Nagy István agrárminiszter a tárcája szombati közleménye szerint arra emlékeztetett, hogy az orosz-ukrán háború, az energiaválság és a megnövekedett inputköltségek embert próbáló nehézséget okoznak a magyar gazdáknak.

Bekeményített az Orbán-kormány: Hadat üzennek az ukrán gabona- és olajosmag importnak
Kép: Pixabay

A kialakult helyzetet tovább nehezíti, hogy az Ukrajnával határos tagállamokba, így Magyarországra is, soha nem látott mennyiségben érkezik be és marad is itt a gabona- és olajosmag import.

Emellett a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, melyek kiszorítják hagyományos piacairól a magyar termékeket, és a termelési költségek szintje alá süllyesztik a gazdálkodók értékesítési árait – tette hozzá.

Nagy István kiemelte, a kialakult helyzet orvoslása érdekében a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte az Európai Bizottság (EB) elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

Az aszály, a megugrott költségek után új kihívás a magyar gazdáknak az EU-ba ömlő, az árakat letörő vámmentes, ukrán gabona.

A miniszter kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény-termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kötelezettségének bevezetését. A bejelentésekkel egyrészt pontosabb képet lehet kapni a közúton beérkező gabona és olajosnövény mennyiségről, másrészt büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem felelnek meg a bejelentési kötelezettségnek. A be nem jelentett szállítmány igazolatlan eredetűnek minősül, mulasztási bírság szabható ki rá, vagy akár biztosítékként le is foglalható.

Kifejtette, azt is kezdeményezik, hogy legalább átmeneti jelleggel, a termékek egy csoportjára, a szárazföldön érkező ukrán gabona- és olajosnövény importra vezessék be újra a vámokat és a mennyiségi korlátokat.

Mindezek mellett Magyarország tovább erősíti az importtermékek ellenőrzését, külön figyelmet szentelve a tranzitszállítmányokra annak érdekében, hogy az átszállításra jelölt szállítmányok valóban el is hagyják az országot

- húzta alá a tárcavezető.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Mostanigazon bőgött a zunió, hogy halnak éhen az afrikaiak mert nincs ukrán gabona...most miért nem viszik oda ?...hacsak nem azért hogy egy újabb nyomorúságot varrjanak az unió nyakába.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Éljen, vivát! Legalább megfizethetetlen lesz a kenyér és pékáru! Jelenleg a magyar termékek a legdrágábbak. Nagyon szívesen támogatnám most is a magyar gazdákat, csak az ő áraik, és az én nyugdíjam jelenleg nincsenek szinkronba!
Tunes1106
Be sem kellett volna engedni a génmanipulált , tiltott vegyszerekkel kezelt szart!!!
CsipkeRózsa
Az sem ártana, ha néha nem csak a gazdákra gondolnának, hanem a fogyasztók olcsóbb liszthez, kenyérhez és egyéb termékhez jutására.
Emmersson71
...

Ejnye, mesterségesen csökkentett árak?! És kárt okoznak egyes piaci szereplőknek?
Hm..hol is láttam én ilyet mostanában?
jesz
azt nem olvastam, hogy ki a lófasz az a pernahajder, aki nagy mennyiségben meri importálni az ukrán gabonátm olajos magvakat?... Szerintem nagyon jól tudják, kik a bátrak, akik így jutnak nagyobb haszonhoz...na, meg a gazdák is hallottak róla...

Akkor miért nyavalyog az agrárminiszter, aki úgy tesz, mintha tenne valamit...

