Egyre sokasodnak a vizsgálatokat kérő beutalók, ám a labormintákat elemző cégek megemelték áraikat, emiatt bajba kerültek a szakrendelők, mert havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet a NEAK. Fontossági sorrendet kell megítélniük a laborba érkezők és vizsgálatok között.

Hatalmas a baj – Két tűz között a szakrendelők, a betegek járnak rosszul

Hatalmas nyomás alá kerültek az orvosok. Fotó: 123rf.com

Kiderült, több fővárosi rendelőnek a következő hetekben fog lejárni a többéves laborszolgáltató szerződése. A Népszava információi szerint eddig úgynevezett "csomagokra" szerződtek, azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Viszont az új szerződésben az energiaárakra, a gyengülő forint árfolyamra és az inflációra hivatkozva azonban már csak darabonkénti áron vállalják a munkát, a szakrendelők költségei pedig ezzel a többszörösére ugranak – számol be az ATV.

Ők ugyanis úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Egy budapesti szakrendelő vezetője a lapnak arról számolt be, hogy a területükön dolgozó háziorvosokat összehívták, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Azonban ez számukra teljesíthetetlen, mivel egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, valamint a cukorbetegeket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

A Népszava úgy tudja, hogy emiatt számos kerületi önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia, és megduplázzák, sőt egyes esetekben megtriplázzák a szakrendelők tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK a Népszavának elküldött válaszában úgy fogalmazott, hogy jelenleg az egészségügyi szolgáltatók 2023. februári teljesítményadatait látják, de ezek nem támasztják alá, hogy megnövekedett volna a betegforgalom a járóbeteg szakellátásban, illetve a laboratóriumi ellátásban. Hozzátették, a háziorvosi indikátorrendszer 2009. óta működik, ami most prevenciós fókuszú módosításon esett át, azonban a rendszer működésének lényegi elemei nem változtak, így ez a változás nem indokolhatja a "hosszan kígyózó sorokat".

Kiemelték továbbá azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta pandémia után a hazai egészségügyi ellátórendszer "most tér vissza a rendes kerékvágásba", ezért inkább örvendetesnek és nem "beteg sorsrontónak" tartják, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.

Forrás: ATV, Népszava
Fotó: 123rf.com

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
@Horizont: Már nem csalódom,mert semmive nézem őket.Engem a covid kezelése vágott fejbe,amikor a felmérés szerint "jól kezelte a kormány".Ezek szerint örültek ,hogy egy két családtagtól megszabadultak,még boncolni sem lehetett,csak temetni.Most pedig az ország lassú kivéreztetése folyik ,az erőszaktól sem riadva vissza.Kaputt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ez kellett a sok parasztnak...orbániában a beteg ember felesleges, és ti ezt akartátok...az ilyen eü megszorítás leginkább a cigány szavazóit érinti...puhos 26-ra nem maradnak szavazóid..
Terminátor
Egy fityiszt!
Minden a legnagyobb rendben van!
Emelkedik az egészségügy színvonala, profizmusa.
Egyre jobb a magyarok egészségi állapota.
Mi bizonyitja ezt?
Egyre kevesebb embert köll ellátnia az egészségügynek! (mert möghalnak előbb)
Terminátor
@Maccska: Hu b+!
Belepek a DK vagy a MASZOP-ba!
Ott a leghoszabb a túléles!
A FITYISZESEK csak fiatalodnak!
