Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők "károgása" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, Budapesten újságíróknak az Eurostat legfrissebb jelentésére reagálva.

"Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást. Nehéz éveken vagyunk túl: két covidos és egy háborús év van mögöttünk, ennek ellenére a tavalyi évben is – a baloldali gazdasági szakértők károgása és a jegybanki vélemények ellenére – az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP"

- mondta Gulyás Gergely az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, az európai uniós országok átlagos fejlettségi szintjéről szóló jelentésére reagálva.

Gulyás Gergely szerint Magyarország folyamatosan zárkózik fel az Európai Uniós átlaghoz, minden más csak a baloldal "károgása"

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Hangsúlyozta: az a folyamat, ami a 2010-es kormányváltással megindult, továbbra is folytatódik. Tíz év alatt több mint tíz százalékkal közeledtünk az Európai Unió átlagához – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége még nehéz és válságos időszakokban is kifejezetten jónak mondható. Megjegyezte: a fejlődés még ennél nagyobb, hiszen a többi országban is volt gazdasági növekedés.

Kijelentette: Magyarország tartja a lépést a közép-európai régióval, és csökkenti a hátrányát azokkal az országokkal szemben, amelyek évtizedek óta az Európai Unió tagjai, a cél pedig az, hogy hazánk az Európai Unió legfejlettebb öt országához tartozzon. Ehhez még nagy lépéseket kell tenni, még komoly feladatokat kell megoldani – jelezte.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: Magyarország mára ugyanolyan fejlettségi szinten van, mint az 1986 óta uniós tag Portugália, a szintén a nyolcvanas években az Európai Unióhoz csatlakozott Görögországot pedig jelentősen, 8-9 százalékponttal meg is előzi. Hozzátette: Közép-Európa fejlődési potenciálja nagy, és Magyarország a régió országaival is tartja a lépést, a lengyelek vannak 2 százalékkal előttünk.

Kiemelte, a foglalkoztatottsági adatok is bizakodásra adnak okot: Magyarországon 4 millió 691 ezer ember dolgozik, ami 26 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Rámutatott: ezt szintén egy nehéz évben, a cégeknek is komoly megterhelést jelentő energiaáremelkedés mellett sikerült elérni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország szeretne mielőbb az Európai Unió átlagához felzárkózni, és ha sikerülne lezárni az orosz-ukrán háborút, illetve az energiaárak elképesztő emelkedése is mérséklődne, akkor ez a folyamat folytatódhatna.

Arról, hogy mi a véleménye a Magyarország leszakadásáról beszámoló "baloldali hangokról", a miniszter azt mondta: mindenkinek a saját szakmai felelőssége, hogy milyen előrejelzést közölt korábban.

"Ha meghallgatjuk az elmúlt hetek híradásait, akkor szép számmal találunk olyan gazdasági elemzéseket – döntően ezek balliberális gazdasági intézetek, és sajnos a jegybank is ebbe a körbe tartozik – amelyek arról beszéltek, hogy a leszakadás nőtt, illetve nem felzárkózunk, hanem a magyar gazdaság érzékeny veszteségeket volt kénytelen elszenvedni"

- fogalmazott.

Ezzel szemben – folytatta – a helyzet az, hogy miközben az energiaárak az égbe szöktek, és az egész világ, ezen belül különösen Európa egy komoly inflációs hullámmal kénytelen szembenézni, a magyar gazdaság jelentős növekedést tudott produkálni, ami azt jelentette, hogy az Európai Unió átlagához képest a lemaradása tovább csökkent.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
Ez akkora hazugság, hogy a Holdról is látszik. Már Románia is kitette az indexet, mert előzni fog, és sok dologban már meg is előzött bennünket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Úgy felzárkóztunk a középmezőnyből,hogy lassan utolsók vagyunk.Olyan ez a felzárkózás ,mint a magyar foci.Annyira jó,hogy teljesen szar.
lusta
@Qqberci: Mert egyre jobban haladunk előre. 5-10 éve még távcső kellett hozzá, de a sikeres qurmányzásnak köszönhetően, már szabad szemmel is látható.
colibri
"Magyarország szeretne mielőbb az Európai Unió átlagához felzárkózni, és ha" ... ha ha ha, ha a kiskutya nem sz@rna, kihasadna. Hazudik! Régen belepirult a mondandójába, de ma már pirulás nélkül hazudik. Egyfolytában. Ahogy ezek a korrupt hazug fideszesek vezetik az országot, abból jobblét, a Nyugat utolérése sosem fog bekövetkezni.
gina
Igen inkább bezárkozunk te meleg köcsög, mit hazudsz, olyan messze vagyunk a többi EUs államoktól mint béka a te ronda fenekedig, mocskos szemetek eddig jutott ez az orzág a legszánalmasabb balkán, 12 év lopás hazudozás után...,
Aki Én
@KisTehen: észrevetted, hogy te vagy itt az egyedüli agyhalott?
Nem csak felzárkózunk, de még el is húzunk.
Igaz, baromarcú?

,,Miközben Európában meredeken csökken az élelmiszerinfláció, ami egyébként a 18 százalékot sem haladta meg, addig a magyarok még mindig 44 százalékos élelmiszerinflációt fizetnek, és nem látszik a vége."
ómió
Jé, tényleg! A 2010-es európai átlagfejlettséghez viszonyított 61%-unkról tavaly a 75, idénre pedig a 77%-ára léptünk előre! (Eurostat) Az uniós pénzeink efftársi lenyulása dacára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.