Nem az irodalom tankönyv szerkesztői voltak a hibásak a szó csere miatt, hacsak nem abban, hogy egy honlapról vették át a verset, ahol az hibásan szerepelt. A Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője a tankönyv online verziójában azonnal javította a verset, miután értesült a hibáról. Azonban az a keresztény, konzervatív irodalmi holnap (szozat.org), ahol először szerepelt hibásan a "Szó" című vers, eléggé gorombán reagált az ügyre, és javítás helyett levette a teljes művet az oldaláról.

Leálltak a tankönyv nyomtatásával, amiben kicserélték a „meleg” szót „magyarra”. A tankönyv új kiadásban már a helyes verzió lesz. Ahogy csütörtökön mi is megírtuk,  tisztázatlan okokból megváltoztatták egy vers szövegét az egyik tizedikes irodalomkönyvben.

Az eredeti úgy hangzik, hogy

Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma”, de a tankönyvben az utolsó sorban olvasható „meleg” szót „magyarra” változatták.

Azóta kiderült, hogy eredetileg a szozat.org nevű oldalra került fel hibásan Kiss Judit Ágnes "Szó" című verse, innen vette át gyanútlanul a Katolikus Pedagógiai Intézet tankönyvszerkesztője – tudta meg a 444.hu.

Az ügyet maga Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő göngyölítette fel, miután kiderült, hogy a „meleg” szót „magyarra” cserélték a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében.

Kiakadt a keresztény, konzervatív lap szerkesztője, amiért kiderült, náluk jelent meg először hibásan a vers, amiben a „meleg” szót „magyarra” cserélték – Javítás helyett törölték

Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő. MTI Fotó: Marjai János

A költő azt írja,

már tavaly felhívta valaki a figyelmét, hogy a szozat.org-on helytelenül szerepel a verse, írt is a szerkesztőnek, aki azt válaszolta, nem találja a verset, és nem is tudja, hogy került az oldalra. 

Kiss Judit Ágnes elfelejtkezett a dologról, most jutott csak eszébe, amikor hallotta a katolikus tankönyvről szóló hírt.

A Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője kedves és együttműködő volt, az online verzióban azonnal javította a verset, a nyomtatással leálltak, a szeptemberi tankönyvben már hibátlanul lesz a szöveg. Méltatlannak tartom, hogy ebben a helyzetben trágár üzeneteket és telefonokat kapott. Minden együttérzésem neki

- közölte Kiss Judit Ágnes.

A József Attila-díjas költő hozzátette:

A szozat.org szerkesztője írt egy goromba levelet, amelyben kikéri magának a cirkuszt, melybe az én hibámból került. Arra kért, tartsam tiszteletben az érzékenységét. Én pedig mindenkit arra kérek, legyünk a versem szellemében is otthona, védelmezői egymásnak. Aki ezen a nyelven ért és olvas, abban van valami közös. Én ezt keresem. És amíg maradok, próbálom védeni, kinek nincs is hova.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Himnusz átjavítása? Isten helyett orbán?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@Aki Én:nagyon találóan jellemezted magad!
Aki Én
@telegdilaci: 10:38 Szerintem ez félre ment.
namihami
És ki van felháborodva és kéri ki magának!?!?!?!
A szózat.org szerkesztője! Mert neki ""érzékenysége"" van! Szakmai hozzáértése (korrekció és a mű teljes ellenőrzése) és a szerző tiszteletben tartása már nagyságrenddel csekélyebb!
DE: érzékenység már elég a pozíciója betöltéséhez!
ómió
@Aki Én:Tanuld már meg, bolsiék agyhalottja, legalább a magadéit, a tetvesbolsikat felismerni! Ha már egy donor kutyaagy se bírja a fejedben elviselni a töménybolsi hazugságmasszát és inkább kilökődik, legalább Internacionálé-éneklés közben talán cserélj velük névjegykártyát! Hátha így majd sikerül! Vagy egyszerűbb, ha még a tetvesbolsi magadéit is mindig másokra hazudod!? Ott az elmeosztályon ez számodra az efftársi sport!?
ómió
@telegdilaci: Hát, az "efftársias értelmezést" nehéz követni!
jáger laszló
Fogadni merek,hogy nem a gyerekek reklamáltak
De nem is az irodalom tanárok!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.