Szijjártó Péter keményen beleállt a helyzetbe. 

Hatalmas a nyomás a kormányon az Atlanti-óceán mindkét partjáról, hogy adja fel a kárpátaljai magyar közösség védelmét, ez azonban semmilyen körülmények között nem fog megtörténni

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben. Hozzátette,

a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülésének összehívása sérti a NATO egységét, Magyarország semmilyen érdemi integrációs közeledést nem fog támogatni, amíg helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait Ukrajnában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós tagországok úgynevezett általános ügyekkel foglalkozó tanácsülésének szünetében elmondta, reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt, aki megerősítette, hogy Magyarország olyan megbízható szövetséges, amely hozzátesz a katonai szervezet erejéhez.

Szijjártó Péter elmondta, mihez kötik, hogy Magyarország támogassa Ukrajna felvételét a NATO-ba

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Magyarország hozzátesz az európai és a transzatlanti közösség biztonságához, megbízható NATO-szövetséges. Azonban mi a NATO-ra értékközösségként is tekintünk (…) Ezért fontosnak tartjuk, hogy a NATO-hoz csak olyan országok kerülhessenek közelebb, amelyek tiszteletben tartják a nemzeti közösségek jogait (…) Ma Ukrajnában sajnos nem ez a helyzet. Persze ez a helyzet nem újkeletű, 2015 óta gyakorlatilag folyamatosan csorbítják a nemzeti közösségek, köztük a magyar nemzeti közösség jogait

– jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a kormány ezért az elmúlt években folyamatosan blokkolta a NATO-Ukrajna Bizottság összehívását miniszteri szinten, így erre nem is került sor mindeddig. Szerinte, bár a nemzetközi térben nagy a nyomás Magyarországon, hogy adja fel a kárpátaljai magyar nemzeti közösség védelmét, a NATO-főtitkár megértést tanúsított a kérdésben, és komolyan vette ezt az aggodalmat.

Azonban a főtitkár azt közölte, hogy különböző okok miatt, amelyeknek részletezése nem az én tisztem, össze fogja hívni a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését az április 4-én tartandó külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, dacára annak, hogy mi azt gondoljuk, hogy ezen ülés összehívására csak egyhangú akarat esetén kerülhetne sor

– mondta Szijjártó, aki szerint

ez a döntés sérti a NATO egységét, az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet, ugyanakkor nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a főtitkár döntését

– fogalmazott. Hozzátette: Stoltenberg ígéretet tett rá, hogy ezen ülésen teret ad a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek. Szijjártó ezt követően még egyszer kihangsúlyozta, hogy

természetesen kitartunk az eredeti álláspontunk mellett, szeretném világossá tenni, hogy semmilyen érdemi integrációs közeledést a NATO vagy az Európai Unió irányába Ukrajna vonatkozásában mindaddig nem fogunk támogatni, amíg Ukrajnában helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait.

Arról, hogy mit mondott Magyarország NATO-n belüli szerepvállalásáról, a 24.hu-n olvashatnak bővebben.

Forrás: 24.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
Két nap alatt kétszer léptek át a magyar ellenálláson az EU-ban és a NATO-ban
444.hu/2023/03/21/ket-nap-alatt-ketszer-leptek-at-a-magyar-ellenallason-az-eu-ban-es-a-nato-ban
pötyi,már le sem izélnak benneteket,kár erölködnöd!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Vajon miért csorbították a nemzetiségek jogait 2014 után és miért nem előtte?
Hát ezt is a ruszkiknak köszönhetjük...
verőce21
Kemény feltételekhez kell kötni mindenkinek, minden hozzájárulásunkért cserébe...! Nem úgy, mint lipsi kormányok tették...!

