Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó nem vétózott, mehet a közösen vásárolt EU-s lőszer Ukrajnába
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy két javaslat is napirenden volt a fegyverszállítmányok fokozása érdekében. Az első értelmében az Európai Békekeretből egymilliárd euró értékben finanszíroznák, hogy a tagállamok a saját készleteikből tüzérségi lőszereket szállítsanak Ukrajnának.

Ugye Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, s nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk. Ezért mi nem veszünk részt ebben az akcióban. Nem szállítunk lőszert Ukrajnába. Ugyanakkor a többieket nem akadályozzuk abban, hogy azt csináljanak, amit akarnak ezen tekintetben

- mondta.

Majd hozzátette, hogy hazánk hozzájárulása az Európai Békekeretben egy százalék  amit Magyarország kérésére más célokra fognak felhasználni:

a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és a migrációs nyomás mérséklésére.

A második javaslat arra vonatkozik, hogy az EU közösen beszerzett lőszerekből is minél többet adjon át Kijevnek, szintén egymilliárd euró értékben.

Magyarország ebben sem vesz részt, mi nem veszünk azért lőszert, hogy azt Ukrajnába küldjük. Itt is a konstruktív tartózkodás eszközéhez nyúlunk, és itt is a ránk jutó mintegy tízmillió eurós hozzájárulást a Nyugat-Balkán stabilitásának támogatására, illetőleg a migrációs nyomás csökkentésére fogjuk kérni

- fogalmazott.

Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy nem fegyverszállításokra, hanem minél előbb békére van szükség, a mielőbbi békéhez pedig fegyverszünet kell és béketárgyalások

- összegzett.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy még mindig háborús hangulat uralkodik Brüsszelben, és egyre nő a nyomás a béke hangján megszólaló országokon, de a kormány tudja, hogy a diplomáciai rendezés az egyetlen módja az emberi életek megmentésének, ezért kitart a nemzeti érdekek és a béke ügyének képviselete mellett.

Teljesen mindegy, hogy milyen nyomást tesznek ránk a most következő időszakban, mi akkor is a béke ügyét fogjuk képviselni. A globális többség részeként a béke mellett fogunk érvelni

- húzta alá.

Példaként említette a nyomásgyakorlás erősödésére, hogy ma az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt álláspontja miatt is bírálatokat kapott.

Elhangzott, hogy nem helyes, ha az európai kórusból valaki kiénekel a nemzetközi szervezetekben, ami egészen elképesztő, hiszen az Európai Uniót szuverén országok alkotják. Ezek a szuverén országok szuverén külpolitikát folytatnak, és ezért mi visszautasítunk minden olyan nyomásgyakorlást, amely a magyar külpolitika szuverenitását akarja megkérdőjelezni, korlátozni, elvenni

- taglalta.

A miniszter ezt követően kitért az ukrajnai magyar kisebbség jogfosztásának ügyére is, amelyre – mint közölte – már sokadszor hívta fel a kollégái figyelmét, jórészt hiábavalóan.

Kiemelte: arra kérte Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy amikor a közösség hivatalosan kommunikál az ukrán partnerekkel az integrációról, akkor tegyék világossá, hogy a nemzetiségi jogok tiszteletben tartása az egyik legalapvetőbb európai érték.

Arra kértem a főképviselőt, hogy lépjen fel azért, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait

- tájékoztatott.

Az mégiscsak elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarországon immár több mint 1300 iskolában és óvodában fogadtak be ukrán menekült gyermekeket és diákokat, addig a jelenlegi ukrán szabályozás értelmében szeptember elsejétől a megszűnés réme fenyegeti a 99 magyar alap- és középfokú iskolát Kárpátalján

- mutatott rá.

Végül hangsúlyozta: "azt is világossá tettem, hogy a magyar álláspontot az ukrán integrációs folyamat tekintetében az fogja leginkább meghatározni, hogy Ukrajna tiszteletben tartja-e a magyar nemzeti közösség jogait, és visszaadja-e a magyar nemzeti közösségnek azokat a jogokat, amelyek 2015 előtt már megilleték".

