Több tízmillióból készül el az új rendőri kompetenciaszűrés, amit Pintér Sándor minisztériuma dolgoztat ki.

Pintér Sándor új rendőri kompetenciaszűrést rendelt – Több tízmillió forintból el is készítik nekiMTI/Soós Lajos

Bár a Kétlépcsős Integrált Alkalmasságvizsgálati Rendszert (KLIR) 2021. január 1-jével vezette be kötelezően Pintér Sándor minisztériuma, a céget még csak most bízták meg a nyílt közbeszerzésen – tudta meg az mfor.hu. Az új rendszerrel a céljuk, hogy a rendőri állományt minél precízebben megszűrjék, illetve beosszák, ki, melyik pozícióra lehet a legalkalmasabb. A közbeszerzés szerint ehhez a kompetenciaalapú teszteket kell újrakalibrálni, valamint új pszichológiai teszteket kell kifejleszteni.

Mindezzel európai uniós forrásból nettó 62,2 millió forintért a debreceni DataExpert Services Kft-t bízták meg, amely a másik ajánlattevőt, a budapesti Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft-t ütötte ki.

„Főként a digitalizáció, valamint a világháló használatának következményeként átalakultak a rendvédelmi szervek egyes beosztásaival (például kiber- és gazdasági nyomozó) kapcsolatos elvárások, miközben változtak a rendvédelmi szervekhez jelentkező fiatalok motivációi, képességei és kompetenciái is. Ezért Pintér Sándor belügyminiszter már 2018-ban elvárásként fogalmazta meg a rendvédelmi szervek hivatásos állománya számára kötelező alkalmasságvizsgálati rendszer megújítását” – írja a Belügyi Szemle tanulmánya.

Az írás azt is kiemeli, hogy az alkalmatlanok kiszűrésére azért van szükség, hogy csak és kizárólag olyan kollégákat vegyék fel a hivatásos állományba, akik alkalmasak a fokozott megterhelést jelentő feladatok elvégzésére.

Ugyanakkor a Rendőrképző Akadémia 2020-ban indult új rendszerében mindössze tíz hónap alatt képeznek önálló intézkedésre jogosult, járőrvezetői beosztásra alkalmas rendőröket. Tavaly ugyanis nagy erőkkel kezdődött meg a rendőrtoborzás a 2022. szeptember elején indult közbiztonsági rendőrjárőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr szakképesítés megszerzésére. Tavaly, 2022. május végén ugyanis lejárt a rendőrök felmondási tilalma, s az azt követő másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Ezt a Sintért is át kéne már szűrni egy kőműves szitán! Vagy áttaposni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Kiszűrik az idióta "efftársi vénájúakat"!? Helyes!
VASTAGBŐR
@ómió: így lettél szűrve ? Gondolom semmihez sem értessz te gyökér .. de a 10 hónapos képzés alatt sem lehetne beleverni a silány minőségű f?szfejedbe semmit sem .. már a számadáskor buksz mert írni tudni kellene ha nyelvet nem is kellene beszélned kupak laja barátodnak ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.