A G7 szerint tavaly ősszel 500 forintért vettük a földgáz köbméterét – viszont ha az oroszoktól vásároltunk, akkor ezerért.

500 forintért is vehettük volna a földgázt tavaly, de mi az 1000 forintos orosz gázt vásároltukMTVA/Bizományosi: Róka László

Tavaly az őszi hónapokban az orosz importgáz átlagára 1000 forint volt köbméterenként, viszont a máshonnan ezen ár feléért, 500 forintos köbméterenkénti áron tudtunk energiahordozót vásárolni – mutat rá a hvg.hu. A G7 elemzése szerint ezek a hatalmas különbségek a beszerzési szerződések eltéréseiből származhatnak.

Az orosz gáz legnagyobb hazai importőre az MVM, amely 4,5 milliárd köbmétert vásárol évente.

Viszont az állami vállalat és a Gazprom közötti szerződést titkosították, így alig tudni róla valamit azt leszámítva, hogy a beszerzési ár a tőzsdei jegyzést követi, két hónapos eltolással.

Ugyanakkor ez az eltolt árazás azt is jelenti, hogy bár most az orosz gáz a drágább a többi, nem eltolt szisztémában mozgó forráshoz képest, ám van amikor ez megfordul.És ha a hosszabb időtávot nézzük, láthatjuk, hogy másoktól olcsóbban tudunk vásárolni, mint az oroszoktól. 2022-ben például a teljes évet vizsgálva 16 százalékkal volt drágább az orosz gáz, mint ha máshonnan vennénk, míg az új hosszútávú szerződés 2021. októberi megkötése óta pedig még nagyobb, 20 százalékos az eltérés. Ez azért van így, mert a kisebb, nem hosszú távra szóló szerződések esetében nagyobb a vevő mozgástere, de az oroszokkal kötött megállapodás nem nagyon enged teret ennek. 

Forrás: hvg.hu, g7.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Maccska: @Shikari: tibi, te nagyon hülyék vagy , annyira mint az @ómió: bácsi!
nincs az a nagy rakás 0rbáni szar, amit ti ne védenétek lelkesen! :)
csak úgy....
@Maccska: tény,hogy elfogult vagy mert belezúgtál a pufi viktorba! :)
namihami
A háborúhoz 3 dolog kell: pénz, pénz és pénz! Abból, lehetőleg, minél több! Ilyen áron viszont a vevő egyre kevesebb.
Kitartás a tartótiszt mellett.
terlasz
Egyszerű az ügy: az extraprofitból gazdagon jut Orbánnak is. Az adóinkkal összedobjuk neki ezt a csekélységet.
Németh István
Szerintem ez aljas hazugság és átverés!! nem ötszáz Ft-ért vehettünk volna gázt hanem még ők fizettek volna, csak használjuk az övéket! Ezt nem lehet szó nélkül hagyni! vaóban ez aztán a nemzet tragédiája pénzért vesszük, holott még mi kapnánk pénzet, hogy használjuk ahogy csak akarjuk és totális mennyiségben! Ó hova sűlyedtünk?? Egy okos zsidó nincs aközelbe, ja meg cigány hogy felébressze az államvezetést, a kormányt!??
Ó drága tesók >@terlasz: @namihami: @csak úgy...: akár magatokat is megsüthetitek az új gázbiztiből! Húd ejó csak vigyázzatok mert nagyon büdöst tudtok csinyálni oszt az kellemetlen, még megsértődnek a haverjaitok!
DE a lényeg jöjjön a gáz, menjen az usa-nató armada a kurva anyjába, az Eu. vezetése a picsába - akasztásilag!
ómió
@csak úgy...: Így elcsapta a hasadat a Böszmeszar, bolsiék "látnoka"!? Legközelebb legyél "mértéktartóbb", hátha kevésbé viseli meg efftársi tetvességedet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.