A Párbeszéd szerint mára egyértelművé vált, hogy nemcsak vízutánpótlás nincs, de pénz sincs a Fertő tó mellé tervezett beruházás befejezésére, ezért írásbeli kérdésekkel fordultak a külgazdasági és az agrárminiszterhez.

Nagy a baj a Fertő tónál, a Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult a Szijjártó Péterhez és Nagy Istvánhoz
Fotó: Facebook / Jakál Adrienn

Jakál Adrienn, az ellenzéki párt soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a klímaváltozás egyre erősödő hatásai a Fertő tavat és természetes környezetét is egyre súlyosabban érintik:

az egyre csökkenő csapadékmennyiség miatt szinte teljesen megszűnt a tó vízutánpótlása, így a tavalyi évhez képest 21 centiméterrel csökkent a vízszint.

Hozzátette, mára egyértelművé vált, hogy nincs pénz a Fertő tó mellé tervezett beruházás befejezésére.

Hosszú évekre itt hagytak nekünk egy lezárt, ledózerolt partszakaszt, amelyet jelenleg is pénzért őriztetnek. Tönkretették az élővilágot, a felbecsülhetetlen természeti károk mellett pedig tönkretették a környék turizmusát, elvettek az emberektől egy békés, nyugodt, élettel teli zöld területet

- fogalmazott a politikus.

A Párbeszéd azt kérdezi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől és Nagy István agrárminisztertől,

hogy áll a Fertő tó vízutánpótlásának tervezése, milyen alternatívákat vesznek számításba, továbbá a tó mellé építendő szálloda és üdülőkomplexum terveit hogyan befolyásolja az egyre alacsonyabb vízszint.

Az ellenzéki párt azt is szeretné megtudni, felmerült-e annak lehetősége, hogy a kormány végleg lemond szállodaépítési céljáról és helyreállítja a Fertő tó partjának eredeti állapotát.

A Fertő tóról készült videót itt tekintheti meg.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Mindez a balodali kormányzás és személyesen Gyurcsány miatt van. A jelenlegi vízutánpótlás hiánya a felelőtlen brüsszeli szankciók és Soros agresszív tevékenysége miatt egyre inkább kezelhetetlenebb lesz.
NKF
Milyen párt ez a Párbeszéd? Szerintem egy szaregylet!
Nessy
Külügyérünk majd felelősségre vonja a természetet, illetve a klímát, milyen jogon okozott tavaly aszályos évet! Az népnemzeti belügy, hogy egy tóban, folyóban, egyáltalán hol, mennyi víz legyen! Ebbe a klíma változás ne avatkozzon bele!
drrotf
Már korábban is stratégiai ágazat volt a vízgazdálkodás, de sajnos ez a kormány ami nagyon fontos volt annak tönkre tették a szakmai és a hatósági felügyeletét. Eddig csak gondoltam, de most már egyértelműen látszik hogy azért, hogy könnyebben lehessen olyan beruházásokat végrehajtani mint az akkumulátor gyárak építése nincs ennek a stratégiai ágazatnak megfelelő magas szintű képviselete , irányítása.Az hogy az ország az édes vizek vonatkozásában nagy hatalom volt, ma már senkinek nem fontos és semmit nem tesz azért ,hogy az is maradjon.Be kellene látni, hogy már ma is a víz az egyik legfontosabb kincsünk, amit nem szabadna úgy felhasználni ahogy most történik, és előnybe részesíteni olyan iparágakat, amelyek vízigénye óriási.Amennyiben ezek a beruházások megvalósulnak akkor a magyar emberek életfeltételei rosszabbodnak.A víz stratégiai fegyver, sok helyen élet-halál harcok folynak az egészséges ivóvízért, mi meg ipari felhasználásra tékozoljuk el ezt a folyékony aranynak nevezett természeti erőforrást.Ha a kormány fontosnak tartaná az itt élő emberek életfeltételeinek a javítását, akkor a vízgazdálkodást legalább olyan hatósággal irányítaná és ellenőrizné mint korábban az OVH volt, és nem engedné úgy pusztítani a természetet, mint ahogy az a Fertő-tónál tapasztalható és a képen látszik.Debrecenre ugyan ez vonatkozik!
Nessy
@Terminátor: Van! A patikában vásárolható alta-tó! Bocs a szóviccért!
kereső
A kormány válasza: kirúgjuk azt a szakembert, aki ért a vizgazdálkodáshoz- elhajtjuk a framcba, majd jön druzsba pjotr a kormány jolly jokere- aki ért a pandémiás vakcinákhoz, a lélegeztető gépekhez, a külügyhöz, a kereskedő házakhoz, a futsalhoz-és a történelmehez.

Kedves PM? miért szijjártót kérdezitek- mi köze van ehhez is? Nincs a kormánynak felelős!! környezetvédelmi-vizgazdálkodási szakpolitikusa?
drrotf
@KisTehen: Te, kis tehenkém, mondhatnám Bocikám!Te hívod fel a figyelmet a földrajzra, és nem veszed észre hogy a cikk a Fertő tó magyarországi oldalán készült a természet letarolásáról, ahol a magyar hatóságokinak lenne dolguk a természetvédelemben!Nézzed már meg még egyszer a cikket és a képet,gondolkozz el azon hogy nálunk mit is kellene csinálni az osztrák hatóságoknak.Szerintem Te lennél a legjobban felháborodva ha a tó hazánk felőli részére az osztrákok adnának engedélyt, ők írnák elő ,hogy itt nálunk mit lehet csinálni és hogyan.Beavatkozásnak tekintenéd ezt .
simmering73
@KisTehen: Te komplett hülye vagy. HAHAHA
ómió
Efftársilag, bizony, itt mindenütt "óriási a baj"! És sehol egy kis "felüdítő" efftársi "elkúrtuk"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.