védőszentjét, mint Isten küldöttét ábrázolja.

Forrás: MTI

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kalteneker
A jövőt az épiti, aki oktat és gyógyit, gyermeket szül és nevel. Ilyen álkeresztények csak hülyeségeket beszélnek.
ilyen barmok miatt leszünk ateisták.A papok is csak bólogató jánosok.Tisztelet a kivételnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@m73: Az az egészb en a fájdító-tágas,hogy komolyan veszi amit ide kultúrhány!Otthon a család már bottal nyúl hozzá,mert nemzethyleg is bűzlik a szerencsétlen génhibás!
Levendula
... és aki akkumulátorgyárakat??? Az temetőt?
jáger laszló
Máris ott vannak a szép magyar beszéd művelői, .de nem Lőrincze Lajos követői!!
Milyen gazdag a magyar nyelv láthatjátok!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Hivő katolikus vagyok. DE... nem járok templomba. Nem akarom hallani az egyik PÁRT dicséreteit, eredményeit, mert egy SZENTMISE nem lehet egyik párt szócsöve sem. Főleg a választások iodőszakában, amikor is nyiltan a szentmisébe beágyzva próbálnak AGITÁLNI , melyik pártra is kellene szavaznom...Nem beszélve arról, hogy az állami TÁMOGATÁSOKAT főleg az EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK kapják. Legyen az akár bölcsöde, óvoda, iskola, egyetem, vagy idősek otthona...
ómió
@m73: Baszd már meg a bárcáskurva anyádat, ne lazsálj!
ómió
@Sakk Matt: Te külön kitanultad az idiotizmust!? Vagy ez csak a bolsiságod "hozadéka"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.