Pálinkás Pál
@Maccska: tévedsz...tirátok csak a cigók nyuggerek jórésze, meg a külhoni paraziták voksolnak...no meg pár aluliskolázott...8 általánossal már nem rátok szavaznak...
csipetke
...és csodálkoznak,hogy lassan kihal a magyar. Egyfolytában rinyálnak, hogy kevés gyerek születik,de amikor egy rohadt laborlelet kéne valamihez,már ott megáll a tudomány,olyannyira hazavágták az egészségügyet. Minden sz@rra IS van pénz,amire orbán jónak látja,de az emberek egészsége sose volt fontos. Se az oktatás. Ebbe a pusztulatba ki csinál gyereket?Se egészségügy,se oktatás. A fidesz évtizedének a röheje-szégyene, hogy van kórház,ahol délután kettőig lehet szülni,aztán lehet menni 50-80 kilométert,hogy másik kórházat találjanak. Amit ez a banda tett, az szégyenletes. Néhány tökfelesleges puccos,kihasználatlan,drágafenntartású stadion árát az egészségügybe kellett volna tolni
kereső
És? A magyar igy szereti. Ilyen rabszolga tempóban. Hiszen milyen borzalmas dolog volt fizetni a 300 Ft-os vizitdijat, a járulék fizetés mellett. Most meg fizetheti a magándrendelés többszörös árát, ha gyógyulni akar. Mert mindezt orbán teszi, igy üdvözlendő dolog- "bezzeg 2010 előtt a gyurcsány". Az nem volt képes erre, csak arra rongyos vizitdijra. lett is belőle "szociális népszavazás". Na, kedves feleim- itt az "eredmény"- szagoljátok, ezt az ibolyát ti szakajtottátok.A tiétek.
Csizmás Kond
...háziorvos meg szakrendelő meg laboros kutyafasza...ha jól belegondolunk maguk az orvosok bonyolítják a helyzetet. Régebb a háziorvosod meg tudtab állapítani, hogy mi a bajod , és ha tényleg nem voltszükség nem küldözgetett laborba meg utánna százfelé, most ha legalább öt különböző orvos nem mond vélemény még lázcsillapítót sem akarnak felírni...
ómió
Na, ugye, hogy 70 kórház efftársi felszámolásával "mennyivel beljebb lennénk"!
kereső
@Maccska: Én meg a tibeti láma lennék, ha ott születtem volna. Na, erről ennyit-,hogy mi lenne/mi lett volna ha!!!. Amúgy a magánlaboroknál mennyibe is kerül egy teljes nagy labor- amely azért szükséges , hogy a pócentár megtudja egyáltalán milyen kórság is gyötri. Na menj a 3,14csába, NER hülye.
kereső
@Maccska: Még annyit, "vörös scheggű" pávián, tudd, hogy az egészségügyi kassza akkor zárta az első szufficites/ többletes évét, amikor a kevéske 300 Ft befolyt a háziorvosok, a szakrendelők zsebébe. Az előtt sem, és azóta sem. A szociális népszavazás eredményeként a balga magyar elhitte orbánnak , hogy minden "de f@xa" lesz, ha ő kormányoz- mert már akkor megnyerte a 2010-es választást. Tényleg az lett..., még a kerités is kolbászból épül, amely helyettesiti a vasfüggönyt.
Aki Én
@ómió: Így sincs már eü-s személyzet, te agyhalott bunkomcsi!
csipetke
@Aki Én: 09:15 Gondolod,hogy felfogja?Azt hajtogatja,hogy a bolsik hány kórházat záratnának be. Most meg be se kell zárni,mert nincs aki dolgozzon bennük.
Csizmás Kond
@Horizont: Azt figyelmen kívül hagytad, hogy minden biztosított állampolgár évente díjmentesen részesülhet laboreredményre amire a háziorvosa írhatja elő és az esetleges betegségekre utaló jelek alapján szintén ingyenesen küldheti szakorvosi vizsgálatra. Az, hogy ma, főleg az idősebbek na meg a hisztisebbek nem tartják be ezt a lehetőséget hanem tisztelet a kivétel de kéthavaonta kivánná kivizsgáltatni magát, az által megnő az előjegyzési idő, sőt sokan minden szarságért szakorvoshoz fordulnak persze pénzért mert megengedhetik maguknak és ezáltal is tolódik a határidő, mert az orvos mindig a pénzest veszi előre...szóval a rendszert maga az ember alakítja ...és így lesz olyan a milyen.
