Az EP-képviselő szerint az Orbán-kormány pitiáner bosszúja csak, hogy eddig nem adták oda a fizetésemelést.

Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet Ujhelyi István független európai parlamenti (EP) képviselő április 2-án, vasárnap.

Ujhelyi: Brüsszel üzent, csak a Fidesz-kormányon múlik a tanárok fizetésemelése

Fotó: Facebook: Ujhelyi István dr.

Levelében azt írta, egyedül a Fidesz-kormányon múlik, hogy megadják a tanároknak beígért fizetésemelést, ami kapcsán a kormány és a Fidesz is azt szajkózza régóta, hogy az erre szánt forrásokat "Brüsszel" visszatartja, mert a magyar ellenzéki baloldali EP-képviselők akadályozzák az ügyet.

Ujhelyi emiatt megkereste Nicolas Schmit uniós foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztost, aki arról tájékoztatta őt hivatalosan, hogy a tanárok béremelésére szánt uniós források most is elérhetőek a kormány számára, csak rajtuk múlik annak mielőbbi felhasználása.

A volt szocialista politikus a bejegyzésében azt is leírta, hogy az eredetileg benyújtott operatív programban szó sem volt, hogy a tanárok béremelését is ebből terveznék, azt később tette bele a kormány az érdekképviseletek és az ellenzéki EP-képviselők nyomására. Ujhelyi szerint tehát

"ótvar hazugság, hogy épp az ellenzéki EP-képviselők – például jómagam – akadályoznánk ezt a folyamatot, hiszen éppen, hogy részben nekünk köszönhetően van erre egyáltalán lehetőség."

A képviselő azt is leírta, hogy az az állítása sem igaz a kormánynak, miszerint a tanárok béremelésére szolgáló forrást az EU visszatartaná, mivel az unió által tényleg visszatartott összegek nem érintik azon részét az uniós támogatásnak, amelyből a fizetésemelést finanszíroznák. Utóbbit ugyanis az Európai Szociális Alap Plusz elnevezésű keretből hívná le a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztéi Operatív Program Plusz keretében, a forrásfelfüggesztés ezt pedig nem érinti.

Ujhelyi szerint az uniós biztos tájékoztatása alapján

"az EU és Magyarország között létrejött korábbi megállapodás értelmében ez a pénz biztonságban van, a kormány elkölthetné az eredetileg megjelölt célra, ha akarná. De nyilván – mondjuk ki nyugodtan – miután a pedagógusok határozottan kiálltak a kormánnyal és annak eszement politikájával szemben, pitiáner politikai bosszúból nem ezt teszik."

Ráadásul már azt a pénzt is elutalták a magyar kormánynak az EU-tól, amely a technikai lebonoylításhoz szükséges, vagyis nincs érdemi akadálya a tanárok béremelésének. Ujhelyi szerint tehát a kormány megelőlegezheti a béremelésre szánt összeget, mert az utófinanszírozása biztosított. 

„Szeretném megnyugtatni Önöket, hogy a tanári hivatás vonzerejének javítása már régóta szorgalmazott célkitűzés az európai szemeszterben, és az Európai Bizottság számára a 2021-27-es programtervezési időszak egyik prioritása. A program elfogadása óta szolgálataim folyamatosan tárgyalnak az illetékes magyar hatóságokkal a megállapodás szerinti intézkedés sikeres és hatékony végrehajtása érdekében. Mivel a siker egyik feltétele a magyar hatóságok és a legnagyobb tanári szakszervezetek közötti érdemi szociális párbeszéd, szoros együttműködés folyik ezekkel a szakszervezetekkel is. Örömmel várom együttműködésünk folytatását és a további eszmecseréket az Európai Szociális Alap Plusz finanszírozásáról Magyarországon”

– idézte Nicolas Schmit uniós biztos levelét Ujhelyi.

