Pár nap múlva lejár a határidő, és a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál még nincs meg az a 70%-os tagdíjfizetési arány, ami biztosíthatná működésüket. Ha ez így marad, végelszámolást indít az MNB. Ezzel 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerül veszélybe.

Veszélyben 33,5 ezer ember megtakarítása – Végelszámolás előtt a legnagyobb magánnyugdíjpénztár?

Több mint 30 ezer ember pénze kerülhet veszélybe. Fotó: 123rf.com

Március végéig kellene teljesítenie a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, hogy a tagok fellélegezhessenek. A magánnyugdíjpénztárak esetében ugyanis végelszámolást kell indítania a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ha a tagdíjat fizető tagok aránya 70 százalék alá süllyed. Az MNB minden hónapban megvizsgálja, mennyi volt az előző hat hónapban az átlagos tagdíjfizetési arány, és ha két egymást követő alkalommal ez a mutató nem éri el a jogszabályi limitet, akkor a pénztár lehúzhatja a rolót – írja a bank360.hu.

Jelenleg négy magánnyugdíjpénztár működik még Magyarországon, a Budapest már teljesítette az idei évre az elvárást, a tagok több mint 70 százaléka befizette az egyéves tagdíjat. Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár általában havonta kéri a tagdíjat, utóbbi intézmény hétfőn közölte a tagokkal a jó hírt, hogy márciusban is teljesült a 70 százalékos arány. Az MKB-ról még nem közölt adatot, de az intézmény honlapja szerint jellemzően 75-80 százalék közötti díjfizetés történik minden hónapban.

A Horizont az egyetlen, amelyiknél sürgősen aktivizálni kellene a tagokat, hogy fizessék be az egyébként csekély, évente mindössze 2400 forintos tagdíjat. A díjfizetés ugyanis március 27-én még csak 66 százalékon áll, emellett a tagok 54 százaléka fizette be a 10 600 forintos működési támogatást, amely elengedhetetlen a pénztár fennmaradásához.

A pénztár Facebook-üzenetében megjegyzi, a hétvégén a külsős szolgáltató partnerénél technikai hiba miatt nem működött bankkártyás befizetés, ez is okozhatta, hogy a szokásosnál alacsonyabb szinten áll a hónap végéhez közeledve a számláló. A hibát azonban javították, és remélik, március 31-ig, vagyis e hét végéig minél többen rendezik a tagdíj-elmaradásukat.

A Horizontnak 33,5 ezer tagja van, és 164,6 milliárd forintot kezel. Tavaly a tagság 78,2 százaléka fizette be végül a tagdíjat, 66,2 százalék pedig működési adományt is adott. A tavalyi magas befizetési arány miatt elvileg először csak öt hónap múlva kerülhetne féléves átlagban 70 százalék alá a tagdíjfizetési arány, de így is nyilvánvaló, hogy a nem fizető tagság a többi fizető, vagy már járadékot kapó taggal tol ki, amikor halogatja a tagdíja átutalását.

Ha az MNB végelszámolást rendelne el, a tagok másik pénztárba átlépve őrizhetik meg a megtakarításukat. Ha nem lépnek át, akkor az egyéni számlájukon lévő pénz az államhoz kerül, ők pedig átkerülnek az állami nyugdíjrendszerbe. Az is elképzelhető, hogy a tavalyi gyenge hozamok miatt halogatják sokan a fizetést, pedig hosszú távon alapvetően jól teljesítettek eddig ezek az intézmények.

Facebook posztban kérik az ügyfeleket: teljesítsék a befizetéseiket. Forrás: FB/Horizont Magánnyugdíjpénztár

Forrás: Bank360.hu
Fotó: 123rf.com

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Csak nem az efftársak "féltett manyupja" készül bekakukkolni!? Pedig, hát, ez annyira efftársi, hogy ihaj!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Virág Árpád: Látod, erre nem is gondoltam! De pont úgy viselkedik!
KisTehen
@kereső: b+ ... nemrég kaptuk meg a múlt évi teljesítménykimutatást ... MINUSZ 350ezer forint ... ki az a hülye, aki ilyen megtakarításba öli a pénzét
kereső
@KisTehen: Lépjél ki, és menj át az államiba...
KisTehen
@kereső: a horizont tagok pont ezt csinálják
Yoda69
Ha felszamoljak a Horizont-ot at lehet menni egy masik manyupba a fennmarado 3 kozul. A penz nem vesz el, csak atmegy egy masik szamlara. A penz csak abban az esetben vesz el ha az allamhoz kerul, mert akkor tok mindegy mennyi volt a megtakaritas, az allami nyugdijat fogja kapni a delikvens.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.