Csak titokban mertek nyilatkozni.

Félelem, elkeseredés és fásultság jellemzi a vidéki tanárok életét – írja a Válasz Online, miután több pedagógust is sikerült megszólaltatnia. Az ország legszegényebb régiójában oktató tanárok név nélkül nyilatkoztak, mivel úgy érzik, egy névvel vállalt nyilatkozattal könnyen létbizonytalanságba sodorhatnánk. Többen direkt utasítást is kaptak, hogy senkinek ne nyilatkozzanak, mert „utánuk nyúlhatnak”. Így nem csak a nevüket, de az iskolát, sőt, a helységet sem nevezzik meg, ahol dolgoznak.Rettegés és végtelen elkeseredettség – Így élnek a vidéki tanárok

Illusztráció: Pixabay.com

Nálunk mára megfagyott a levegő. Vihar előtti csend van és végtelen elkeseredettség

– fogalmazott a lapnak az egyik pedagógus. Mint mesélte, az ő iskolájukban akkora a pedagógushiány, hogy előfordult már hiányzás, betegség miatt, hogy egy tanár egyszerre három osztályban helyettesített. Az iskolájában tavaly úgy kezdték meg a tanévet, hogy 19 helyre 12 tanár jutott.

Itt, vidéken sokkal nagyobbak a különbségek egyes intézmények közt, mint Budapesten belül. Nagyobbak a társadalmi különbségek is

– nyilatkozta egy másik tanár, aki azt mesélte, náluk minden osztályban akad, aki a legalapvetőbb nehézségekkel küzd. Hozzátette, a legnagyobb probléma szerinte mégsem ez, hanem az általános félelem, ami eluralkodott az országban. Egyikük így foglalta ezt össze:

A gyerekeket mi neveljük. És őket sem lehet megtéveszteni. Ha a Horthy rendszert tanuljuk, még egy hetedikes, falubeli gyereknek is feltűnik, hogy az egészen hasonló ahhoz, ami ma van.

A tanárok, mint a lapnak mesélték, nem sztrájkolnak és nem tüntetnek, mert –  mint egyikük fogalmazott:

Amikor láttuk, hogy a legbátrabbakat kirúgták a polgári engedetlenség miatt, rögtön mindenki arra gondolt: ezek bármit megtehetnek. Ha meg merik tenni azokkal, akikről a hírek szólnak, miért ne tennék meg velem, itt, a világ háta mögött?

A tanítást megnehezítő körülmények mellett az alacsony fizetések is komoly problémát okoznak a megszólaltatott pedagógusoknak. Egy pedagógus házaspár arról mesélt, nem hogy nyaralni nem mentek évek óta, de az egészségük is rámegy a kialakult helyzetre. Egy másik tanár a bérekről beszélve ezt mondta:

Ha a portfóliórendszer bevezetése után egy évvel nem törölték volna el a bérek minimálbérhez való rögzítését, egészen másképp nézne ki ma minden Magyarországon. Nekünk öreg pedagógusként a fizetésünk nem éri el a 300 ezret, pedig ebben benne vannak a bérpótlékok és az osztályfőnöki pótlék is. Akik gyereket nevelnek, ne adj’ Isten egyedülállóként, még nehezebben jönnek ki. Vannak olyanok is, akik tanítás mellett végzik a főiskolát, ők 150-160 ezret kapnak kézhez pótlékok nélkül.

