Sok tévhit él a "Nők 40" fantázianevű korkedvezményes öregségi nyugdíjjal kapcsolatban.

Sorsdöntő hír érkezett a nyugdíjakról, a dolgozók felét érinti

Számos módon szerezhető meg a nyugdíjhoz szükséges jogviszony. Forrás: Pixabay

A nőknek szóló korkedvezményes öregségi nyugdíj lényegeként azok, akik legalább 40 év jogosultsággal (és ezen belül legalább 32 év szolgálati idővel) rendelkeznek, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak. Így sokan már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhatnak, a teljes öregségi nyugdíjra jogosultan

– írja az Infostart.

A szolgálati idő a munkában töltött éveket jelenti, ami alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíj járulékot fizetünk. Ide tartozik minden hivatalos keresőtevékenység, emellett pedig a táppénz, álláskeresési járadék, és társai is. Azt az időtartamot nem lehet figyelembe venni, ami alatt a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt.

Az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében pedig azon időtartam nem számít bele, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek – írja az ATV.

Nem tartozik a szolgálati időbe:

· az a tanulmányi idő, ami egyébként elismerhető szolgálati időként,

· a passzív táppénz időszaka,

· amikor munkanélküli ellátást folyósítottak,

· az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, ha az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A 32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott, vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel. Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. Itt legfeljebb 7 év adható.

A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számít a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátás (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.

Tehát, ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett. Pénzzel viszont nem lehet szolgálati időt vásárolni.

Forrás: Infostart, ATV
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.