A kormány szerint a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. A valóság ezzel szemben, hogy a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.

Lebukott a Fidesz kormány: így veri át a nyugdíjasokat

Nyugdíjukból hitelezik a kedvenc pártjuk költségvetését. Forrás: Pixabay

2022-ben 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben az infláció egész éves átlagban is 14,5 százalékos volt, decemberre pedig már 24,5 százalékra ugrott fel – írja az e heti hvg.

Mivel a nyugdíjat mindig utólag emelték fel az infláció épp becsült szintjére (januárban 5, júliusban további 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal), gyakorlatilag a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést. 2021-ben ugyanígy csinálták, akkor három részletben, 4,8 százalékkal emelték a nyugdíjat, miközben az infláció 5,1 százalékos volt

- idézi a 24.hu.

Ezen szépített kicsit a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíjnak nevezett juttatás, de ez egyszeri összeg volt, nem lett a havi nyugdíj része. Az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott infláció még magasabb is, tavaly például nem 14,5, hanem 15,2 százalék volt.

A (főleg Fidesz-szavazó) nyugdíjasok tömeges koldusbotra jutását a kormány központi árszabályozással próbálja gátolni. Eközben a Fidesz által a költségvetési törvénybe foglalt rezsicsökkentési alap 2580 milliárd forintja már megközelíti az összes nyugdíj kiadásra szánt 5555 milliárdos keret felét.

Ha tehát nem ragaszkodnának ahhoz, hogy tízéves árszinten tartsák néhány energia árát, akkor a hvg szerint bőven lehetett volna pénz a valóban rászorulók támogatására.

Forrás: HVG, 24.hu
Fotó: Pixabay

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbánnak kell az összes pénz az elmaradt uniós pénzek pótlására. Köztudott, hogy egy köztörvényes csaló vezeti az országot egy söpredék támogatásával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Maccska: Bár az lenne! De szomorú tény! Ezt még a cikk nélkül is kitudja számolni, aki megtanulta általánosba a négy alap műveletet számtan órán!
Juhász István
Ha EGYSZER CSAK... az infl. " mértékét " a KSH 1 %- ra fogja bevallani...Akkor a nyögdijasok kapnak kemény 1- azaz EGY % emelést...Magyarra forditva : pl. az aki jelenleg 100.000 ft nyögdijat kap, az emelése lesz kökemény 1.000, azaz EGYEZER ft. Vehet belőle magának majd 1 kg. KENYERET. Miközben a bérátlagot már kb. 700.000-re fogja kimutatni az a bizonyos KSH...Ilyen még nem volt, ez pusztán egy kis MATEK. A KSH-t ismerve azonban benne van a pakliban...
ómió
Nagyobb "nyuggerbarát", bizony, az efftársaknál nincs! Ők "csak" 1-2 havi nyugdíjat nyultak le tőlük - "inflációkompenzálásként"!
exmelós
Tudjuk.hogy hazudnak pofátlanul 24 órában.Kitalálnak egy számot aminek köze sincs a valósághoz és azzal és annyit emelnek.Állandóan azt ugatják,hogy a baloldal elvette a 13. havit de 12 évig basztak visszahozni pedig dübörgött a gazdaság.A választások előtt visszahozták,hogy megvegyék a sok agyatlant.
Toller Béla
A 200 ezer körüli átlagnyugdíj önmagáért beszél egy olyan országban, ahol a legalapvetőbb, napi élelmiszer-bevásárlás is 4-5 ezer forintra rúg ! És van még rezsi, stb.
vacsi
@Toller Béla: Nekem pl. 82 ezer a nyugdíjam - de nem sopánkodni kell, hanem beosztani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.