Korrupciós perének újratárgyalása eredményeként jogerősen elkerülte a börtönbüntetést Romániában a korábban nyolc év szabadságvesztésre ítélt Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök, de nem kapja vissza azt a több mint egymillió eurós pénzösszeget, amelynek elkobzását az időközben elévült bűncselekményekre hivatkozva rendelte el az elsőfokon eljáró Bihar megyei törvényszék.

Mégsem megy börtönbe a korábban korrupcióért nyolc évre ítélt, volt Bihar megyei tanácselnökillusztráció, MTI/Czeglédi Zsolt

Csütörtökön kimondott jogerős végzésében a nagyváradi táblabíróság mind a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mind pedig a védelem – vagyonelkobzást kifogásoló – fellebbezését elutasítva, változatlan formában jogerőre emelte a tavaly áprilisban meghozott elsőfokú ítéletet. Kiss Sándort, valamint az újratárgyalt per alapfokú ítélete ellen szintén fellebbező két másik vádlottat a táblabíróság 2000 lej (160 ezer forint) perköltség megtérítésére kötelezte.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetét hosszú idén keresztül vezető Kiss Sándort 2015-ben állította bíróság elé a DNA. A vádirat szerint – amelynek összeállításához a magyarországi, németországi és hollandiai bűnüldöző szervek is adatokat szolgáltattak – 2003 és 2008 között több cég Kiss Sándor megvesztegetése révén nyert megbízást közbeszerzési eljárásokon.

Az első (nem jogerős) ítéletet 2018 júniusában hozta meg a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali

visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet azonban a fellebbviteli tárgyaláson a nagyváradi táblabíróság 2018 decemberében formai hibákra hivatkozva megsemmisítette, és elrendelte az ügy újratárgyalását.

A megismételt eljárás során egy időközben született alkotmánybírósági döntés értelmében megsemmisítették azokat a bizonyítékokat, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) gyűjtött, arra hivatkozva, hogy a SRI nem a DNA megbízásából, hanem nemzetbiztonsági okokra hivatkozva figyelte meg a volt politikust.

A Bihar megyei törvényszék tavaly – a vádlott számára kedvezőbb büntetőjog elve alapján – nem az új, hanem a feltételezett

bűncselekmények idején érvényes 1968-as büntető törvénykönyvet alkalmazta. A pénzmosás és hivatali visszaélés vádja alól Kiss

Sándort felmentette, a többi vádpontnál pedig elévülést állapított meg.

A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett 1,1 millió euró (425 millió forint) jogosulatlan haszon elkobzását. A korábbi ítéletben 5,55 millió eurós vagyonelkobzás szerepelt.

Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban; 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
Így járt Ordas Flóri is!
Az akkori jog nem büntette a szajrézást, mint a mai sem bünteti!
Magyarország szabad ország!
A bűnözők részére!
jáger laszló
Kiss Sándornak a börtön nem alternatíva!!Oda nem vonul üdülni!!
csak ennyi
barátilag
J.l.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.