Nagy a tétje a jegybank keddre ígért döntésének – ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lazítana az árfolyam-politikáján, az az inflációs helyzet javulását mutatná.

Hatalmas bejelentés előtt a jegybank, ez lehet a forint sorsa

Az MNB bejelentése erősítheti a forintot. Forrás: Pixabay

A keddi kamatdöntő ülésen 300 bázisponttal csökkentheti az MNB a kamatfolyosó felső szélét, az overnight hitelkamatot – jósolta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az Indexnek.

Ez persze még nem jelenti az effektív kamatszint csökkentését, mivel az overnight jegybanki hitel jelenlegi igénybevétele elhanyagolható.

A kamatfolyosó tetejénél a jegybank hajlandó kölcsönt adni a kereskedelmi bankoknak, amennyiben megfelelő fedezetet biztosítanak. Ez segít az átmeneti pénzügyi szükségleteik kielégítésében és megakadályozza, hogy a bankok közötti kamatlábak túlzottan megemelkedjenek.

A kamatfolyosó alján a központi bank hajlandó elfogadni a kereskedelmi bankok betétjeit. Ez azt jelenti, hogy a központi bank segít elszívni a bankok közötti piacról az átmeneti többletpénzt, megakadályozva, hogy a bankok közötti kamatlábak túlzottan lecsökkenjenek.

Fontos üzenet lehet, hogy a jegybank jelenlegi várakozása szerint az egynapos betéti kamatszint mikor kezdhet csökkenni, már a következő, május 23-i ülésen, vagy csak június 20-án. Ez az addig beérkező inflációs adatoktól, illetve a nemzetközi pénzpiaci folyamatoktól és a forint árfolyamának alakulásától függhet. Ezzel kapcsolatban tehet utalást az MNB a keddi közleményben.

Esélyes, hogy az év végére már sikerülhet csökkenteni az alapkamatot is, amennyiben a nemzetközi folyamatok és a forint árfolyama lehetővé teszi

– állapította meg Varga Zoltán, aki az év végére 12 százalékos alapkamatra lát esélyt. Összességében a forint gyengülésére számít, viszont ha a kamatvágásokat megfelelően időzíti a hazai jegybank, nem vár tartósan 400 feletti euró-forint árfolyamot az év végére.

Virág Barnabás jegybanki alelnök múlt szerdán kilátásba helyezte, hogy a keddi kamatdöntő ülésen hozzányúlnak a kamatfolyosó felső széléhez. A monetáris lazítás ígéretére az euró-forint jegyzése hirtelen elérte a 380-as szintet, majd korrekció indult 376-ig. Varga szerint a magyar deviza gyengülése borítékolható volt, de a jegybank mégis meg fogja lépni a kamatfolyosó felső szélének csökkentését. 

A forint jelentős gyengüléssel reagált, de az idő haladtával a javuló külső egyensúly és az év második felében várhatóan zuhanó infláció miatt egyre kevésbé lesz meghatározó a magas kamat a forint árfolyamának alakulásában – értékelt Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. A későbbre várható kamatcsökkentési ciklus ellenére nem számít a forint jelentős gyengülésére, mivel szerinte az infláció várható meredek csökkenésének hatására az év végére pozitív lesz a reálkamatláb, ami csökkentheti az elvárt hozamokat, míg a kockázati megítélésünk javulása a hazai kamatfelárak szűküléséhez vezethet – állapította meg.

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Úgy legyen!!??
Hát hogy is legyen!!!??
csak kérdezem?
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.