Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét és két társát, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket, írja az MTI.

Ugyanazt csinálta mint Orbán és Szijjártó, most négy év börtönt vár a miniszterelnökre Boszniában

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá.

A száz lélegeztetőgép megvásárlására a cég körülbelül 1,89 milliárd forintnak megfelelő eurót, védőfelszerelés vásárlására pedig további másfél millió eurót (565,7 millió forint) kapott az államtól.

Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azt követően indult meg már 2020-ban, amikor kiszivárgott a sajtóban, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

A vádlottak a kétéves eljárás alatt ártatlannak vallották magukat, és azt állították, a közjó érdekében cselekedtek. Novalic ügyvédje bejelentette:

fellebbeznek az ítélet ellen.

Az Orbán-kormány csak egy maláj milliárdos érdekeltségétől 180 milliárd forintért vásárolt 6258 lélegeztetőgépet, annak ellenére, hogy ezek egy részéről már előre tudható volt, hogy nem felelnek meg a biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái.

Összesen pedig 300 milliárd forintotfordított a kormány 16 ezer lélegeztetőgép beszerzésére, ezek túlnyomó részét sosem használták amennyiben ennek utánaszámolunk 

a darabár lényegében megegyezik a boszniaival. 

2020 augusztusában rengeteg adattal és ténnyel alátámasztott, részletes tényfeltáró cikket közölt a 444.hu a Külügyminisztérium hatalmas, 300 milliárdos, 16 ezer darabos lélegeztetőgép-beszerzéséről.

A cikk szerint több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak.

A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra.

Forrás: 24.hu, MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nálunk ilyen nem fordulhatna elő! Arról Polt Péter gondoskodna! Sok millió sem okoz problémát, ha kormány hű egyénről van szó. Lásd Völner.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@ómió: Te egy marha vagy.. ( emeletes )
ómió
@Clavigo: Mondtam már, bolsiék fajkreténje: amit a tükörben látsz, azt kár másra hazudnod!
drrotf
Lehet hogy Boszniában igazságosabb a jogszolgáltatás, és a vezetők nem élveznek kivételeket a jogszabályok betartásának elbírálásában!Ott az ügyész tényleg a közvádló és a bíróság nem függ annyira a kormánytól, csak a törvénynek és a lelkiismeretének van a bíró alárendelve!
sunoge
Azt megállapítani, hogy valaki valamit túlárazva vásárolt a nép pénzén, nem egy agysebészi munka. Persze vannak olyanok, akik szeretik, hogy ha meglopják őket, sőt... Ezeket gyűjtőnéven idiótáknak hívják. Gyakori mutáció.
Nessy
@sunoge: Arró nem beszélve, hogy a "lélegeztető gépek" csak légzést segítő készülékek. A másik, hogy a kínai gépek nem kompatibilisek a magyar szerelékekkel, azaz, önmagukban nem érnek semmit! Külügyérünk azt hitte, hogy ha ezt leteszik a beteg mellé, akkor az működni is fog. Nem! Csak éjjeliszekrény dísznek jók.
Alfa
orbánnak szijjátónak és társainak a kecskebaszóknak lógni kell

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.