"Mindezek alapján egyértelmű és határozott véleményem, hogy pitiáner bosszú a Fidesz-kormány részéről nem kifizetni a pedagógusok béremelését a rendelkezésre álló uniós keretből és végtelenül szánalmas mindezt ráadásul a baloldali ellenzék nyakába varrni. Világos és egyértelmű, hogy a források rendelkezésre állnak és biztosítottak, a kormány bármelyik pillanatban előfinanszírozhatná a fizetésemelést, ha akarná. Különösen szánalmas a kormányzat hárítása és hazudozása akkor, amikor saját maguk dicsekedtek el korábban azzal, hogy ezt bármikor készek meg is tenni más esetekben. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a források befagyasztása kapcsán tartott egyik Kormányinfó alkalmával például egyenesen azt mondta: a pénzek felfüggesztése nem okoz forrásvesztést, hiszen „mivel idehaza előfinanszírozás van, nem jelent semmi gondot, ha később érkeznek meg az uniós források”. Nos, tisztelt kormányzat, akkor tessék előfinanszírozni! Tessék kifizetni mindazt, ami a magyar pedagógusoknak jár! Hagyjanak fel végre a gyerekes és nevetséges kamuzással; ha Önöknek tényleg Magyarország az első, akkor tegyék végre a dolgukat!

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának"

