Hiába adta ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a körözést Vlagyimir Putyin ellen, Magyarországon – bár az ICC tagországa – nem tartóztatnák le az orosz államfőt, mert a kormány nem hirdette ki a nemzetközi szerződést a Magyar Közlönyben.

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen is felelős ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. 

Ha Putyin véletlenül Magyarországra jönne, nem tartóztatnák le, hiába a nemzetközi elfogatóparancs

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/DmitroSevastopol

Az ICC-hez csatlakozott tagországokat kötelezi a kiadott letartóztatási és kiadatási kötelezettség, amennyiben Putyin belépne az országukba. Az erről szóló úgynevezett római statútumot 123 ország ratifikálta, köztük Magyarország is – olvasható az Index cikkében.

Ugyanakkor van egy csavar a történetben Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) külső munkatársa szerint, aki a Mandinernek elmondta, hogy mivel Magyarország nem hirdette ki a római statútumot a Magyar Közlönyben, így a letartóztatást nem tudná végrehajtani.

Varga Réka kiemelte, ez azt jelenti, hogy Magyarországgal szemben fennáll a nemzetközi jogi kötelezettség, hiszen részese az ország a római statútumnak, de mivel az ország jogrendszere olyan, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, így a letartóztatás nem jönne össze annak hiányában, hiába is követelné a nemzetközi szerződés.

Hozzátette, Putyin az Egyesült Államokban is biztonságban érezhetné magát, mivel az USA nem ismeri el a római statútumot. Ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök indokoltnak tartja az orosz elnök elleni elfogatóparancsot, ezt pénteki nyilatkozatában fejtette ki.

Forrás: index.hu, mandiner.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Pedig beköltözhetne Orbán tőszomszédságába, mint Ghaith Pharaon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
"Ha Putyin véletlenül Magyarországra jönne..."

VÉLETLENÜL?!
Terminátor
Lekapcsolták a GPS-t.
Putyin repülője eltévedt.
Véletlenül, de szerencsére nem Kievben, hanem Budapesten landolt.
Kapott egy lakosztályt a várban O1G-től, oszt jól van!
jáger laszló
Jelzem
Putyin Moszkvában van,Zelenszkij+ Kijevben...
Ott keressétek!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Maccska: Nos, a szemtanúk!, akik ott élnek-és túléltek, azok mindezt cáfolják. És "beszédes" képek bizonyitják az oroszok barbárságát- hátulról kell lelőni a kerékpározót- nehogy a szemébe kelljen nézni. Ugye macsek? Milyen érzés, aljas, és erkölcsnélküli, minden moralitást , minden emberi humánumot nélkülöző emberutánzatként élni?Védeni azt, aki arra adta a fejét, hogy elpusztit egy népet- mert nagy birodalmi álmai vannak, mint a 20.századi sátánnak.
kereső
@Őrnagy: Igen, neked kell bizonyitékot szolgáltatni, ha már egyszer állitottál valamit. Irtam- a wagner zsoldosok halála nem érdekel- civilek kivégzéséről kérek bizonyitékokat. Olyanokat, amelyket független szakértők is megerősitettek- ha már videó. Mert láttunk már karón varjút, főleg ha orosz.
ómió
@m73: Baszd már meg a bárcáskurva anyádat, szarkupac, ne lazsálj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.