Újabb lépés, hogy letarolják az infokommunikációs piacot.

Mit keres az állam a Yettelben? Ezért vásárolhatták be magukat

Fotó: MTI/Mónus Márton

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A 24.hu írt hosszú elemzést a témában: a cikk szerint a Vodafone-Yettel részvénycsere csak a végjáték abban az üzletsorozatban, amelyben a kormány forrással látott el és jogszabályokkal segített egy magáncéget ahhoz, hogy letarolja az infokommunikációs piacot.

"A mostani ügylet értelme az összeférhetetlen helyzet megszüntetése lehetett, hogy ne egy magáncég ernyője alatt legyen a telekomszektor fele"

- áll a cikkben.

Az történt ugyanis, hogy összesen 660 milliárd forintos Vodafone-üzlet keretében a magyar állam megszerzett 49 százalékot a telekommunikációs piac második legnagyobb szereplőjéből, majd mindössze két hónap elteltével 19,5 százalékot átadott üzlettársának, a Jászai Gellért elnökölte 4iG Nyrt-nek, amelynek így 70,5 százalékra nőtt a Vodafone-részesedése.

A lap megpróbált választ kapnia a következő kérdésre, de nem sokra jutottak: 

Miután a Vodafone magyar kézbe került, mi értelme a három magyar mobilos cég közül a legkisebben állami részesedést szerezni?

A lényeget végül a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője Gaál Gellért fogalmazta meg, aki ezt mondta: 

"Az ügylet értelme alapvetően az összeférhetetlen helyzet megszüntetése lehetett, hogy ne egy cég ernyője alatt legyen a telekomszektor fele"

A szakember azt is hozzátette, hogy a piacon gyakorlatilag két szereplő marad, a 4iG és a Magyar Telekom, a szűkülő versenyből pedig törvényszerűen következik, hogy emelkedni fognak az árak.

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezeket ismerve, a hátsó szándékot, saját hasznot kell keresni.
Aki Én
Ezeket ismerve, a hátsó szándékot, saját hasznot kell keresni.
Alfa
világos a cél...a korlátlan, kinai-orosz tipusu lehallgatás...ellenőrzés!
Be van szarva a kibaszott kommunista-keresztény-fasiszta-náci EU_NATO árulója orbán,és a narkós-pedofil fidesz-ner csürhéje, a kecskebaszók gyülekezete
ómió
Csak nem az állami vagyont gyarapítja!? Hát, ez igazán nem efftársi!
Törölt Nick
Hogy mi értelme 3 mobilos cégben tulajdont szerezni? Hát az, hogy 140 milliárd csiribí-csiribá eltűnt közben.

Az állam ugyanis beletett a távközlési üzletbe (Antenna Hungária, Vodafon, Yettel) összesen 450 milliárdot, aztán addig csereberélték a papírokat, hogy jelenleg már csak 310 milliárdnyi papírja van. Azaz egyik napról a másikra eltűnt 140 milliárdnyi állami vagyon. Itt minden csak az ellopható pénzről szól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.