A Nébih szerint.

Baktériumok szállták meg a vármegyéket Magyarországon

Fotó: Pixabay

Három vármegyében – Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában – igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban – közölte a szervezet a honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint a baktérium "zárlati károsítónak" minősül, jelenléte jelentős gazdasági károkkal járhat, mivel a terjedése csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedésekkel biztosítható, kémiai ellenszere ugyanis egyelőre nincs.

A Nébih szerint a burgonya, a paradicsom, a tojásgyümölcs, a rózsa mellett dísznövények is gazdanövények lehetnek.

A baktérium terjedésének elsődleges kiindulópontja a fertőzött szaporítóanyag, de a baktériumfaj képes a felszíni eredetű öntözővíz révén is terjedni, amelynek forrása a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). A növénykórokozó baktérium fertőzőképességét tartósan megőrzi, és akár munkagépekkel érintkezése is eredményezhet további fertőzéseket – írták.

A Nébih arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés teljes mértékű terméskiesést is okozhat, és a fertőzött területen akár évekre szüneteltetni kell a gazdanövények termesztését.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Assszittem ,,kihelyezett fitymasz -frakció ülés van..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Mink nincs minekünk ? Van itt kamara, ezernyi miniszter és államtitkár, gazdák, aranykalászosok, raskó, mi a fene kellene még ? A fertőzött vetőmagért ki fog felelni ? A katasztrófát védelmező szolgálat ? Nem kellene már egy tökös mezőgazdasági minisztérium ebbe az alapvetően mezőgazdasági országba, ahol mindig minden váratlanul jön, a korai fagy is, mert már mindenki elfelejtette, hogyan kell ellene védekezni ? Végtére is, már az egyetemü is inkább a megfoghatatlan élettudománnyal foglalkozik inkább ! Lila köd !
jáger laszló
Akkor vessük be LNük a leghatékonyabb antibakteriális bombát a penicillint!!!
Ugye milyen remek 1 5let!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Gazella
Ha belegondolunk, akkor az egész bolygó régóta mérgezett. A víz, a föld a levegő is.. Ez már csak ráadás.
Dr. Proktor
Ez csak a kisebbik baj, de az országot meg megszállták a nerencek...
simmering73
Máris marad a kétszámjegyű infláció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.