A 300 ft vizitdíj pedig nem a beteg előnyére szolgált volna mert a befizetéssel nem a betegek száma csökken hanem azoké akik esetleg nem tudnának fizetni, de ugyancsak megmaradt volna a várakozási idő mert ugye mi az a 300 ft...
...tehát a nép az mi vagyunk, te, én és a többiek és mi vagyunk azok is akik mindig elsőbbek akarunk lenni akik folyton elégedetlenkedünk stb...és ha ezekután csalódtál önmagadban akkor vess magadra.
jesz
aszongya: ..."a betegek járnak rosszul"...

Csak szólok, a betegek eddig sem jártak jól...jónapot kívánok
Aki Én
@csipetke: Nyilván nem fogja fel. Buta mint a segg.
Nessy
@Csizmás Kond: Az egészségügy egy rendszer, aminek ha egyik részét változtatod, azzal más részek is változnak! Háziorvosi indikátor: meghatározott gyógyszer szedése, cukorbetegek esetében rendszeres labor ellenőrzés! Nem egy évben egyszer, és nem pont az időseknél. Tehát a háziorvos kiadja a beutalót márciusban, a beteg időpontot kap májusban. A márciusi háziorvosi jelentésben csak a beutaló ténye jelenik meg, de nincs mellette a labor eredmény. A márciusi teljesítményt május elején fizeti a NEAK, tehát a háziorvos nem teljesítette az indikátor feladatot, mert nem kérte számon a betegen a laborvizsgálat teljesítését. Tehát, növekszik a betegszám a laborban. hasonló az eset a szűrővizsgálatok esetében is. Ahol lenne is kapacitás, ott a tvk (teljesítmény volumen korlát) szab határt az elvégzendő vizsgálatok számának! Azaz, ha a NEAK 100 vizsgálatot fizet, akkor azon felül nm finanszírozza az elvégzett ellátást! Ez a tvk által korlátozott teljesítmény finanszírozás, ami alapján egy intézet pénzt kap! A beteg torlódást csak akkor látná a NEAK, ha lenne olyan jelentés, hogy x hónapban vizsgálatra jelentekezett - ellátható beteg szám.
Az orvos, szakdolgozó hiány már csak a hab tortán!
Csizmás Kond
@Nessy: A cukorbetegek gyogyszerezésének nem kell mindenhónapos laborvizsgálat. A vércukorszintet már a beteg magának meg tudja mérni, és minden vizsgálatnál az orvos is megméri és aszerint ad kezelést.
Nessy
@Csizmás Kond: Ezt meséld el a Pintér - Takács párosnak! Ők állapították meg a háziorvosi irreális indikátorokat, ők módosíthatnának a tvk-n, csak ahhoz meg pénz kellene, ami az egészségügyre nincs manapság!Erős akarattal még ami eddig működött is, most padlóra küldik!
ómió
@Aki Én: Bolsiék elmebetege! Már ezt kell hazudnotok!?
ómió
@m73: Dugd már meg a bárcáskurva anyádat! Mire vársz!?
Csizmás Kond
@Nessy: Ezt te tapasztalatból mondod vagy csak az újságból olvastad ?...mert szerintem ezzel azt akarod kifejezni, hogy Orbánék tönkre akarnak tenni mindent míg a baloldaliak, élén a déklára féle jóakarókal építenek, fejlesztenek, és csak ők csinálnak valamit ami az ország érdekét szolgálja...?
ómió
@Horizont: Ha kusikálnál, bolsiék elmebetege, még mindig nem tudod, hogy azt el is kell kezdened!?
