Néhány éve még a Karmelita kolostorban látta vendégül Orbán Viktor azt az észt politikust, aki most azt követeli, hogy vonják meg az uniós támogatásokat mindegyik kormánytól, amely nem hajlandó letartóztatni Vlagyimir Putyint, ha a területére lép – számolt be róla a Szabad Európa.

Saját barátai szúrnák hátba Orbánt: Súlyos szankciókat alkalmaznának ellene, Putyinnal való barátsága miatt
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Az orosz–ukrán háború fontos fejleményéről volt szó az Európai Parlamentben: a Vlagyimir Putyin és az orosz gyermekjogi biztos, Maria Lvova-Belova ellen kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs végrehajtása és ezzel összefüggésben az oroszok által elhurcolt gyerekek ügye. A tagállamok képviseletében az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány minisztere, Jessika Roswall kijelentette:

a tanács elkötelezett abban, hogy a háborús bűncselekményeket kivizsgálják, és Oroszországnak biztosítania kell az elhurcolt gyermekek visszatérését Ukrajnába.

Jourová a másik témával kapcsolatban egyértelműen leszögezte: minden uniós tagállamnak kötelező végrehajtania az elfogatóparancsot.

Különösen érdekes volt, hogy két olyan képviselő is elmondta a véleményét, akinek már volt része orosz deportálásban. Mindketten balti ország polgárai, akiknek a családját a szovjetek a Gulagra harcolták.

Magyar szempontból az elfogatóparancs végrehajtásával összefüggésben hangzottak el olyan kijelentések, amelyek rámutatnak arra, hogy a háború a politikai szövetségeket is felülírja.

A magyar kormány hivatalos álláspontja az, hogy Magyarország nem tesz eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának. 

Jaak Madison, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselőcsoport észt tagja is beszélt arról, hogy a múlt század negyvenes éveiben Oroszország Észtországból gyerekek és nőket vitt Szibériába. Madison elmondta:

Azt hallottuk egyes országokról, hogy nem fogják el Putyint, ha a területükre lép.

A képviselő szerint ezekkel az országokkal szemben gazdasági szankciókat kell alkalmazni, és fel kell függeszteni az uniós támogatások kifizetését. Jaak Madisonról tudni kell, hogy pártja, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) kifejezetten jó kapcsolat ápol a Fidesszel, őt magát pedig 2019-ben Orbán Viktor fogadta az Karmelita kolostorban.

Madison figyelmét a tényekre két magyar képviselő, a jobbikos Gyöngyösi Márton és a momentumos Cseh Katalin is felhívta.

A Fidesszel szintén szövetségesi viszonyban lévő lengyel kormánypárt képviselője, a befolyásos politikus, volt miniszterelnök Beata Szydło azt mondta:

Nem fogadható el, hogy egyesek megpróbálják Putyint tisztára mosni.

Forrás: Szabad Európa

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Yeromos: @Clavigo: Nehogy már komolyan vegyétek Orbánt.
1) Putyin nem fog idejönni többet.
2) Orbán csak fitogtatni akarja a "hatalmát". - Tulajdonképpen nem vak ö csak vakmerő. - Viszont ha falhoz szorítják rögtön megadja magát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yeromos
Ezen nem lehet csodálkozni. Ezt a mocskos komcsi bérencet lassan mi denki útálja.
Clavigo
A falhuggyozó buzi qrva @nyádat ,,orbán..( győri gábor ) Oszt jó napot,,te görény
rokker33
Hülye politikusok. Tudtommal nem kötelező letartóztatni Putyint annak az országnak amelyik nem egyezett bele ebbe az egyezménybe.Putyint letartóztatni az egyenlő egy öngyilkossággal :) :) :) Tessék lelehet tartóztatni menjenek Moszkvába keressék meg!
justhpeter
@Yeromos: @Clavigo: Nehogy már komolyan vegyétek Orbánt.
1) Putyin nem fog idejönni többet.
2) Orbán csak fitogtatni akarja a "hatalmát". - Tulajdonképpen nem vak ö csak vakmerő. - Viszont ha falhoz szorítják rögtön megadja magát.
justhpeter
@rokker33: Az Unió tagjainak kötelező !!!
Eladott Ország
A (többgenerációs) román bűnöző szélhámos cigánynak és politikai prostituált bandájának/szektájának nincs helye Európában! Takarodjanak! Börtönbe a fidesz bűnözőkkel, vagyonelszámoltatás mellett!
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma,. 19:49 ☺ Te most magadtól vagy ilyen hülye, vagy csak tetteted és fizetnek érte?! A cigány gecinek és bandájának már nincs visszaút! Kampó van ! Közpénz meg nuku!
Galway
@KisTehen: Amikor te még borjú (se) voltál, mi itt már láttuk, hogy Honecker vagy Ceausescu elvtársak hatalma miként porlik semmivé, szóval jobb ha nem bőgsz feleslegesen!
Peller Anikó
@Sikari: hogy te mekkora hülye vagy pista.
Yeromos
@Shikari: semlegesség ? Már rég orosz kinai függőség van.
Aki Én
@Philip Marlowe: te miért kürtölöd naponta világgá, hogy seggbuta vagy?
Aki Én
Már mindenki rühelli, mert kiismerték.
Már csak a kb 1,5 millió agyhalottját hülyíti.
rokker33
@justhpeter: haha nekünk minden kötelező,de ugyan melyik eu ország fogja letartóztatni :) ?? Még az usa sem tartóztatná fel ha oda menne hisz ezt az ottani politikusok megmondták!Egy nyavalyás kis európai ország nem fog tenni semmit. ..
jáger laszló
Az észt barátaink
Eszetlen lépésre szánnák L magukat ,de nem eszik olyan forrón a kását!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@rokker33: nyavalyás kis európai ország = magyarország ? :)
24
A szankciók Magyarország ellen, a minimum!
qunta
@Aki Én: neked nem kell kürtölni, messziről lerí rólad.
Pálinkás Pál
@rokker33: csakhogy magyarország beleegyezett, aláírta...csak a puhos nem hírdette ki a közlönyben. mint a tömjénzsóti agymenéseit...
24
@24: Matyar időszámítás szerint, tegnap, 23 07-kor én már elvileg aludtam. (elvileg tegnap volt, de ma van a tegnap holnapja, így hát... meredjunk annyiban, hogy tegnap volt - talán igaz sem volt)
Hogy lehetséges, hogy még írtam, amikor már aludtam?
Az ördög jobb... bal kezét látom a dologban.

Miért nem tilt ki a Propeller énengemet - kb, örökre?
Na, ez egy jó kérdés!
24
Ha csak egy filmet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, ahol nincs áram (de most ne vesszúnk el a részletekben), akkor az a Wonder Woman (2017) lenne.
Ha most el kéne magyaráznom neked, hogy miért, akkor neked már régen rossz!
rokker33
@csak úgy...: A gyengébbek kedvéért igen...
@Pálinkás Pál: Te sem gondolod komolyan hogy bárki elfogja kapni.Szerintem kár erről vitatkozni,hisz Putyin nem fog utazni sem Európába se Amerikába/usába/ a közel jövőben.Kina India meg az arabok nyugat amerika kuba stb nem fogják bántani őket és jelenleg ezekből az országokból jön a legtöbb pénz!
ómió
Ilyen "barátokból", akkor, inkább nem kérünk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.