Ez derült ki egy friss oknyomozó cikkből. Egyelőre nem világos, hogy a megnövekedett energiaigényt milyen forrásból lehet fedezni, hiszen Magyarország alapvetően egy energiaszegény ország, mely energiaszükségletének közel 60 százalékát már most is importból fedezi.

Na tessék! Orosz gázzal fedezhetik a kínai akkumulátorgyárat Magyarországon

Hogyan fedezik az akkugyárak energiaigényét? Fotó: 123rf.com

A 24.hu sorba vette, milyen forrásból fedezhető az óriási energiaigény.

A cikk szerint tavaly az országba érkező 6,5 milliárd euró külföldi működő tőke 43 százaléka az elektromos járművekben használatos akkumulátorok gyártásába áramlott.

Ugyanakkor egyre nagyobb a gyárak energiaigényét övező bizonytalanság. Az biztos, hogy Magyarország egy energiaszegény ország, és az akkumulátorgyártás egy rendkívül energiaintenzív iparág. Ennek kapcsán nyilatkozott a lapnak egy szakértő. 

"Összesen 218 gigawattórára nőhet a teljes akkumulátorgyártási kapacitás, amelynek a debreceni CATL-gyár csaknem a felét, 100 gigawattórát tesz ki. Ez azonban több ütemben készül el: 2025-ben Debrecenben 40 gigawattóra kapacitással kezdődik el a termelés"

– mondta a 24.hu-nak Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes-államtitkára.

A teljes cikket itt lehet elolvasni

Forrás: 24.hu
Fotó: 123rf.com

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
És tessék mondani, az orosz gáztól nem lesz több a CO2 kibocsájtás?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...mondjuk a cím elég faramuci, de hát ha erre futotta...vagy nekem magas...