Aki Én
@ómió: Nem veszed észre, hogy már mindenki rajtad nevet, buta balfasz?
emerencia
@Csizmás Kond: Ma 9:36 "minden biztosított állampolgár évente díjmentesen részesülhet laboreredményre amire a háziorvosa írhatja elő" Hol van ez pontosan törvénybe vésve? Te tényleg nem a magyar határon belül élsz? Van olyan háziorvos aki akár egy fél évtizedig írja ki a páciensnek a gyógyszereit de nem küldi el laborvizsgálatra. Ki lehet erőszakolni de abban nem lesz köszönet. Felelősséget az orvos nem érez, a kiharcolt kiemelt jövedelemért már nem kell. A kutya sem ellenőrzi, hogy lelkiismeretesen kárt-e el. A betegek pedig átiratkoznak egy másik orvoshoz és nagyon sokan közülük cseberből vederbe esnek. Az a néhány megmaradt lelkiismeretes háziorvos pedig alig bírja gyógyulni vágyók rohamát.
Nessy
@Csizmás Kond: A kezdetektől foglalkoztam a teljesítmény alapú, tételes finanszírozással, gyakorlatban. Sok évig országos szinten is. Jelenleg is van közvetlen családtagom aki szintén ezzel foglalkozik a gyakorlatban! A betegek érdeke, biztonsága nem lehetne pártpolitika. Amit leírtam, azok tények. Nem vagyok egyetlen pártnak sem a híve. De bosszant a szakmaiatlan döntés, és erőből történő bevezetése, a miniszterelnök nevétől függetlenül!
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 08:57
Még régebben meg üzentél a javasasszonynak és a füvesembernek, ha egyik sem segített, még mindig ott volt a piócás.
Mondd, te tényleg ennyire gyagyás vagy?
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 11:37
Én úgy vettem észre, ez a gatyátlan bocskoros csak kötözködik. Nagyképű és arrogáns, néha meg bicskanyitogatóan leereszkedő. Néha szinte látom magam előtt a kommentelők egyikét-másikát.
(ez nem okvetlenül előny, de nem is hátrány)
Te bölcs vagy és jóságos, jóindulatú, még akkor is, amikor felbosszantanak. Nem vagy már fiatal, rengeteg élettapasztalat van mögötted. Ez a gatyátlan bocskoros, szintén nem fiatal, de nem is nagyon koros, a tapasztalatoknak viszont igencsak híján van. Kevés tudás, határtalan önbizalom, azaz nevetséges beképzeltség.
ómiska meg echte gfg, kinézetre is olyan lehet, mint G.Fodor Gábor, és ez sok mindent megmagyaráz.
Csizmás Kond
@emerencia: A laborvizsgálat nem kivánságműsor. Az orvos jobban tudja hogy szükségese vagy nem mint azt a beteg hiszi. A bajok ott vannak hogy ma a beteg kezdett diktálni az orvosnak.
Csizmás Kond
@Nessy: Neked is leírom, az orvos kell megállapítsa hogy kell-e laborvizsga vagy nem és nem a beteg...a többi pedig tényleg politika...vagy csak sima ütődöttség.
Nessy
@Giovanni Alba: Talán a több év betegekkel való foglalkozás, aztán a gazdasági terület, több éves középvezetői gyakorlat hatása együtt! De a hospice önkénteskedés is sok mindenre megtanított. Többek közt arra, hogy első mérgünkben nem döntünk, mert lehet, hogy nincs 100%-ig igazunk!
Nessy
@Csizmás Kond: Nem a beteg kéri, hanem a Pintér féle háziorvosi indikátor. Amit ha nem teljesít az orvos,csökkentik az amúgy sem magas finanszírozását!
emerencia
@Csizmás Kond: Azért vannak olyan esetek, ahol a beteg némi intelligenciával felvértezve reálisan meg tudja állapítani, ha az orvosa lelkiismeretlenül jár el. Sokan ilyenkor kénytelenek elmenni maszek dokihoz és láss csodát, legtöbbször kiderül a valóság. Emberéletek múlhatnak azon, ha a betegnek nincs pénze egy ledolgozott, adófizetői élet után!