Forrás: Válaszonline.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ilyen cikkeknél látszik, mennyire buta faj a fideszes.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
polgarb
Csak rettegjenek, meg van rá minden okuk! Ostoba népség!!
vacsi
Egy rettegő tanár alkalmas a gyerekeink oktatására, nevelésére?!
Pálinkás Pál
megérdemlitek, még mindíg van tanítás az iskolában...amíg így csicskultok,orbán szarik rátok...
Nessy
@Pálinkás Pál: Nem tudhatod, milyenek az élet körülményei sok pedagógusnak. Lehet, hogy ez a család jövedelme, ebből kell megélni. Ha ez kiesik, mi lesz velük? Ebből a fizetésből nem hogy félretenni, de megélni is nehéz. Pont ezért tudja a kormány az egészségügyi szakdolgozókat, pedagógusokat félelemben tartani. Fortélyos félelem igazgat kis hazánkban!
Nessy
@vacsi: Legalább időben megtanulja a gyerek, hogy a kormány hatalma a szankciókra, bosszúállásra épül, ami ellen nem érdemes lázadni, hanem szépen térdet, fejet kell hajtani!
ómió
"Full komfortjuk" és "habzsidőzsijük, végtelen önbizalommal" meg, ugye, akkor volt, amikor Böszme efftársék kirúgtak közülük 14000-t!?
Havanagi
@Nessy: Nem kellene megtanulni,ha nem lenne ez a tutyi-mutyi nép, akikben nincs szolidaritás,még a saját érdekükben sem.Nekik megfelel az elnyomás a félelemben tartás,megfelel,ha a gyerekeikből unokáikból zombi lesz,nekik mindegy,mert PRIMITIVEK.Ez egy ilyen ország volt mindig is,nem akar változni és nem tanul semmiből.
Megértem azokat a fiatalokat,akik nem vállalnak gyereket.Nincs mire.Sem morálisan,sem sehogy.
balos
@Nessy: A mai jobbágyok felkészítik a jövő jobbágyait!Azon azért nem csodálkoznék,ha írmagja sem maradna ebben a vármegyéktől lebutított katyvaszban a fiatalság zöme!
Pálinkás Pál
@Nessy: nos ha szolidárisan leállna a fél ország, / szállítás,tömegközlekedés / orbán pillanatokon belül megbukna..de gyáva,szar népség lettünk...megérdemeljük a cigányt..akkor fel kellett volna lázadni,mikor ellopta a MANYUP pénzeket...mély kuss volt...,nyakunkba ültette a határon túli férgeket, 3 ember nem szavazta meg az állampolgárságot..a többi vidáman tapsikolt hozzá, pedig mindenki tudta hogy a szavazatokért kel...akkor sem emelt az ellenzék barikádokat...úgyhogy most mindenki kussolhat, megérdemlitek...
Toller Béla
@ómió: Ami, ugye, nem történt meg, csak dumálsz itt össze meg vissza !
Toller Béla
@Csizmás Kond: Hazudni nem kötelező ! Ekkorát meg már bűn is !
Toller Béla
Tanár hölgyek és urak, nem kellene tovább erőltetni ! Ha a kormány nem képes az ágazatot fenntartani, irányítani, kik vagytok ti, hogy ezt felülbíráljátok ?! Hagyjátok rombadőlni, majd építünk újat, szebbet és jobbat !
lusta
Kis vidéki településen a pedagógus nem mehet el pénztárosnak,mert a környéken semilyen munaklehatőség sincs. Ámbár, a tantestület fele felmond, még véletlenül sincs kivel helyettesíteni őket.
Nessy
@Toller Béla: Az oktatás nem fog romba dőlni, mert Orbánnak a lebutított, félelemben tartott tömeg a szavazóbázisa!
Clavigo
Érezzétek a törődést,,... rettegjetek... Ez a legkönnyebb ..
Aki Én
Ilyen cikkeknél látszik, mennyire buta faj a fideszes.
hit and run
Undorodom magamtól, a szabadszájúságom miatt, miközben tanárok érzik magukon a hatalom súlyát
Undorodom Orbántól, hegy ezt is megtehette.
Undorodom az ellenzéktől, hogy ezt is hagyta megtörténni!

És Gyurcsány cinikus módon a z ellenzéket leépítve válaszolt, hogy miért nincs ellenezuék!

Gyurcsányt kell megölni és nem Orbánt!
Egész Európában nincs akkora béna Gyurcsány vezettte elenzék, mint matyóorstzágban!
Ditrich
@Nessy: És azok akik szintén dagattra lophatták magukat a klikkjéből a cimborái!
Clavigo
@Shikari: Szolgálatba helyezted magadat,,agyatlan ? A cikket is olvastad,, vagy csak neki álltál böfögni,,vacsora után..?
Csizmás Kond
@Nessy: ma 11:34...szerintem aki okosnak tartja magát nem ír ilyen butaságot...:)
ómió
@Toller Béla: Ó, "persze"! Iskolák "potom" százait zárták be az efftársaid, mert ellopták a fenntartásukra valót, de ennek fejében, ugye, nem elbocsátottak, hanem még "pluszban felvettek 14000 tanárt"!? Legújabban már így kell hazudnotok!?
hit and run
Orbánt meg kell ölni - egy egész ország érdekében!
hit and run
@Mirabilis: jelents fel. Máe kfva rég óta nem voltamcfeljelentve.
kulabombaafityiszre
Rettegjenek csak,ne szóéjanak.Gyáva népnek nincs hazája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.