A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának – jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, az európai uniós tagországok védelmi minisztereivel kiegészült külügyminiszteri ülést követően, hétfőn.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország álláspontja szilárd, és nem változott, a magyar kormány továbbra is a tűzszünetet és béketárgyalások megkezdését látja a békéhez vezető egyetlen megoldásnak.

A fegyverszállítások a háború kiszélesedését, elmérgesedését eredményezik, ezért Magyarország továbbra sem szállít fegyvert, és nem küld katonákat Ukrajnába – emelte ki.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy a brüsszeli tanácskozáson egyebek mellett Ukrajna katonai támogatását, azon belül a lőszerutánpótlás kérdését vitatták meg. Ezzel összefüggésben elmondta: az egyik javaslat szerint a tagállamok a meglévő lőszerkészleteiket vagy annak egy részét átadnák Ukrajnának. Magyarország ebben a kérdésben, mivel nem támogatja fegyverekkel, sem katonákkal a háborút, az úgynevezett konstruktív tartózkodással élt – közölte.

Azaz – magyarázta – az egyes tagországok döntéseit megillető, kölcsönös tiszteletre alapozva nem akadályozza meg más országok ilyen irányú terveit.

Ugyanakkor, mivel a javaslat nemhogy véget vetne, de inkább tovább nyújtja a vérontást és az eszkaláció esélyét, Magyarország nem tartja magára nézve kötelezőnek a részvételt a kezdeményezésben

- húzta alá.

Rámutatott: a háború miatt egész Európában nagy lépésekkel folyik a haderők fejlesztése, és megnövekedett az igény a védelemipari beruházásokra is. Ebben Magyarország pozíciója előnyös, hiszen a magyar haderőfejlesztési program egyik pillére a nemzeti védelmi ipar megújítása is, amiben már most számos tervezett és már megkezdődött beruházás kaphat szerepet az EU közös projektjeiben – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tanácsülés másik kiemelt témájával, az EU 2022-ben elfogadott biztonságpolitikai és védelempolitikai iránymutatása, az úgynevezett Stratégiai Iránytű egyéves előrehaladásának értékelésével kapcsolatban azt mondta: "nagyon fontos egy hatékony, közös keretrendszer napjaink biztonsági kihívásai közepette". Magyarország támogatja, hogy az EU globális biztonsági szereplővé váljon, különösen azokban a régiókban, amelyeknek biztonsági helyzete közvetlenül is kihat Európára – mondta.

"Ennélfogva kiemelten fontosnak tartjuk a nyugat-balkáni, illetve a Száhel-övezetbeli szerepvállalást az érintett régiók biztonságának erősítése, illetve az illegális migrációs hullámok megállítása érdekében"

- tette hozzá a honvédelmi miniszer.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Mi viszont szívesen átadnánk a fideszeseket az ukránoknak...menjenek ki a frontra és próbálják rábeszélni személyesen az oroszokat a tűzszünetre. Sok sikert hozzá!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Érthető az álláspont
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Mi viszont szívesen átadnánk a fideszeseket az ukránoknak...menjenek ki a frontra és próbálják rábeszélni személyesen az oroszokat a tűzszünetre. Sok sikert hozzá!
Pálinkás Pál
ezt a barmot, ez újabb demagóg duma az egybites híveknek..,semmi jelentősége hogy ez a bolhafing ország mit csinál, és ha a sok vétó, ellenállás miatt elveszik a vétójogot, már putyint sem fogjátok érdekelni...ki sem tehetitek majd a lábatokat a patkánylyukakból...!
jáger laszló
Vannak azért Zelenszkij hívők is csak álcázzák magukat,mert az ukrán rendszer sem tökéletes!!!
Csak azért támogajták ,mert az ukrán vezetés erősen orosz LNS!!!No de lesz ez még így se!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Qqberci
A magyarok nyilaitól pedig rettegnének a muszkák...
verőce21
Nem adja át bizony, mert az oroszoknak is kell...!
Toller Béla
Egy belevaló NATO nem szállítanak egy csavart sem egy olyan országnak amelyikkel nincs akcóegységben ! Leállhatna a Lynx-gyár építése, a cseh kézifegyverekhez nem szállítanának semmit sem, gázt és olajat csak az EU-n kívülről kaphatna ezt a fránya ország ! MIndjárt enyhébbre lenne hangszerelve a most dölyfös rablóbanda !
Yeromos
Nem adja át a lőszerkészletét ez nem azt jelenti, hogy nem is szállítunk. Az megint csak a szokásos pávatánc.
Béla333
Nyilván azért, mert a mocskos hazaárulók már odaígérték az orosz haveroknak...
Dr. Proktor
Nem lőszer az, csak volt, most már lószar...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.