Csizmás Kond
@Nessy: Namégegyszer... a laborvizsga betegséggyanus esetben szükséges és nem kötelezőképpen. A periodikus vizsgálat sem föltétlen kötelező naprapontosan ezért akár egy vagy kéthónapos eltérés is megengedhető. A bajok ott vannak mint ahogy mondtam, hogy a "betegnek " adjad uram de rögtön. A sürgősségi esetekhez pedig ott a sürgősségi ellátás, viszont ott is éppen ugyanezek a dolgok vannak jelen, hogy még egy pattanásra is mentőt hívnak egyesek. Ahhoz hogy ez megszünjön először az emberek viselkedése kell normalizálódjon és ne abban a hitben éljen hogy neki mindenkinél előbbvaló joga van...mert akkor lesz érdemi ember valakiből amikor a sorsáért nem a környezetét okolja hanem önmagát.
Csizmás Kond
@emerencia: Mindig vannak kivételek, sőt a z orvos is a pénzére hajt, viszont szerencsére még nem ez jellemzi a mai helyzetet. Nálunk még nem történt meg, hogy egy sűrgősségre, a saját lábán bemenő beteget a rendőr vagy a örző szolgálat kidobott volna és ott halt meg a korház előtt, viszont pl a híres amerikába igen.
Havanagi
@Horizont: Már nem csalódom,mert semmive nézem őket.Engem a covid kezelése vágott fejbe,amikor a felmérés szerint "jól kezelte a kormány".Ezek szerint örültek ,hogy egy két családtagtól megszabadultak,még boncolni sem lehetett,csak temetni.Most pedig az ország lassú kivéreztetése folyik ,az erőszaktól sem riadva vissza.Kaputt!
emerencia
@Csizmás Kond: Íme egy parlamenti felszólalás:
"VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy az elmúlt napokban mélységes felháborodást és hatalmas riadalmat keltett a kormány döntése, miszerint magyar betegek ezreit küldik haza a kórházakból. Hivatalosan persze tudjuk erre a választ a koronavírus kapcsán, azonban mindenki tudja, hogy ez a válasz talmi, nem igaz. Tudjuk, hogy daganatos, lebénult, amputált vagy frissen operált betegek kerültek az utcára, olyanok, akiket a legnagyobb akarat ellenére is képtelenség otthon szakszerűen ellátni. És számtalan más esetet is ismerünk, amikor különösebb mérlegelés nélkül küldtek haza súlyos betegeket, lehetetlen, kétségbeejtő, sokszor életveszélyes és tragikus helyzetet teremtve ezzel.
Ez egyértelműen az önök bűne, az önök felelőssége. És látjuk, hogy ahogy érzékelték azt, hogy a társadalom mekkora jogos felháborodással fogadja mindezt, jött a többször újratervezett pártpropaganda, jöttek a setesuta magyarázkodások. Előbb az, hogy majd az orvosok döntik el, kiket küldenek haza, ami, valljuk be, azért magyarázatnak elég halvány. Aztán számmisztikával kezdtek foglalkozni, és azt mondták, hogy alapvetően csak 1300 beteget kellett kidobni a kórházból. Csak 1300-at.
Államtitkár úr, ez 1300 életet jelent, vagy egy adott pillanatban ugyanennyi halált, és mindenképpen 1300 cserben hagyott, kétségbeesett magyar családot. 1300: ez az új topic önöknek. Csak ott a gond, hogy ezt már senki nem hiszi el. Azt sem hiszik el, amit kérdeznek. Az önök lelkét, kérem, emberi életek terhelik. Az önök lelkén magyar emberek nyomorúsága szárad.
Államtitkár úr, ezért kérdezem én öntől: hány magyar embert tettek ki valójában a kórházakból, tételesen melyik kórházból, milyen településeken? Hazaküldés előtt végezteke a betegeken bármilyen vírustesztet? Tájékoztattáke a betegek lakóhelye szerinti önkormányzatot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) vagy...
