A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti szektoron belül az ipari és szolgáltató cégek várakozásai jelentősen javultak, az építőipar és a kereskedelem várakozásai viszont érezhetően, de ennél kevésbé romlottak.

Javult az üzleti és lakossági bizalom szintje hazánkban

A fogyasztók már nem aggódnak jobban, mint 2020-ban, a Covid-járvány kitörésekor kialakult pánik idején.

Márciusban érdemben csökkent a cégek áremelési törekvése és erősödött foglalkoztatási hajlandósága, amit a fogyasztók véleménye is visszaigazolt. Az ország gazdasági helyzetének megítélése a februárinál sokkal kedvezőbb lett az üzleti szférában és a lakosság körében is.

Az elmúlt hónapokban az üzleti szférán belül az egyes ágazatok hangulata meglehetősen hullámzóan alakult.

Márciusban az ipari bizalmi index jelentősen emelkedett februárhoz képest, s elérte szeptemberi szintjét. Javult az előző háromhavi és a várható termelés, a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – megítélése, a készleteké viszont kissé romlott.

Az építőipar hangulata ellenben sokkal pesszimistább lett, ami már a Covid-járvány időszakára emlékeztet. A magasépítők kilátásai markánsabban, a mélyépítőké enyhébben romlottak februárhoz képest. A két szakágazat véleménye között nincs nagy különbség, de az utóbbiak a borúlátóbbak.

Az építőipar egészében az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség alig változott, a rendelésállomány értékelése viszont számottevően romlott.

A kereskedelmi bizalmi index márciusban kéthavi emelkedés után csökkent. Az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése nem változott, a készleteké viszont sokkal rosszabb lett. A szolgáltatói bizalmi index a februári hatalmas ugrás után márciusban tovább emelkedett, s értéke egyetlen ágazatként ismét a pozitív tartományba került.

A válaszadók a februárinál kedvezőbben ítélték meg az általános üzletmenetet,az elmúlt és következő időszak forgalmát. Márciusban a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága már ötödik hónapja erősödött, s bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya egy hajszállal már újra magasabb a csökkentést tervezőknél. A javulás márciusban minden ágazatra jellemző volt.

A GKI fogyasztói bizalmi index február után márciusban is jelentősen emelkedett.A lakosság saját pénzügyi helyzetét márciusban az előző hónaphoz képest jelentősen, megtakarítási képességét pedig némileg javulónak értékelte. Az emberek a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi és jövőbeli vásárlási lehetőségét egyaránt javulónak gondolták.

Forrás: Növekedés

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
B+!
Ezek egy másik országban dolgoznak.
Bizalom=0.
csak úgy....
@KisTehen: míg 0rbán politizál addíg magyarországon és magyarországgal szemben nincs bizalom! ezt szépen lassan ti is befogjátok látni!
ómió
Látják, hogy az "elkúrtuktól" nem most kell félni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.