Esetleg befigyel valahol a jutalék?...áááá...az nem lehet...
CsipkeRózsa
@Maccska: Az Uniótól és a költségvetésből kapnak támogatást a földtulajdonosok, a gazdák. Próbálják meg költségeik csökkentését is.
Biztos, hogy nem fizetnek rá.
Emmersson71
@Maccska: Ezt meséld a bezárt vidéki kis-benzinkutak tulajdonosainak, akik ársapkás üzemanyagot voltak kénytelenek árusítani, majd becsődöltek!
Emmersson71
@jesz: Kevés alkotmányos költség esett le neki ;)
Csizmás Kond
Mostanigazon bőgött a zunió, hogy halnak éhen az afrikaiak mert nincs ukrán gabona...most miért nem viszik oda ?...hacsak nem azért hogy egy újabb nyomorúságot varrjanak az unió nyakába.
nemkati
A magyarországi ukrán szankciók működnek!
jáger laszló
MO ország is belépett a háborúba!!!
Hadat üzentünk az ukrán gabona és olajos termékek importjának!!
Mi lesz itt még emberek,elképzelni sem lehet!!??
Orbán máris felvette a páncélmellényt!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
human
Nálunk a Mészáros vett egy baromfifeldolgozót. Hónapok óta szlovákiából hozzák a baromfit. Az okés?
Nessy
@human: Lőrinc barát cége? Akkor természetesen ok!
Terminátor
A repce termelési ára kb 150 Ft/ kg.
Amióta jön az ukrán termény a repce ára 150 Ft.
A haszon = 0 Ft.
Nem sokáig fogmenni!
Nessy
@Terminátor: Nem kellene a kormánynak azon is elgondolkoznia, hogy nálunk mi az oka a magas termelői áraknak, már több éve? Ne fogják Brüsszelre, és a szankciókra, mert máshol nem nőttek ilyen meredeken az árak!
dr. prédikátor
úgy látszik ukrajnából minden szemét ide jön!!!
vacsi
@CsipkeRózsa: És ezért a szart is megennéd?!
Eladott Ország
@FLETÓ: tegnap 19:23 ☺ Akikre büszkék vagyunk... Mit tudnának mondani? '56-ot akárhogy is próbálják kiforgatni, a phaszpajtások.’
uploads.disquscdn.com/images/85291946443c5b2f87b5d143763708504aa9b678ef98ebaba9f66a949e41e004.jpg?w=800&h=771
Többen említették itt már Moszkvát, mint ahol Orbán okt. 23.-i ünnepségen vesz részt és megkoszorúzza a szovjet katonák emlékművét. Akkor most már értem: Pekingben a Tienanmen téren ennek volt a főpróbája. CBA-s szatyor jobb lett volna, de a TESCO az gazdaságos...
uploads.disquscdn.com/images/0de54ed754889e6ea4a8097509260284fb3fe5720494446527938dcd8a265b35.jpg?w=800&h
A szabadság szeretete összeköt minket! Fátylat a múltra! +1848-ra, + 1945-re, +1956-ra. Dicsőség a bátraknak! Véres gázt-olajat a szovjet gyarmat Magyarországba!
uploads.disquscdn.com/images/9b1cd9fc02f2324cfe05663bdc908d94558467664cb8d1db686b22af0ac202aa.png?w=800&h=788

A régi vicc ismerősként köszön vissza - Na gyerekek, miért szeretjük a Szovjetuniót?
- Mert felszabadított minket!
- És miért nem szeretjük az USA-t?
- Mert nem szabadított fel minket!
Terminátor
@Nessy: A mezőgazdasági termények árát a tőzsde szabályozza.
A tőzsde zsiványság, de O1G kicsi hozzá!
Toller Béla
Mi az akadálya annak, hogy a sértett fél maga exportálja a gabonát ? Nekünk meg maradjon a jó árú ukrán termék ! Raskóék akkor is kiabálni fognak, ha egy szem krumpli eladásából akarnak majd magas színvonalon megélni egy egész évig !
FLETÓ
@Maccska: tegnap 18.32 Ezt magyarázd meg @Eladott Ország: -nak! Próbáld...
ittott
SZÁJKARATE. le kell zárni a határt. A spekulánsok mindenhol haszonélvezők. A parasztok meg dögöljenek meg.
ómió
Újabb brüsszeli efftársi öntökönszúrás!
CsipkeRózsa
@Maccska: 18:36

Te és mások is olcsóbban ebédelnétek. Nem magamra szoktam gondolni a hozzászólásaimmal
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: "Nem jut el az ukrán gabona Afrikába, Közép-Európában meg borítja a piacot"

" Az ukrán búza nem csak Magyarországot lepte el - mondta az Euronewsnak Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. - 2022 második felében az ukránok 3 millió tonnát exportáltak abba a térségbe, ahová hagyományosan a mi kivitelünk is irányul. Ez Lengyelország, Románia, valamint első sorban Olaszország és Spanyolország. Ezek a legfontosabb piacaink. Az ukrán árakkal nem tudunk versenyezni, ezért a számításaink szerint egymillió tonnányi búza itt fog rekedni Magyarországon."

hu.euronews.com/2023/04/06/nem-jut-el-az-ukran-gabona-afrikaba-kozep-europaban-meg-boritja-a-piacot
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...vagyis nem a gabona eladása az érdek, hanem bizonyos piacok meg termelők tönkretétele.
kereső
@CsipkeRózsa: Legalább az állam fel tudja tölteni a stratégiai tartalék készleteket, amelyet az elmúlt években eladott- és maradtak az üres raktárak. Egyébként is akkora aszály volt tavaly, hogy nem termett annyi gabona, kukorica , amennyi a szükséglet- importálni kell az új termésig. Nem iis tudom , mit rinyál a "gabonaszövetség"- adja el a takarmány minőségű búzát , élelmezésre- ezt teszik egyébként.
Yoda69
Ezt a barmot. Igy olcsobb lehetne a kenyer, mert az Ukran gabona olcsobb mint a magyar, amibol raadasul nincs is eleg. De nem orban majd vesz a ruszkiktol azt is dupla aron, mint az olajat es a gazt.
polgarb
Tarcsuk az árakat eftársak amíg lehet, így lesz szép kövér az áfabevétel!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.