Megtagadta az LMP népszavazási kérdésének hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdés arra vonatkozott, hogy kötelező legyen-e helyi népszavazást tartani azokon a településeken, ahol akkumulátorgyárat akarnak létesíteni.

Megtagadták az LMP népszavazási kezdeményezésének hitelesítését

Fotó: Hír TV/YouTube

Az ellenzéki párt képviselője január 23-án nyújtotta be hitelesítésre a kérdést, amely úgy szólt:

"Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?"

Az NVB 8-7 arányban döntött úgy, hogy a kezdeményezés nem hitelesíthető.

A határozat indoklásában azt írták, az LMP kezdeményezésében megjelölt ok egy adott önkormányzat gazdasági autonómiájába tartozó olyan konkrét, beruházást érintő kérdés, amelynek nem általános jelleggel, hanem bizonyos települések vonatkozásában lehet jelentősége, hiszen kifejezetten a helyi közösségre tartozó ügynek minősül, így a kivételesség alkotmányos követelményét sértené annak törvényi szintű szabályozása.

Az NVB határozatában rögzítette: a kezdeményezés célja nyilvánvalóan az, hogy az adott településen csak abban az esetben épülhessen akkumulátorgyár, ha azzal a választópolgárok többsége egyetért, de ennek elérésére a jelenleg hatályos törvényi szabályozás biztosította eljárásrend is maradéktalanul alkalmas.

Hozzátették: emellett ha megvalósulna a párt által kezdeményezett szabályozás, akkor a népszavazás választópolgári aktivitás hiánya miatti érvénytelensége akkor is megakadályozná a beruházás megvalósítását, ha egyébként a település választópolgárainak többsége támogatná azt.

Forrás: mti.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Értelem kontra érzelem kérdéskörben
nem lesz népszavazás
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
Az LMP is elmehet a búsba! Volt egy elfogadott helyi népszavazási kérdésük, erreföl azt visszavonták, hogy ők majd országosan akarják.
Hülyék ezek, nem politikusok!
NKF
Nem értem? Mire fel ugrálnak az ilyen törpepártok? Süket f@szok gyülekezete!
ómió
Csak nem "túl efftársi" volt a "kezdeményezés"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.