Hiába adta ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a körözést Vlagyimir Putyin ellen, Magyarországon – bár az ICC tagországa – nem tartóztatnák le az orosz államfőt, mert a kormány nem hirdette ki a nemzetközi szerződést a Magyar Közlönyben.

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen is felelős ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. 

Ha Putyin véletlenül Magyarországra jönne, nem tartóztatnák le, hiába a nemzetközi elfogatóparancs

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/DmitroSevastopol

Az ICC-hez csatlakozott tagországokat kötelezi a kiadott letartóztatási és kiadatási kötelezettség, amennyiben Putyin belépne az országukba. Az erről szóló úgynevezett római statútumot 123 ország ratifikálta, köztük Magyarország is – olvasható az Index cikkében.

Ugyanakkor van egy csavar a történetben Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) külső munkatársa szerint, aki a Mandinernek elmondta, hogy mivel Magyarország nem hirdette ki a római statútumot a Magyar Közlönyben, így a letartóztatást nem tudná végrehajtani.

Varga Réka kiemelte, ez azt jelenti, hogy Magyarországgal szemben fennáll a nemzetközi jogi kötelezettség, hiszen részese az ország a római statútumnak, de mivel az ország jogrendszere olyan, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, így a letartóztatás nem jönne össze annak hiányában, hiába is követelné a nemzetközi szerződés.

Hozzátette, Putyin az Egyesült Államokban is biztonságban érezhetné magát, mivel az USA nem ismeri el a római statútumot. Ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök indokoltnak tartja az orosz elnök elleni elfogatóparancsot, ezt pénteki nyilatkozatában fejtette ki.

Forrás: index.hu, mandiner.hu

90 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Pedig beköltözhetne Orbán tőszomszédságába, mint Ghaith Pharaon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Terminátor
Lekapcsolták a GPS-t.
Putyin repülője eltévedt.
Véletlenül, de szerencsére nem Kievben, hanem Budapesten landolt.
Kapott egy lakosztályt a várban O1G-től, oszt jól van!
Maccska
@kereső: „Amikor összekötözött kézzel találnak egy holttestet a pincében, és fejbe van lőve, az nem bizonyíték arra, hogy az oroszok voltak”,
van, ahol egyértelmű ez, van, ahol viszont valószínűsíthető, hogy a bevonuló ukránok végeztek az oroszokkal együttműködő személyekkel.
jáger laszló
Jelzem
Putyin Moszkvában van,Zelenszkij+ Kijevben...
Ott keressétek!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Maccska: Nos, a szemtanúk!, akik ott élnek-és túléltek, azok mindezt cáfolják. És "beszédes" képek bizonyitják az oroszok barbárságát- hátulról kell lelőni a kerékpározót- nehogy a szemébe kelljen nézni. Ugye macsek? Milyen érzés, aljas, és erkölcsnélküli, minden moralitást , minden emberi humánumot nélkülöző emberutánzatként élni?Védeni azt, aki arra adta a fejét, hogy elpusztit egy népet- mert nagy birodalmi álmai vannak, mint a 20.századi sátánnak.
kereső
@Őrnagy: Igen, neked kell bizonyitékot szolgáltatni, ha már egyszer állitottál valamit. Irtam- a wagner zsoldosok halála nem érdekel- civilek kivégzéséről kérek bizonyitékokat. Olyanokat, amelyket független szakértők is megerősitettek- ha már videó. Mert láttunk már karón varjút, főleg ha orosz.
ómió
@m73: Baszd már meg a bárcáskurva anyádat, szarkupac, ne lazsálj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.