Akkor mégis lesz orosz gáz? No nem mindenkinek, csak ott a gyárnak, meg még ahová jut...ezek valamai nagyon csoda akkumulátorok lesznek...baromi sok bíz, még baromi sokabb gáz, meg villany, mégtöbb szorgos munkáskéz...ajaj...
...alakul a biznic...
verőce21
Dr. Miniszterelnök Úr tudja, hogy mit csinál, hagyjátok Őt dolgozni...!
Qqberci
És tessék mondani, az orosz gáztól nem lesz több a CO2 kibocsájtás?...
Aki Én
@verőce21: Tudja bizony. Te nem tudod, vén hülye.
kulabombaafityiszre
@Qqberci: ma, 09:54
Nem.Ezt szíjjártó fogja majd a megfelelő időpontban bejelenteni,mert ő a mindenhez is ért.
Béla333
A maffiózóknak, akiknek szóban Magyarország az első...
Képesek orosz gázzal, migráns vendégmunkásokkal kínai nyereséget termelni, miközben a magyarok környezetét lemérgezik...
De a hülyemagyar maffiahívők ezért szavazzák ezeket meg újra és újra... Mert nekik ez így a jó!
Nessy
Erre el lehet mondani, drága játék ostoba gyerekeknek! Elhiszem, hogy valakik nyerni fognak ezen a bóton, nem is keveset! Lehet, az ő 100 forint nyereségük az adófizetőknek 300 forintjába kerül, az már őket nem érdekli! Mia akkor is akkumulátorgyár nagyhatalom leszünk, mint anno a "vas és acél országa"!
Giovanni Alba
@jesz: ma, 09:50
Nemrégiben volt itt egy cikk arról, hogy az akkugyárak miatt megnövekvő villamosáram-igényt gázturbinás erőművek fogják fedezni. Talán ez járhatott a címet kiötlő sajtómunkás fejében.
"A gyár átadásáig az idő rövidsége és más okok miatt is csak gáztüzelésű nagyerőmű építhető meg, de egy ilyen beruházás erősítené az ország gázimporttól való függését, ami nem cél az adott geopolitikai helyzetben.
Az ismert tervek alapján az MVM csak 2026-ban adna át a Mátrai Erőmű területén egy 650 megawattos, majd 2027-ben a Tisza II. telephelyén egy 499 megawattos gázblokkot. "
www.vg.hu/energia-vgplus/2023/01/aramhiany-fenyegeti-a-debreceni-akkumulatorgyarat
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 10:07
Ne feledkezzünk meg a gyapotról sem.
"II. József (1780-1790) és tanácsadói a progresszivista voluntarizmusukkal úgy gondolták, miért éppen a nem megfelelő éghajlati körülmények, a korai fagyok jelentenének problémát – úgyhogy az 1780-as években az ország déli részein (pl. a Bánságban) belefogattak a gyapottermesztés előkészítésébe"
"Roesler L., a klosternburgi növénytani intézet igazgatója megtekintette a kaplonyi és nagykárolyi gyapotföldeket, és 1900. szeptember 26-án kiállított bizonyítványában a gyapotot Magyarországban meghonosodottnak tekinti. Wolthmann F. titkos császári kormánytanácsos, a bonni-poppepsdorfi gazdasági akadémián a talajisme és a növénytermelés tanára, aki 1893-ban Carolina államban tanulmányozta a gyapottermelést, s akit a német kormány később a nyugat-afrikai Togo gyarmatba küldött gyapotültetvények létesítése végett, az irigi ültetvényeket tekintette meg, s 1901. október 9-én kelt soraiban a gyapotot Szerém megyében szintén meghonosodottnak tekinti, s a Szerém megyei éghajlati és talajviszonyokat gyapottermelés szempontjából kitűnőnek minősíti. Szerinte Szerém megye éghajlata majdnem szubtrópusinak tekinthető és kontinentális voltánál fogva nedvességi és szárazsági viszonyai a gyapottermelésre egyaránt kedvezők, vagyis szerinte a gyapot Dél-Magyarországban termeszthető. Gyapotnak való talajt Szerém megyében és Magyarországon sok ezer hektárt látott, úgyhogy ezeken a helyeken a talaj és az éghajlat kedvezőnek mondható.
Amerikában a gyapothozam hektáronként 200-400 kg között változik, Kelet-Indiában legfeljebb 180 kg: minthogy a nálunk elért 375 kg holdankénti eredmény egy hektáron 220 kg: ez az eredmény mindenesetre kielégítőnek mondható. A legmerészebb képzeletet felülmúlja az a gazdasági, ipari és politikai nyereség, amelyet a gyapottermelésnek nagyarányú felkarolása az országnak jelentene, s hogy ez nem utópia, hanem valóban megvalósítható: az a közölt adatokból és szakvéleményekből kitűnik."...
human
Best fail sorozatunkat láthatják. Jó szórakozást hozzá!
kereső
A kormány "diverzifikálja " az energia hordozó beszerzéseket!!!
gina
Ezt a fidesz és egy zsiros cigány tette, ez ma a büszke Magyarország.. ez kell a fogatlan proli hivöknek... Gratulálok
Csizmás Kond
...dehogy orosszal, amerikaival amit az orosztól vesznek.
sokanvagyunk
Vajon a villamosenergiájukat miért nem az előző hónapban készített akkumulátoraikból nyerik?
sokanvagyunk
@Maccska: A Praktikerben százával van konnektor, egyikből se gyütt semmi. :)
Sámannus
Mondjuk a hidrogén is gáz, csak elő kell állítani valahogyan. Éjszaka meg elkell égetni, ha a napból van. Két lehetőség van , ez az okos megoldás, amire nem gyúrnak vevők, és a környezetrombolás, amire viszont nagy vevők. Pillanatnyilag ezek a tapasztalatok. Aki idejében kap észbe ezt teszi, aki csak a putyin seggébe szorult az szarból egy nagyobb szarba kerül.
ómió
Pedig efftársilag mindegy, mivel, csak ne legyen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.