Polgármestereknek írt levélben méri fel a kórházfenntartó, hol hajlandók átadni a járóbeteg-ellátókat az államnak – számolt be róla a Népszava.

Drasztikus államosításra készül az Orbán-kormány a járóbeteg-ellátásban – Már levelet is kaptak a polgármesterek
Kép: Pixabay

A lap szerint hétvégéig kell nyilatkozniuk a helyhatóságoknak, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak. Közben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

Az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy az OKFŐ hivatala adatokat kérjen, hogy előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását. 

Szeptemberben Takács Péter államtitkár egy szakmai fórumon elismerte, hogy a szakrendelők államosításának ötlete az övé.i.

Takács Péter akkor beszélt arról is:

az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy a saját területükön élőknek minél szélesebb ellátási palettát biztosítanak.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük. Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat tanácsnoka a Népszavának elmondta:

Budapestnek három szakrendelése van, valamennyi a hajléktalanellátásban. A városvezetés elzárkózik az államosítástól, azokat maga szeretné a továbbiakban is fenntartani. A Fővárosi Közgyűlés jövő héten szerdán dönthet az ezzel kapcsolatos előterjesztésről.

Az államosítás ellentmond a főváros-kormány 2019-es megállapodásának, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek érdekében fejlesszük az alap- és a járóbetegellátást.

Buta döntés lenne a központosítás

– mondta a lapnak Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere, aki szerint ezzel a lépéssel forrást is kivonnának az ellátórendszerből.

A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség még a nyáron 12 pontban gyűjtötte össze az államosításnak ellentmondó érveit.

Egyebek mellett azt írták:

a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat. 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Ez magától ilyen görény,vagy ezt is putyin kedvéért teszi???Mert nem akarom elhinni,hogy létezik egy görény ebben az országban,aki szándékosan tönkre teszi az országát!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Kaotikus körümények alakulnak itt ki ! Állam tulajdonban, de nem közalkalmazottak, és nem is magánfoglalkoztatottak. Páriák. Kaptak egy normális emelést, ezzel elérték az európai átlag felét, most már aztán csönd legyen, vagy jön a rendőr és mindent visz (mindenkit is).A szakdolgozókat is majd vezénylik, kölcsönmunkások lesznek, az most a módi. A beteg meg ...jobb ha nem szól egy árva szót sem !
puszt
Lassan döglünk, ideje felgyorsítani...
namihami
Csak az folyik, amit eddig is csináltak! Biztosra veszem, hogy államosítanak, beruháznak , aztán egy csavarral ismét átteszik, de mát haveri kezekben levő fizetősbe! Amikor az ismét lerohad (pl Mátrai Erőmű), persze a haszon zsebben, akkor visszavetetik az állammal. De már kirabolva...
jáger laszló
Szerencsére még tudok járni/1NLŐre és beteg sem vagyok ezért csak figyelek!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
bence
Takács Péter államtitkár ! Neked és családodnak része legyen ebbe a szekérre való szarban amit kitaláltál !
csipetke
@bence: 0:52 Ezzel mélységesen egyetértek.Ez a takács is csak orbán láncos kutyái közül az egyik, akit kiállítanak ugatni,acsarkodni. Ennek ha mondják onnan fentről,hogy ül-fekszik-pitizik-kussol, ez azt csinálja,amit parancsolnak neki. Végtelenül utálatos figura. Dísznek ronda,másra meg nem jó. A gond ott van,hogy ezeknek telik magándokira,és pont lesz@rják,hogy lassan,de annál biztosabban kidöglik a magyar az országból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.