Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről. A rendelet két nap múlva lép hatályba.

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, mert az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. A mostani döntést Nagy István már korábban beharangozta, jelezte, az új élelmiszereken figyelmeztetni kell, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza – írj a 24.hu.

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a

Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!

szöveget.

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

Az agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba. Fontos, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.

Döntött az Orbán-kormány, nagy változás jön a boltokban – Itt vannak a részletek!

Fotó: pexels.com

Hatalmas európai rovarfarmok nyílnak

A rovarfehérje-gyártás az egyik legdinamikusabb iparág, ami nagyrészt szennyezésmenetesen próbálja megoldani az emberiség növekvő fehérjeigényét – számolt be nemrég a Telex. 

Európa berobbant a rovarnagyhatalmak közé. Ma 10 ezer tonna az éves rovarfehérje-termelés, de 2030-ra már 500 ezer tonna lehet.  A világ legnagyobb telepei Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban találhatók, de már Magyarországon is van egy ilyen cég, sőt, a Nébih-engedéllyel rendelkező Grinsect jelentős kockázati tőkét is kapott a bővülésre.

A Csongrád-Csanád megyében működő cég napi 200 kilogramm élő feketekatonalégy-lárva kapacitású, de a célja egy napi 6 tonna élőlárva-kapacitású automatizált üzem építése, amihez az Impact Venturestől (egy társadalmilag hasznos befektetésekbe fektető alaptól) kapott 570 millió forintos befektetést.

Ha megnézzük a cég termékeit, van rovarliszt, rovarolaj, pete, báb, de árulnak egész tenyésztő felszerelést is.

Forrás: 24.hu, Telex

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Minden harmadik magyar a létminimumon él évek óta, ez a dagadt cigány egyik kiemelkedő sikere, sok más mellett. Tartok tőle a rovarfehérjés ételek sem lesznek olcsóbbak mint a hagyományos ételek, mert mi a unortodox gazdaságpolitikát folytatunk és a kanyarban is előzünk, így lettünk Európa Bangladese, nyomortelepe. Hajrá Magyarország b+ magyarok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Ez a nagyember a fehérjemolekulák között is nemzeti különbséget akar tenni ! Magyar rovar jöhet, idegen bogárnak ácsi ! Lisztkukac jöhet, potrohos-féle nem jöhet, megállj ! Honnan szalajtották ezt a mezőgazdaságinak mondott szakembert ? Oszt kapányi tud-e ? Szerintem a pasasnak gyóygyszert sem szabadna szednie, ki tudja...
puszt
Ez legalább káros intézkedés, ahogy megszokhattuk. Nem baj, még nem elég éhes a nép.
ómió
Kár, hogy az ilyen nem kizárólag brüsszeli exportra készül!
Eladott Ország
Minden harmadik magyar a létminimumon él évek óta, ez a dagadt cigány egyik kiemelkedő sikere, sok más mellett. Tartok tőle a rovarfehérjés ételek sem lesznek olcsóbbak mint a hagyományos ételek, mert mi a unortodox gazdaságpolitikát folytatunk és a kanyarban is előzünk, így lettünk Európa Bangladese, nyomortelepe. Hajrá Magyarország b+ magyarok!
Nessy
Ahogy megszoktuk az évtizedek alatt, hogy a májkrémtől a felvágottakig, a pékáruig mindenben van szója, egy idő után ez is természetessé válhat.
csak úgy....
@KisTehen: 10:08 te ökör, abban a lölö és a többi fideszcsaszi yachtja is benne van! :)
jesz
..."A Csongrád-Csanád megyében működő cég napi 200 kilogramm élő feketekatonalégy-lárva kapacitású, de a célja egy napi 6 tonna élőlárva-kapacitású automatizált üzem építése, "...

És ez csak lárva...Jéééézusom...mi lesz itt?
Aki Én
Már látom az új orbánközeli üzleti lehetőséget.
Aki Én
@Shikari: @KisTehen: @ómió: Ne affektáljatok. Megértem, hogy nem akartok rokonokat enni.
Emmersson71
Az a lényeg, hogy a Nemzeti Dohányboltok be ne zárjanak és a pálinkafőzés, valamint a piásan kerékpározás ősi jogát el ne vegyék! És az asszony számolva, a pénz verve jó...vagy vakkomondor és közbe-szerzés ;)
jáger laszló
A magyar tücskök akár Ny-Európát is meghódíthatják a konyhában!!!??Hajrá magyar tücskök hódítsuk + a nyugatit!!!
Ha már a törököknek ez nem sikerült!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
@KisTehen: Magyarország az EU második legszegényebb és legkoruptabb országa! Szerencsére még annyian vanak, hogy a repülőjáratokat kitöltik. Szép siker! Ennyi koldus a Kádár rendszerben sem volt, és sikerült az államadósságot is megduplázni 12 év alatt! Már a románokat is ánuszrózsán csókoljuk, pedig neki volt honnan "feljönni."
"Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon." ( Deák Ferenc)
"Ha az igazságot akarod tudni, ne a gazdagok szavait hallgasd, a szegények szemeit nézd." Mit gondolsz miért nem számol 2015-tő a KSH létminimumot, hogy rohadjanak meg! Mert amiről nem tudunk az nem létezik?!
simmering73
Bár a 10 magyarból 7 elzárkózik attól, hogy rovarokból készült élelmiszert fogyasszon, ez nem azt jelenti, hogy most ne ennénk ezeket. A többség feltehetően naponta fogyaszt olyan ételeket és italokat, amelyek valamilyen rovarból kivont anyagot tartalmaznak.
www.agroinform.hu/gazdasag/elelmiszerek-amelyek-eddig-is-tartalmaztak-rovarokat-szamos-hus-es-edesseg-megtalalhato-listan-62242-001?gclid=CjwKCAjwzuqgBhAcEiwAdj5dRnaKZqPMzKSuliAzSpgdMHDYv7s3AseFO7UV4tRvmeU8WpRZwwku3RoC2pQQAvD_BwE
VASTAGBŐR
@ómió: te rohadt kis kannibál g**i .. ott az étlapod ... fejhetsz mellé egy kis extra adagot józsi néniből ..
tunkolj szépen kis**zi durbincs haveroddal
Rockxy
"már Magyarországon is van egy ilyen cég..."
és még nem gyújtotta fel senki

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.