Minden feltétel nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve...!
csak úgy....
Két nap alatt kétszer léptek át a magyar ellenálláson az EU-ban és a NATO-ban
444.hu/2023/03/21/ket-nap-alatt-ketszer-leptek-at-a-magyar-ellenallason-az-eu-ban-es-a-nato-ban
pötyi,már le sem izélnak benneteket,kár erölködnöd!
csak úgy....
@verőce21: akkor neked is még 1X,hogy lásd a keménykedésüket ! :)
Két nap alatt kétszer léptek át a magyar ellenálláson az EU-ban és a NATO-ban
444.hu/2023/03/21/ket-nap-alatt-ketszer-leptek-at-a-magyar-ellenallason-az-eu-ban-es-a-nato-ban
verőce21
@csak úgy...: Ki nem sz@rja le, hogy te és a 444 miket hazudozik itt össze...!
Béla333
Várjál már Peti! Ahhoz először is el kellene érni, hogy ne ba@@nak ki a NATO-ból az aljas, hazaáruló, az oroszokat kiszolgáló politikátok miatt!
De akkor úgy gondolom jobb lesz ha sürgősen elmenekültök, mielőtt a népharag zargat el benneteket...
human
@verőce21: "Minden feltétel nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve...!"
Ezen a gépiesen szolgai megnyilvánulásodon hangosan felnevettem :D
justhpeter
Vajon minek képzeli magukat ez a Toporzékmanó ? Orbűn meg ő a nemzetközi politikában egy nulla meg mégegy nulla.
Béla333
Az árulókat jobb estben kirúgják a klubból, de ott van Hegedűs példája az Egri Csillagokban...
Lehet ez máshogy is...
Jobb ha az ellenség kívül van, mert még majd adatokat ad át mondjuk az oroszoknak, ahogy most is teszi!

"Évek óta garázdálkodnak a külügyminisztérium gépein az orosz titkosszolgálat hekkerei"
hu.euronews.com/2022/03/29/evek-ota-garazdalkodnak-a-kulugyminiszterium-gepein-az-orosz-titkosszolgalat-hekkerei
kereső
"Sérti a NATO egységét""- hé, te pojáca, azt az egységet a NATO-ban is és az Eu-ban ti sértitek meg folyamatosan. Na, miért is nem irta alá kormány az eu-s közös nyilatkozatot- már nem először- mert az "sértette volna putyint"- igy aztán inkább az ország általatok államdóan kilóg abból az "egységből".
Annak örülök, hogy a NATO bemutatta neked a középső ujját- legyen ez figyelmeztetés. Ottan nem politikusok vannak első sorban- akik tartják veletek szemben a "PC"-t, hanem katonák.

