Egyre sokasodnak a vizsgálatokat kérő beutalók, ám a labormintákat elemző cégek megemelték áraikat, emiatt bajba kerültek a szakrendelők, mert havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet a NEAK. Fontossági sorrendet kell megítélniük a laborba érkezők és vizsgálatok között.

Hatalmas a baj – Két tűz között a szakrendelők, a betegek járnak rosszul

Hatalmas nyomás alá kerültek az orvosok. Fotó: 123rf.com

Kiderült, több fővárosi rendelőnek a következő hetekben fog lejárni a többéves laborszolgáltató szerződése. A Népszava információi szerint eddig úgynevezett "csomagokra" szerződtek, azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Viszont az új szerződésben az energiaárakra, a gyengülő forint árfolyamra és az inflációra hivatkozva azonban már csak darabonkénti áron vállalják a munkát, a szakrendelők költségei pedig ezzel a többszörösére ugranak – számol be az ATV.

Ők ugyanis úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Egy budapesti szakrendelő vezetője a lapnak arról számolt be, hogy a területükön dolgozó háziorvosokat összehívták, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Azonban ez számukra teljesíthetetlen, mivel egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, valamint a cukorbetegeket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

A Népszava úgy tudja, hogy emiatt számos kerületi önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia, és megduplázzák, sőt egyes esetekben megtriplázzák a szakrendelők tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK a Népszavának elküldött válaszában úgy fogalmazott, hogy jelenleg az egészségügyi szolgáltatók 2023. februári teljesítményadatait látják, de ezek nem támasztják alá, hogy megnövekedett volna a betegforgalom a járóbeteg szakellátásban, illetve a laboratóriumi ellátásban. Hozzátették, a háziorvosi indikátorrendszer 2009. óta működik, ami most prevenciós fókuszú módosításon esett át, azonban a rendszer működésének lényegi elemei nem változtak, így ez a változás nem indokolhatja a "hosszan kígyózó sorokat".

Kiemelték továbbá azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta pandémia után a hazai egészségügyi ellátórendszer "most tér vissza a rendes kerékvágásba", ezért inkább örvendetesnek és nem "beteg sorsrontónak" tartják, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.

Forrás: ATV, Népszava
Fotó: 123rf.com

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
A NEAK hol él baccák meg??? Nincsenek kígyózó sorok??? Persze, hogy nincsenek mert be sem mehet a szakrendelésre az akinek nincs időpontja. Időpont meg min. 3 hónap de ma már inkább 4 hónapra van. Tehát fáj a füle valakinek nagyon akkor kap egy időpontot - 3 hónapra. Bravó.
Persze pénzt kéne tolni az eü-be. De minek ugyan? Nem bolondult meg a puhos? Így is működik minden? Működik. Ha valaki meghal hát meghal. Van pénze magánrendelésre? Nincs? Hát meghal. Ők magánorvoshoz, magánklinikára járnak, nincs itt semmi baj. Kint vagyunk az utcán vagy 200 ezren? Nem vagyunk.
Emlékszem amerikai filmekre ahol iszonyatos közkórházakat mutattak. Hogy örültem, hogy nem ott élek. És itt is ez lesz mindjárt.
A "népben" akkor csalódtam először amikor leszavazta a 300 ft. -os vizitdíjat. Azóta egyfolytában.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@ómió: Tanulj meg helyesen fogalmazni gyagyás ha nem megy akkor meg kussolj barom. Elmebeteg.
ómió
@Horizont: Üdvözöllek, Elmebeteg! - így írtad alá! Én ómió vagyok! Figyu, opniszökevény! Előbb az olvasottakat kéne tudnod megérteni, talán a "kezdd el" kifejezéssel kezdve, még mielőtt helyes fogalmazást "szorgalmaznál"! És a donor kutyaagy megigénylését magadnak, bolsiék fajbarma, nehogy elfeledd! Legalább a magadéit légy képes felismerni!
Nessy
@Horizont: Nem érdemes válaszolni. Hagyd meg a saját világában, kevesebb vele a gond!
Horizont
@Nessy: szórakoztat a bárgyú :)))
Nessy
@Horizont: Igaz! Lucifer is megmondta Ádámnak: Tragédia, nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott!
Horizont
@Nessy: Ennyire agyalágyulttal ritkán találkozom. A többi is az csak másképp.
Ez egy ritka példány :)))) Hiányzik egy kereke az tuti. Írni se tud.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.