Megjelent a rendelet azokról a jövedelmi szorzószámokról, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjaknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre.

Ez megpecsételheti a nyugdíjasok sorsát, közzétették az új szorzókat – Ez sokaknak fájni fog!

Fontos információ azoknak, akik idén mennek nyugdíjba. Fotó: Piaxabay.com

Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete, amely nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy 2023-ban új nyugdíjakat lehessen megállapítani. Az április 3-án hatályba lépő jogszabály azokat a valorizációs szorzószámokat tartalmazza, amelyeket a keresetek és jövedelmek beszámítása során kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén – számol be a Bank 360.

A nyugdíj megállapításánál az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal, amit a rendelet melléklete tartalmaz 1950-től 2022-ig. A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adatára volt szükség, amit a Központi Statisztikai Hivatal által 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra: mértéke 17,5 százalék.

A nyugdíjmegállapítás során a valorizáció célja, hogy a nyugdíjazást megelőző második és a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítsa. A szorzószámok megállapításának nemcsak a nyugdíj összegének kiszámolásához nélkülözhetetlenek, hanem a nyugdíjat megállapító határozathoz is szükségesek. A szorzószám jogszabályban való kihirdetéséig ugyanis tárgyévi, most 2023-as kezdő időponttól nyugdíj, korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék nem állapítható meg, a jogosultak csak előleget kaphatnak.

A most megjelent rendelet alapján a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-ig kell meghozniuk a nyugdíjmegállapító határozatokat. Az érintettek a megállapított nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg, a továbbiakban pedig már a hivatalos nyugdíjuk összeget folyósítják nekik havonta.

Forrás: Bank360.hu
Fotó: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Bizony! Utoljára még a böszmei nyugdíjlenyulás "turbózta fel" őket!
Lepényleső
...még jó,hogy ezek soha nem alkalmaznak megszorításokat,- ezek egyből eltörnek,eltörölnek sorsokat?
laja70
@ómió: A " böszmei" lenyúlás vitte el a 3 ezer milliárdos magánnyugdíj vagyont is...
laja70
Erre szavaztak a fidesz szavazói és ezt erősítették meg azok, akik nem mentek el szavazni!!!
ómió
@laja70: Az kivételesen nem böszmei, hanem pufajkási/bokrosi lenyulás volt, amennyiben lenyultátok az állami nyugdíjkassza járulékait és efftársi magánpénztárakba tereltétek őket, hogy a nyugdíjfizető állam még nyugdíjat is csak eladósodása terhére legyen képes fizetni! "Sikeres" volt a "tranzakciótok", amit később Böszme efftársatok már egész az államcsődig "fejlesztett"!
laja70
@ómió: Fidernyák ökörség!!! Magyarországon nem volt államcsőd a "Böszme" idejében!!! Ezt csak az ilyen töppedt agyú fidernyákok terjesztik!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.