Fogytán vannak a tüzérségi lőszereknek, az Európai Bizottság azt javasolj a tagállamok a vakcinákhoz hasonlóan közösen szerezzenek be lőszereket Ukrajna számára.

Orbánék szorítóban: Magyarország is lőszert küldhet Ukrajnába – Tanácskozásra készülnek az EU-ban

Az Index cikke szerint ugyan a legtöbb tagállam egyetért Josep Borrell-lel, hogy az EU-nak gyorsan kell reagálni, az általa felvázolt tervet nem mindenki fogadja el.

Március 20-án tart ülést az uniós külügy- és védelmi miniszterekből álló Külügyi Tanács.

Az ülés napirendje szerint a tagállamok tárgyalnak a hetek óta tartó tüntetéshullámról Tunéziában, emellett megvitatják a tavaly elfogadott, az EU számára előírt stratégiai iránytű végrehajtását, azonban a legfontosabb téma ismételten Ukrajna lesz.

A Bloomberg információi szerint Ukrajna idén egymillió lőszert szeretne beszerezni, ami az észt becslések szerint 4 milliárd euróba, azaz csaknem 1600 milliárd forintba kerülne.

A Politico értesülései szerint az Ukrajnát a háború első napjától teljes mellszélességgel támogató észt miniszterelnök, Kaja Kallas már a februári EU-csúcson is előhozakodott azzal, hogy az EU-nak közös lőszerbeszerzéssel kellene segítenie a megtámadott országot.

Az Európai Bizottság ezért arra keresi a választ, hogyan lehetne Ukrajnát további lőszerekhez juttatni, illetve feltölteni az EU-ból kieső készleteket.

A hétfőn kezdődő csúcson így átbeszélik Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője által a múlt héten prezentált tervet, ami ezt segítené. 

Több tüzérségi lőszer azonnali szállítását kell biztosítani – erre 1 milliárd eurót különítene el a már meglévő Európai Békeprogram (EPF) felhasználásával. Az EU-tagok közösen szereznének be lőszert, amivel a tagállamok kieső készleteit pótolnák, illetve biztosítanák Ukrajna hosszú távú támogatását.

A magyar kormány a háború megkezdése óta világosan fogalmazott, miszerint nem hajlandó sem ölésre alkalmas eszközöket átadni, sem pedig ezeket az ország területén átengedni, mivel ez hosszútávon a háború eszkalálódásához, illetve annak elhúzásához járul hozzá.

Ám ennek ellenére Orbánék mindent megszavaztak Brüsszelben, és február végén arról cikkezett a sajtó hogy, a kormány titokban már egyeztet az ukrajnai fegyverszállításokról.

Ugyanis Géczy Balázs, a magyar NATO-képviselet helyettes képviselője részt vett az Ukrajna támogatását koordináló Ramsteini Csoport ülésén még február 14-én, de szintén jelen volt Szűcs József ezredes, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ volt parancsnoka is.

Az Átlátszó korábbi találkozókról készült fotókra hivatkozva azt állítja, a magyar kormány már korábban is részt vett ezeken a tárgyalásokon.

Forrás: Index, Népszava

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 09:22 ♦ "Franciaországban az alacsony nyugdíjakat felemelik, és ez a legfontosabb: 1200 euró lesz a minimális nyugdíj," ( nem 28.500 forint) vagyis a francia minimálbér 85 százaléka. Magyarországon az átlagfizetés nem éri el, a francia minimálnyugdíjat. Az olyan hülyéknek mint te, annak a zárt osztályon lenne a helye!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Toller Béla: Hazugokat keresel!? Kezdjed Böszme gazda efftársatokkal, aki ezt "reggel, éjjel meg este" műveli - ő mondta, ne másokra hazudd! De, amúgy, a tetübolsi fajtátok mind ilyen!
Pálinkás Pál
@ómió: mi van köcsög...?...mintha nem ezt ugatná a román cigány gazdád...!...szarosgatya viktor...
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...az olyan hülyék mint én nem tévesztik össze a dolgokat és nem fújják tele szájjal a hülyeségeket mint te...ugyanis az a 28500 azoknak a járuléka akik minimun 15 évet dolgoztak de nincs meg a kötelező 35 év ahonnan a rendes nyugdíjat számolják vagyis az csak egyfajta szociális kiegészítő...
ómió
@Pálinkás Pál: Ugató román cigányt látnál, szarkupac efftárs!? Nézz a tükörbe és ott lesz az!
ómió
@Pálinkás Pál: Homokos, ám, az aberráltbolsi fajtád! Az a magát "prájdon" riszáló - veled együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.