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Petya! Hát így küzdesz te a békédért?
Mit fog szólni ehhez az igazi gazdád, Putyin?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Petya! Hát így küzdesz te a békédért?
Mit fog szólni ehhez az igazi gazdád, Putyin?
Galway
@Béla333: Hát Lavor elvtársat hatszor kell lesz*pnia, hogy némiképp kiengesztelje Petike!
kereső
Toppantottál is pojáca? Szóval nem szállitunk fegyvert, nem adunk lőszert, nem engedjük át a lőszerszállitmányokat- nehogy az véletlenül egy magyar nemzetiségú ukrán harcos kezébe kerüljön, mert még véletlenül meg talál vele ölni egy börtönből "toborzott " gyilkosságért elitélt wagneres zsoldost. Minő fennkölt "béke" vágy. Druzsba pjotr- kilóg ám az egész ménes a "békevágyatokból." Szégyen, szégyen, szégyen...mert lehet, hogy sok Kárpát-aljai magyar harcos , aki ÖNKÉNTES!!-ként védi a szülőföldjét a hazáját, azért hal meg, mert te toporzékolsz a "békevágyatoktól".
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 15:26
Ezt azért beszéld meg a tartó tiszteddel.
A testület korábban kimondta, sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része.Úgy döntött a kormány, hogy nem fogadja el az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, hanem a jogsértőnek talált magyar választási szabályozás megváltoztatását előíró döntést megtámadja.
infostart.hu/kulfold/2023/02/14/nem-fogadja-el-a-kormany-az-emberi-jogok-europai-birosaganak-iteletet
Nessy
@Galway: A kitüntetés kötelez! Ennek a "békeszózatnak" akkor lenn valós értelme, ha nem a partvonalról kiabálnák be, hanem elmondanák személyesen Putyinnak! Más akinek lenne hozzá mersze, a szónokok közül!
Pálinkás Pál
te mocskos cigánycsicska, leülnél tárgyalni egy háborús bűnössel...?..tárgyalni csak úgy mint hitlerékkel, csak a feltétel nélküli megadás,és putyin átadása hágának..
Eladott Ország
Szijjártó: "azért nem támogatja a kormány a közös európai hitelfelvételt, mert látjuk, mi a felhasználási módja" - ja, azért nem kapjátok meg a helyreállítási alap pénzét, mert az EU is látja, hogy mi a felhasználási módja. Az elmúlt 100 év leghülyébb külügyminiszterét halhattuk. Minél inkább érződik orosz oldalról a szankciók negatív hatása, ezek a balf@szok annál kétségbeesettebben bizonygatják, hogy azoknak éppen ellentétes a hatásuk.
uploads.disquscdn.com/images/77facd3e4f1a2618656db066f88e9f667618ac68309d5e493802d2d3bd1a9a70.png?w=800&h=429
Te kis seggfej. Foggal-körömmel véded a ruszki gazdáidat. Majd az kijevi perben is ilyen pofát vágj, légy szíves.
uploads.disquscdn.com/images/e344fb1a7251e195af191d2d80352f25b74d0225eda89aafbf516654e42967f1.jpg?w=800&h=774
csak úgy....
@Maccska: te csak magyarország eladósodása miatt foss!
föleg a titkosított adósságok miatt!
Béla333
A szuveneritásra oly kényesen hivatkozó maffiózók persze Ukrajna hasonló követelését nem veszik figyelembe, csak a gazdájuk, Putyin parancsait követik:

"Olekszij Danilov, az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára hétfőn azt nyilatkozta, hogy Kína béketervének sikeres végrehajtásához nulladik lépésként az kell, hogy az orosz csapatok kivonuljanak Ukrajnából, egyszerűbben fogalmazva Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának visszaállítása."
24.hu/kulfold/2023/03/20/negyszemkozt-targyal-putyin-es-hszi-csin-ping-az-ukrajnai-haborurol/
csak úgy....
@Maccska: te tudsz és szerertsz is zöldségeket beszélni! :)
te egy buta fideszpropagandista!
csak úgy....
@KisTehen: ruszkipropaganda tehén módra,oszt annyi!
csak úgy....
pötyiteknek a sok hülyeségtöl már viszeres a feje, @KisTehen: te is így fogsz járni!
Emmersson71
"Ugye Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, s nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk. Ezért mi nem veszünk részt ebben az akcióban. Nem szállítunk lőszert Ukrajnába. Ugyanakkor a többieket nem akadályozzuk abban, hogy azt csináljanak, amit akarnak ezen tekintetben"

Ha van vétójoguk, akkor segget csináltak a szájukból..sokadjára.
Ismét hazudik a kakadu.
namihami
Látod, látod Hisztipeti, ismét beigazolódott a régi mondás, hogy nem lehetsz egyszerre qrva is és szűzlány is!
Csizmás Kond
...európában emelni kell a nyugdíjkorhatárt mert nincs elég bevétel a nyugdíjak kifizetésére, de golyóra van pénz...
Emmersson71
@Csizmás Kond: Ahogyan itthon is a honvédségbe öntenek pénzt az oktatás vagy az egészségügy helyett.
csak úgy....
@Csizmás Kond: a golyókat ápolni kell,te golyós és naponta tiszta alsógatya!
Csizmás Kond
@csak úgy...: gondolom te ápolgatod is a tiedet, hisz azzal keresed a kenyered...buzikurva.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ez a te szokásos elmebeteg szöveged,de neked gyogyósnak elnézem! :) nálatok ez a buzikurvaság apáról fiúra száll?
jesz
a közösen vásárolt lőszer hány emberéletet jelent? He?
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 17:17
Te meg putler segge-vége-eleje.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 17:10
Az van hogy a szarrágó meg a dagadt disznó,tudod akiket nap mint nap menetrend szerint leszopsz nem tartja be magyarországon a nemzeti kissebségek jogait,viszont nagy pofával jogokat követelnek a határontuli ukrán állampolgárságu magyar nemzetiségieknek.Elkőbb talán itthon kéne rendezni ezeket a jogokat,utánna ordibálni a semmibe.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 19:30
Miért van mit leverni?HAHAHA
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 19:31
Ha szálasi élne,tudod akinek a fényképét lefestették,szóval szálsi ha élne akkor te már a dunában uszkálnál holtan.
Edebácsi
Ennek az emberszabásúnak volt pofája 2021. okt. 23.-án azt mondani, hogy '56.-ban a Nyugat cserben hagyta magyarországot!
ómió
Pedig már igazán vétózhattunk volna! Már úgyis elloptak minden pénzünket!
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:42
Jobban tudom mint te,hogy nem igaz.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:43
Nem lefesteni kellett volna hanem leszarni meg lehugyozni azt a sírt meg az összes nácit aki élteti veled együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.