A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal.

Októbertől csatlakozhatnak a hálózatra a lakossági napelemek
Fotó: Pixabay

Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg. A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.

Mint írták, a kormány "a háború és az elhibázott szankciók" okozta energiaválságban mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáér.

Hozzátették, az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, rugalmasságának fokozása. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram közcélú hálózatba betáplálására – összegezte a tárca.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg – ismertették. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást – áll a közleményben.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit – írta a minisztérium.

A hazai áramigények kiszolgálásában a nukleáris energia mellett a jövőben is kiemelt szerep hárul a megújuló energiaforrásokra. A kormányzati intézkedések érdemben előmozdítják a tiszta napelemes kapacitások bővítését. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosulását szolgálják egyebek mellett az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését tavasztól összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel támogató pályázatok. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszám már néhány éven belül valóra válhat, az eredeti határidőig akár kétszeresen is túlteljesülhet – áll az EM közleményében.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Mert októbertől másképpen lesz ! Ugyan, mitől ? Addig a Művek beruházza az a sokszáz milliárdot, amiről pár hónapja beszélt ? Egy frászt ! Majd megjelennek a kiegészítő-pontosító rendeletek, legyen állami támogatásból készült, ezer négyzetméternél nagyobb, nézzen délre, legyen sík vidéken, és a tulajdonos neve legyen mészáros (legalább az első néhány karakteren) ...
Terminátor
A hálózat átépítése csak duma.
Az inverterek 253V-on leállnak.
Tehát automatikus a védelem a túlfeszültségre.
Igaz, akkor nem keletkezik haszon a fogyasztónál.
Valami más lehet a gond, hogy így változik a kurmány álláspontja.
Törölt Nick
@Philip Marlowe: A háborúnak ehhez semmi köze, annál inkább az orbáni szankcióknak.

Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Ebben az ügyben a kabinetnek már idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.
Nem tudom, mért lett betiltva, de amint látjuk, ez csak azon múlik, hogy Orbán akarja, vagy nem.
Most a lenyúlható milliárdok reményében úgy döntött, hogy akarja.
ómió
Kevesebb napsütés, kevesebb "tumultus"!?
csak úgy....
@Philip Marlowe: marha az aki 0rbánéknak hisz, te martha! :)bruhahahaha...
0rbán egy kártékony ember, ez a herce-hurca a napelemek miatt is bizonyítja!
Törölt Nick
@Philip Marlowe: Az orbáni szankció az, amitől háromszor akkora az inflációnk mint az eu átlag.
A napelem betáplálás hirtelen feloldására pedig nincs más magyarázat, mint az uniós milliárdok ellopása utáni erős vágy. És ez mégiscsak jobb, mintha PoltPé fideszbűnsikálót kéne picsánrúgni. Pedig azt mindennél jobban kéne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.