emerencia
@Csizmás Kond: folyt.: vagy háziorvosokat, hogy ezeket a betegeket hazaküldik? Hány emberről tudnak, hogy meghalt az ellátás hiányában, hányan kerültek már vissza a kórházakba, mert súlyosabb lett az állapotuk? (Az elnök ismét csenget.) Tisztában vannake azzal, hogy arra kényszerítenek orvosokat, hogy a hippokratészi esküjüket megtagadják, és döntsenek arról, hogy vagy a betegeket rakják ki, vagy pedig a munkahelyüket veszítik el? Várom őszinte, beismerő válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)"

Ami az USA-ban kuriózum, nálunk intézményesült gyakorlat nem "csak" a covid idején, hanem azóta is: Pl.ugytudjuk.hu/cikk/2022-08-27_korhaz-surgossegi-ellatas-beteg-hazakuldese#disqus_thread

És még szót sem ejtettünk a magánéletben hallott történésekről. Azt az esetet már le se írom amit a napokban hallottam. (90 felüli beteget raktak ki a kórházból egy nap múlva!) Nyisd már ki a szemed lécci!!!
Csizmás Kond
@emerencia: A parlementi felszólalás propaganda...bármely párt részéről, ugyanis ott a saját elveit kell hangoztatni nem a valóságot...pénzért és előléptetésért teszik mindenki...mert ki minél jobban ugat annál jobb kutya.
A valóságot kell megkeresni...mert aki nem azt teszi és az ilyen maszlagoknak dől be, az olyan mintha drogozná magát.
Csizmás Kond
@emerencia: ...és covid..némi ismertető amit biztos vagyok nem olvastál...
szóval a covid izét ...fertőző vírust a usa fejlesztette ki, és vele egyidőben próbálkoztak az antiizékkel is, ezért álltak első helyen a kidolgozásban, nade amikor a vírus már olyan stádiumba került hogy nagyon nehéz volt a laboratóriumi keretek között tartani, alkottak egy amerikai-kínai közös valamit, és az egész bagázst átszállították kínába. Az is érdekes hogy a legelső jelentések szerint egy amerikai katonanő fertőződött meg ugymond valami katonai mittudommin részvevő alkalommal amikor pont azon a piacon biciklizett ahol feltevések szerint fertőzött denevérhúst árultak...érdekes ugye ?
Namostmár ezt a kisérleti gyilkoló vírust persze hogy nem kérkedte el a híres vagy hírhedt amerika, és minden olyan ország ahol a fertőzés megjelent úgy próbált védekezni ahogy tudott, és persze közben előállt a saját ellenszerével...jó sok pénzért meg sorbaállási feltételekkel meg minden diszósággal amit el tudott művelni...tehát jobb volna ha olvasgatnál néha mielőtt belefogsz a sajár akaratlan esetleg akart propaganda dumádba mert nem minden arany ami fénylik.
emerencia
@Csizmás Kond: Nem tudni pontosan honnan jött a covid vírus, a verziód csak egy a sok közül. Minden országban belehaltak sokam és még most sincs vége a világjárványnak. Az viszont tény, hogy Magyarországon a világ többi országához képest különösen sokan hunytak el lakosságarányosan ami leginkább a rendkívül rossz kormányzati járványkezelésnek és az egészségügy lerobbant állapotának tudható be. Ez utóbbi azóta sem javult. Ez a helyzet tragikus és a mindenféle intézkedések ellenére egyre rosszabb.)-:
Csizmás Kond
@emerencia: De tudni csak erről a demokráciában nem ildomos beszélni.
Németh István
@Horizont: @emerencia: @Csizmás Kond: a tárgyilagos szó a legtisztább! Mi az igazság? egy példán kersztül > leszakad a derék felkelni nem tud az illető, de jelentkezzen be a körzeti orvosnál kérjen időpontot, majd várja meg amig elmehet > kérjen a rehumára beutalót, akkor hívja fel az ügyeletet kérjen időpontot és ha mindez megvan > egy hónap múlva - ez még jó eset - akkor nyomorékoskodjon el a rendelésre és rendszeresen járjon kezelésre! stb. persze az időre adott vizsgálatra érkezvén várjon vagy négy órát! (ha nem tetszik vegye meg a drága kenőcsöket pl. az apranax-dólót, stb, ami ne használ semmit!)
