Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár az 1848-as forradalom és szabadságharc örvén magyarázott Calgaryban a béke fontosságáról.

A magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára helyi idő szerint szombaton Kanadában, Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén az MTI híre szerint.

Kanadában beszélt arról a fideszes politikus, hogy a kárpátaljai magyarokat olyan háborúba viszik, ami "nem a mi háborúnk"

Fotó: Facebook/Potápi Árpád János

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága. A szabadság csorbulásáról van szó, amikor ellehetetlenül az anyanyelvi oktatás, és akkor is, amikor a nemzeti jelképek használatát korlátozzák – mutatott rá.

Kiemelte, hogy "különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk". "Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák" – fogalmazott. Hozzátette, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el Ukrajna megsegítésére, de közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, "ma első és legfontosabb álmunk a béke". 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmondható, hogy a magyarság egységes – fűzte hozzá. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek. "Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért" – fogalmazott.

Felidézte, hogy a magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanataiban élte meg ezt az összetartozást, ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, valamint bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában.

Potápi Árpád János az ünnepségen és táncbemutatón köszönetet mondott a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak, amiért összefogott a kárpátaljai magyarokért, és csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Emellett köszönetét fejezte ki azért a szerteágazó munkáért, aminek révén a kanadai magyarság a magyar diaszpóra egyik legaktívabb közösségeként működik.

Calgaryban a március 15-i megemlékezés keretében szombaton mutatták be a Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő.

Forrás: mti.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Shikari
Ha ez a mi háborúnk lenne, csak a hoholok ellen harcolnánk!
polgarb
@Shikari: Már indulhatsz is tehén!
csak úgy....
remélem vitt egy kis suskát az ottani éhezö magyaroknak..., a pénz mindíg meggyözö! :)
Shikari
@polgarb: Indulj libsi, a fajtádhoz!
csak úgy....
@Shikari: dade, a torockai düntse össze a putridat!
kulabombaafityiszre
Majd ha a magyarországi nezetiségieket nem éri hátrány a választásokon amit az európai emberjogi bíróság kimondott és amit a kormány szerint nem kell betartani akkor pofázzál te potápi cigány.
Egyébként meg magyar nemzetiségü ukrán állampolgárok akikre az ukrán törvények vonatkoznak.
Ha tudod és úgy pofázol akkor egy aljas szar szemét úszító vagy potápi,ha meg nem tudod akkor húzz a vérbe ebből a beosztásból potápi.Bár gyanítom az első a helytálló.
m73
@Shikari: a szlovákok ellen,a románok ellen,a szerbek ellen,a horvátok ellen, a szlovénok ellen,az osztrákok ellen miért nem akarsz harcolni barom?
Shikari
@m73: Libsikuss! Nem érted nyomi? :-)))))))))))))
Tényleg hülye vagy!
csak úgy....
@m73: ez egy szarosnyelvü álmodozó seggfej,különben ártalmatlan csak nagyon buta!
Horizont
De jó, hogy a mi pénzünkön utazgatnak a franc essen beléjük.
kereső
"A területi tanács ülésén az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, a 101. területvédelmi dandár őrmestere, Fegyir Sándor magyar harcosok aláírásával ellátott zászlót adott át Magyarország Ungvári Nagy Követének.
„Szeretnék hálás köszönetet kifejezni a magyar embereknek, magyar önkénteseknek, hogy segítik Ukrajna fegyveres erőit. Az Ön segítsége ebben a nehéz időszakban nagyon fontos számunkra, közelebb hozza a győzelmet. Ez a népeink közötti barátság szimbóluma – függetlenül attól, ahogy az ellenség próbál egymás ellen hangolni minket” – mondta Fegyir Sándor.
Az adományozott zászló az 1956-os magyar forradalom jelképe, amikor a magyarok felkeltek az orosz megszállás ellen. A lázadók faragott kommunista címeres magyar zászlót használtak - ez a zászló a magyarok szabadságharcának az orosz megszállókkal szembeni szimbólumává vált.
Alexandra Csizmadia Magyarország Nagy Követe átvette a zászlót a „lövészárok professzorától”.
m73
@Shikari: ez a válaszod bugris? Ebből is az látszik,hogy buta,fizetett szarházi tahó vagy:-)
jáger laszló
A kárpátaljai magyar nemzetiségűek tkp ukrán állampolgárok!!
Csak ennyit a pontosság kedvéért!
barátilag
J.L.
balos
A potápiféle nemzethy génhibás férgeket már rég kezelni kéne,mert a seggében hordja a nemzethy tudatát!
m73
@Shikari: hülye gyerek külön kell írni,te analfabéta hülye gyerek!:-)
Juhász István
Azért KIVÁNCS LENNÉK, hogy ha - és amennyiben - eljutna egy Kárpát- aljai településre, és ott kapna mikrofont, ugyanezt EL MERNÉ- E MONDANI ? Mert Calgary- ban könnyű teli szájjal beszélni, de egy valamit ELFELEJTETT : Ma már az internet világában, mindent, és mindenhol látni, hallani lehet.
puszt
@m73: nem igaz, de attól még Shikari tényleg hülyegyerek...
ómió
A kárpátaljai magyarokat kényszerítik, a honi efftársakat meg "pocsék emberként" nem látni háborúzni!
m73
@puszt: most néztem meg és én tudtam jól,de szerintem mindegy is,mert ez a csikari valóban egy hülye gyerek:-)
jáger laszló
Potápi elvtárs Calgaryban méltatta az 1848s forradalmat és ennek apropóján a békéről hadovált
Fontosnak tartotta kiemelni,hogy a 2010s fidexes rendszerváltást mint történelmi eseményt
1848-ról esett a legkevesebb szó!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
puszt
@m73: Én is néztem, ismerem az "akadémiai szabályozást, olvastam hozzászólásokat (mérgeskígyó, mérges kígyó). Nem vagyok hajlandó én sem külön írni, mert ez egy megnevezés, egészen más, m amikor hülye a gyerek... Magyarázhatnám a "népnyelvvel", de te is találsz az interneten példákat. Ezt az Akadémia elbszta, ill, lehet, h nem is igazán szabályozható.
m.nyest.hu/hirek/mergeskigyo-vagy-merges-kigyo-br-vajon-on-eltalalja
m73
@puszt: ezen nem veszünk össze:-) lényeg hogy tényleg hülye:-)
leszholnapis
de hozzátetted hogy mind a kettöt az orosz verte le??
puszt
@m73: Pontosan, mindegy, hogyan írjuk... hülye gyerek, hülyegyerek, v hüje! :))
Szép napot!
Nyírfa
Tényleg nem Pótápié. A kárpátaljai magyaroké, akik ukrán állampolgárok. Kérdés?
ómió
@m73: De korán megdugtad a bárcáskurva anyádat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.