– írta bejegyzése végén az EP-képviselő.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Philip Marlowe: Az orbanidesz valószínű a söpredék ciprusi görög neve. Értelemszerűen magyarra fordítva "trágyahalmot" jelent.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
icegygenabro
A gecidesz ismét megbukott...faszszopók!
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: titeket meg minden ember 40-es IQ felett..
Qqberci
@Philip Marlowe: Mondhatjuk orbanidesznek is, ugyanazt jelenti :-)))...
justhpeter
@Philip Marlowe: Az orbanidesz valószínű a söpredék ciprusi görög neve. Értelemszerűen magyarra fordítva "trágyahalmot" jelent.
Terminátor
Most mi van?
Megérdemlik a tanárok a fizetésemelést, vagy nem?
Ha igen, akkor O1G fizess!
Ne takarózz az EU-val!
kulabombaafityiszre
@Philip Marlowe: ma, 13:20
A gecibesz a kedvenc buzibárotok elnevezése ahol a sok tölcsérseggü fideszes vezetőt leszophatjátok.
verőce21
A fidesz adott idén 10%-ot pedagógusoknak, a többi áremelkedés az eus intézkedések hatása miatt van...!
Ez még a lombkorona-sétányról is látszik...! :)
Nessy
@verőce21: A pótlékokat emelték, ami ha béremelés lett volna kb. 10%-t jelentene. A pótlékemelés nem béremelés. A pótlék változhat, megszüntethető stb. Volt rá precedens, hogy emelték a bért, de elvették, illetve csökkentették a pótlékok összegét, így jobb esetben a dolgozó kapott pár forint pluszt, vagy a régi pénzénél maradt, de volt akinél csökkent a bér..
csipetke
Azt minden normális olvasott ember tudta / tudja, hogy Brüsszelnek egyáltalán semmi köze a béremelésekhez. Azt a mindenkori adóbevételekből kell megoldani. Lett volna miből, csak a fidesz elképesztően idióta gazdaságpolitikája miatt százmilliárdokkal több ÁFA folyt be a kincstárba, amivel az emberek lettek megrövidítve. Az elmebeteg ársapkák miatt inkább gerjesztették az inflációt,minthogy csökkent volna. De tudjuk,hogy orbán mindenhez IS ért, vagyis semmihez. A debreceni akksigyárnak odaajándékozott orbán 340 milliárdot, ami a tanárok azonnali 50%-os béremelésére lett volna elég. Ezt most olvasni,hogy tavaly orbán a sepsiszentgyörgyi focicsapatnak 2. 3 milliárd ft-ot adományozott. Egyrészt.-- mi közünk egy külföldi focicsapathoz, másrészt milyen jogon osztogatja orbán a közpénzt elmebeteg módon, mikor itthon is nagy szükség lenne a pénzre?Nagy valószínűséggel a százmilliárdok, amik a magas árak miatti ÁFA-ból folytak be,ilyen módon sz@rta el orbán. Arra van pénz,amire ő akarja.Erről kéne népszavazás, hogy akarjuk-e,hogy orbán a sajátjaként kezelje-költse az ország pénzét? Na ezt valszeg mindenki kitöltené...
icegygenabro
@Philip Marlowe: rövidítve azaz zanzásítva: Az orbángeci fideszbarmai,azaz gecidesz!
drrotf
@csipetke: A baj az hogy kevesebb a normális ember száma mint a gondolkodni nem tudó vagy akaró embereké!Olyan kényelmesek lettek, hogy a gondolkodást másra hagyják, s ha ők rosszul gondolkodnak akkor nem törődnek ezzel, mert nem őket érinti a rossz gondolkodás eredménye!
csipetke
@drrotf: 15:53 Dehogynem. Sztem a birkák ugyanúgy szívnak a magas árak miatt pl, mint bárki más. És ez nem azért van,mert kényelmesek,csak el vannak hülyítve. Nem véletlenül van ingyen az orbán-tv, az m1, mert a legtöbb birka innen tájékozódik, itt meg 0-24-ben az ócska hazug kormánypropaganda megy a háborús inflációról,meg a háborús szankciókról. A nyomorult el is hiszi,hogy ezek a hunyók, és nem orbán sz@rt se érő kül,-bel,-és gazdaságpolitikája.
Macskaszem
@csipetke: Az igaz, hogy a fidióták is szívnak az áremelések miatt, csak ők nem hiszik, hogy Orbán miatt van. Ezt hallják orrvérzésig a médiából, a youtube videók közben, játékok közben, és a vízcsapból is. Aki nem keres rá kifejezetten dolgokra, az igazolja azt a törvényszerűséget, hogy amit sokszor hall, azt előbb utóbb elhiszi.
Az ország egyharmada ilyen leszarom típus.
balos
A nyitrai nevű senki,most vette észre,hogy mennyi az autista,pedig azok a legkevesebbek a csókkal kikényszerített gyermekek között!Az óvodai csoportok 15%a segítségre szoruló sajnos szellemileg sérült gyermek!A vezetők pedig igyekeznek őket átvinni az iskola padjaiba,mert a segítséget nem várhatják el a csalárd barát tömeggyilkosainktól!Lásd a pedagógusokat rabságba kényszerítő törvényt!
icegygenabro
@Philip Marlowe: egy zsidótól elrabolt, Lendvay utcai épületben szopkodják egymást bő nyállal...
surdilloFUJT
@jesz: Idióta fidesscsicska,szellemi toprongy,Magyarország érdekében az összes fidessnyalonc,senkiházi,mint pl.a droghuszár, nem tett együttvéve annyi pozitivumot,mint az Ujhelyi és ellenzéki képviselők!!!Most már visszabujhatsz a gazdád seggébe nyalakodni,birka!!!
jáger laszló
A tanárok fizetés emelése a kormányon múlik és nem az LNZken,hiszen ő kezeli a kasszát!!!
Ugye érthető!!!???
Ilyen 1XŰ!!!
csak ennyi
barátiag
J.L.
ómió
Újhülye efftárs!Ne palástold az "eredményes efftársi munkásságotokat"! Pláne a "sár" másrahazudásával!
Toller Béla
@ómió: Milyen sár elől menekülsz tahó ? Tizenkét év, rabszolga parlament, ingyen GDP kiegészítés ! Azért ennél jobb leosztásért már imádkozni sem lehetett volna ! Te meg itt mutogatsz !
ómió
@Toller Béla: Már a "saratokat" se ismered, bolsiék fajgörénye!? Tudod: azt amivel a Magyarországnak járó uniós pénzeket a Brüsszelbe delegált tetvesbolsi efftársaid "merő szochazafiságból" foggal-körömmel akadályozzák kifizetni! Rabszolgaparlamentet meg még "fénykorotokban", Kádár efftárs apátok idejében láthattál - ha már így megtetszett neked a "terminus technicusa"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.