Továbbra sem arat osztatlan sikert az új ügyeleti rendszer a háziorvosok körében.

Megdöbbentően kevesen írták alá az új ügyleti rendszerről szóló szerződést, Borsodban a helyzet jelenlegi állása szerint katasztrófa várható

Fotó: Pixabay cco

Hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – tudta meg az Index az Országos Mentőszolgálattól. A KSH adatai alapján mindez azt jelenti, hogy a szakemberek kevesebb mint 2 százaléka bólintott rá az új ügyeleti struktúrára, miközben a rendszer alig több mint egy hét múlva már itt is élesedik.

Április 1-től negyedikként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élesedik az új ügyeleti rendszer. Bő egy héttel a borsodi átállás előtt a lap arról kérdezte az ellátás megszervezéséért felelős Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy hol tartanak az előkészületek. Válaszukban azt írták:

„gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja.”

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt felelték, hogy március 20-ig bezárólag hat háziorvossal kötöttek szerződést, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződéskötés még folyamatban van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így ez azt jelenti, hogy a területen dolgozó szakemberek kevesebb mint 2 százaléka szerződött eddig.

Az OMSZ hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal – 7-es fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképekkel – fordulnak az ügyelethez „így ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.

Arról hogy mi a helyzet a gyermekek ügyeleti ellátással, az Index.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Most akkor ügyleti, vagy ügyeleti rendszerről van szó?! Nagyon nem mindegy, firkászka!
nemkati
@vacsi: Természetesen ügyeleti. De tudtommal a diszlexiát még nem büntetik. Vagy az elütést. Na abból van bőven a Propelleren. Meg máshol is.
ómió
@nemkati: Látom, nagykanállal etted a bolsi hazugságot! Az úgy indult, hogy az ügyeleti rendszert megújítandó a kormány megkereste a MOK-ot, vázolva a vonatkozó javaslatait és kérve a MOK állásfoglalását, pontosításait, kiegészítő elképzeléseit, amiket meg is kapott! A bevezetés ennek alapján történt! Ezután pedig a MOK "efftársiasan" megfenyegette az aláírni szándékozó orvosokat, hogy aláírásuk esetén megvonja a működési engedélyüket! Kényszerítés itt max. ebben volt, amit a kötelező MOK-tagság eltörlésével a kormány szüntetett meg! Szóval, ha már hazudozol, akkor, innét folytasd! Az efftársaidat meg ne a Fideszben, hanem pl. a MOK-ban keresd - tele van velük!
nemkati
@ómió: Ebben csak ez nem igaz: "A bevezetés ennek alapján történt".
Hazudozz máshol, ahol értékelik.
ómió
@nemkati: Aki itt hazudik, az sajnos te vagy!
ómió
Még mindig félnek az "efftársi betartástól"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.