A lényeg > alapvetően el van szemtelenedve a világ! Valójában mindenki a pénzt hajhássza, de dolgozni nem akar! A munkafegyelem nulla. Azok a munkahelyek kivételek ahol keményen köve-telnek és fizetnek, megfizetik a munkát! Az orvosok, a tanárok az államigazgatásban az állami cégeknél dolgozókat > és csak nézd meg az utcai kövezőket, csatorna javítókat, az építkezések nagy részét; azt látod> van étterembe járogatás, cigarettaszünet, tökvakarás üdögelés, pletyizés lehet, hogy kefélés is közven ahol erre mód van, a lényeg leszarva a feladat; azt így is-úgy is el kell végezni, tehát ráér! Hát ebben a munkaszellemben nem fog javulni a közhangulat a munka-morál és természetesen nem ha városi közlekedési adottságokat is ide vesszük! Hogy a sport se maradjon ki, pl. a foci ahol az ellenfél 16-osáról visszajátszanak a saját kapusuknak a megfontolt átgondolt taktika okán a barom edzői utasításra a játékosok! A szurkoló meg nem is tudja hova akarnak gólt rúgni! @Csizmás Kond: na látod erről kell a demokráciában beszélni! Hiába bonyolult az élet!
DE a lényeg a mocskos usa-nató armada takarodjon Európából, az Eu. vezetése a börtönbe,-akasztásilag! ÉS ne szóljon bele egy ország gazdasági potenciáljának kordinálásába és főképpen ne a belső államigazgatási rendszerbe > maradjon meg annál a kötelezetségnél amelyet az eredeti alapszerződés rögzít és amely rendszerbe a mi is beléptünk!
ómió
@Horizont: Gyagyás! A "kezdjed" szó sosem rögzül agyatlanbolsi fejedben?
ómió
@Aki Én: Mindenki nevet ott az elmeosztályon!? De "vidám" a bolsi társulatod!
Aki Én
@ómió: Lassan megújulhatnál, te unalmas, elmebeteg kotorék.
Németh István
@Horizont: én is rád - soha nem vagy egyértelmű sajnos a nevelendők közé sorollak! Mert neked nagy valószínűséggel fogalmad sincs mi a "párt" mint érdek szervezet, egyáltalán > és mi a haza érdekképviselete!
De a lényeg az usa-nató armada takarodjon Európából nincs mit védenie a Warsói szerződés megszűnése után! A moslék usa-kanada-angol érdekeltség agressziója érvényesül a 45 év alatt megdolgozott németeken és baromarcú lengyelek beszállva az agresszorkodásba jelentik a veszélyt Európára! Aztán az Eu vezetése húzzon a börtönbe, - akasztásilag!
ómió
@Horizont: Még mindig nem érted a "kezdd el" jelentését!? Te tényleg fajkretén vagy!
ómió
@Aki Én:Bolsiék szarkupaca! Szedd már össze magadat!
ómió
@Horizont: Már a saját tetvesbolsi szarkupacaitok felismerésére is képtelen vagy, bolsiék fajkreténje!? Akkor, a "kezdd el" megértése kreténségednek eleve reménytelen? De legalább donor kutyaagyat igényelj magadnak, hogy legalább a magadéit, a tetvesbolsi efftársaidat meg a szarkupacaikat - mint te is vagy - felismerhesd!
ómió
@Horizont: Üdvözöllek, Elmebeteg! - így írtad alá! Én ómió vagyok! Figyu, opniszökevény! Előbb az olvasottakat kéne tudnod megérteni, talán a "kezdd el" kifejezéssel kezdve, még mielőtt helyes fogalmazást "szorgalmaznál"! És a donor kutyaagy megigénylését magadnak, bolsiék fajbarma, nehogy elfeledd! Legalább a magadéit légy képes felismerni!
Nessy
@Horizont: Nem érdemes válaszolni. Hagyd meg a saját világában, kevesebb vele a gond!
Nessy
@Horizont: Igaz! Lucifer is megmondta Ádámnak: Tragédia, nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.