A különleges hadmúvelet előtt 120 ezer fő valotta magyarnak magát Kárpát-alján. Rendelkezésükre állt 72 magyar nyelvű iskola- az első általánostól. az érettségiig. Aki akart az tanulhatott magyar nyelven az ungvári egyetemen- magyar anyanyelvű professzoroktól. Az, meg hogy az ukrám állam ragaszkodik ahhoz, hogy minden nemzetiség elsajátitsa az államnyelvet- az miért is bűn? Más van itten- , nem a magyar nyelven való oktatás itt a probléma, hanem az, hogy a nyelvtörvény visszaminősitette az orosz nyelvet- immár nem hivatalos államnyelv. Ez a bajotok- és ez nem a magyarok érdekében történő vétó, hanem orosz érdek . Te hazaáruló pojáca.
csak úgy....
@KisTehen: te mész az agyamra,te rusnya túlbuzgó propagandista fideszféreg! :)
Nessy
Tessék mondani, nem a kárpátaljai ukrán állampolgár magyaroknak kellene a saját érdekükben saját magukért síkra szállni? Ez nem más ország belügyeibe való beleszólás? Külügyérünk állandóan kikéri mindenkitől, hogy a mi belügyeinkbe beleszóljanak!
Havanagi
Hé ,Kakadu! Talán először itthon kellene helyreállítani a jogrendet, a munkavállalók kiszolgáltatottságának megszüntetését,az állampolgárok semmibevételét,stb, utána ugrálhatnál,te kecskebaxó .Hol él ez? Nézz már tükörbe Lavrov csicska!
Alfa
a kommunista-keresztény-fasiszta-náci korrupt hazug gerinctelen orbán és a narkós-pedofil fidesz-ner számára elkezdődött a végjáték!
No kecskebaszók rábasztok ! @KisTehen: és társaid
Eladott Ország
Kakadu! Ti már kiírtátok magatokat az EU-ból és a NATO-ból is. Orbánt és bandáját figyelembe sem veszik. Továbbá nem kaptok egy eurócentet sem, amíg el nem takarodtok! Vége a dagadt gecinek és szektájának!
simmering73
@KisTehen: Nagy sértés egy marhát kecskebaszónak titulálni. HAHAHA
kereső
"Hétfőn Londonban a brit és a holland kormány közös szervezésében több mint 40 ország igazságügyi minisztere konferenciázott, kifejezetten az ICC ukrajnai nyomozásait megvitatva. A megbeszélés részeként a megjelent kormányok összesen 4 millió fontot (1,8 milliárd forintot) ajánlottak fel a nyomozás támogatására.
A konferencián Didier Reynders EU-biztos teljes támogatásáról biztosította az ICC-t, majd az EU 26 igazságügyi minisztere közös nyilatkozatot írt alá a nemzetközi bíróság támogatásáról. Az EU-nak 27 tagállama van ugyan, de egyetlen miniszter nem írta alá a nyilatkozatot: a magyar. Varga Judit ott sem volt a londoni konferencián. Hogy miért nem ment el, arra az igazságügyi minisztériumtól nem kaptunk választ."
Clavigo
Nekem mi közöm van a magyarul beszélő ukrán állampolgárokhoz ?
Qqberci
Szíjrágó, te igen nagyon hülye felfuvalkodott hólyag! Egyelőre arról kellene dalolnod, hogy Putyler cimborátok milyen alapon rohan le egy szuverén országot és miért is baj az, ha a megtámadottnak segítenek a védekezésbe...Egyébként meg mndegy, hogy mit handabandázol, mostanra már neked is meg a kisfőnökodnek is sz@rnak a fejére...
Csizmás Kond
Ez az egész uniós meg natos összevisszacsatlakozási szarakodások sem a zunió sem a nató becsületét nem növelik hanem éppen lejáratják. Mostanig egy országnak évekig kellett várni, hogy valahogy beleegyezzenek a zuniós buzik, hogy tag lehessen ma meg azért basztatják a tagokat hogy mindent figyelmen kívül hagyva szavazzanak olyan országok csatlakozásáról amelyek hivatalosan is elismert csalók és korruptok...
gina
Mi az te buzi tarzán, nem ugy táncolnak ahogy te fütyülsz hahahahhahahahha sz@rba sem vesznek idegbeteg barmokat mint te és OV disznó
Terminátor
@Csizmás "
mindent figyelmen kívül hagyva szavazzanak olyan országok csatlakozásáról amelyek hivatalosan is elismert csalók és korruptok.."

Kikre gondoltál?.
Pontosítani kéne!
nejlontacskó
@verőce21: " Kemény feltételekhez kell kötni mindenkinek, minden hozzájárulásunkért cserébe..."
Ám de, ha velünk szemben támasztanak "kemény" feltételeket, EU ügyészséghez való csatlakozás, kezdődik a prüszkölés...
Terminátor
@Csizmás Kond: A példa esetleg jó, de ez csak egy!
Hun van a többi? (többes számban volt írva)
Csizmás Kond
@Terminátor: ...tudod mit mondott a bakter amikor a vonat levágta a lábát ?...
csipetke
Ezt putyin nem fogja megengedni orbánnak... Orbán már régóta putyin kézivezérlésével működik...
ómió
Csak nem a kárpátaljai magyarság jogfosztásának törléséhez kötnénk!? Ez, bizony, nem "efftársi"!
Edebácsi
"a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülésének összehívása sérti a NATO egységét,"
Ha 30 tagból 29 egyetért valamoben, 1 nem, akkor ki sérti az "egységet"? a 29? Nem az 1?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.