Egyetlen dolgot lehet biztosan kiolvasni a kozmetikázott adatokból egy szakember szerint: hogy sürgősen változtatásra van szükség.

Hatalmas a baj a szociális szférában, trükközik az adatokkal a KSH, hogy ez ne látszódjon

Illusztráció: Pixabay.com

100 ezren dolgoznak a szociális szférában, hivatalosan nem csökken a számuk, csakhogy a szakma szerint trükköznek az adatokkal – írja a Népszava. A lapnak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke azt nyilatkozta arról az összefoglalóról, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik elnökhelyettese küldött Kanász-Nagy Máté, LMP-s országgyűlési képviselőnek:

Az egész táblázat hibás, félrevezető, és még köszönőviszonyban sincs a szakmában használt fogalomrendszerrel.

Nem tudni például, hogy az a 100 ezer ember, aki a táblázat szerint az ágazatban dolgozik, 120 ezer, vagy 90 ezer álláshelyre jut-e. A számok alapján olyan, mintha minden rendben lenne – mondta Meleg –, pedig a családsegítőknél legalább 15 százalékos a hiány. Szintén nem utal semmi arra, hogy vannak olyan bentlakásos intézmények, ahol 30-40 százalékos a létszámhiány. Sehol nem szerepelnek a gyermekvédelmi intézmények sem, pedig az elmúlt hónapok botrányaiból kiderült, mekkora a baj ezen a területen.

Kiolvasható – mondta a szakember –, hogy a területen kevés a diplomás, de, hogy pontosan mennyi, az igazán ki sem derül, hiszen van olyan sor, ahol a középfokú végzettségűekkel együtt szerepelnek.

A csecsemő-és kisgyereknevelők mellé besorolták az óvónőket, akik a köznevelésben dolgoznak, nem a szociális szféra alkalmazottai – sorolta tovább Meleg, hogyan kozmetikázták a hivatalos adatokat. A szociális segítők pedig, akik az egyéb felsőfokú vagy középfokú végzettséget igénylő foglalkozások között szerepelnek, szintén hibásan vannak feltüntetve, hiszen nekik nincs előírva képzési paraméter.

Nem tudni azt sem, kiket takar a táblázatban megjelenő egyéb ügyintézők kategória, ahogy a szakképzettséget nem igénylő fizikai foglalkozás besorolás sem világos. Ők lehetnek a takarítók és a konyhások? – tette fel a kérdést a szakember. Csakhogy ők nem a szociális szféra dogozói. Ahogy olyan kategória sincs, hogy egyéb személygondozási foglalkozású, mert még a gépkocsivezető is a szociális segítő munkakörben dolgozik.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke ezt a következtetést vonta le az adatsort látva:

Még ha hiányos is, de legalább van néhány adat a kezében arról, hogy sürgős változásra van szükség.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Novák Katalin hivatala 66,4 milliót költött csak egy zongorára, és ez nem minden – repkedtek a százmilliók
Jó van ez így:):)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: És te ennyit se értesz meg, bolsiék fajkreténje!? Szar ügy! Mit mondanak az ápolóid, mikor kaphatod meg az új donor kutyaagyadat!?
Aki Én
@ómió: Ez komoly? Te tényleg ennyit tudsz, agyhalott balfasz? Sosem unod meg, te ebbe beleőrült egysíkú idióta?
ómió
@Aki Én: Szóval, még mindig nem értesz semmit se?! Az új kutyaagyadról sincs semmi hír!? Szar ügy!
Aki Én
@ómió: Ez komoly? Te tényleg ennyit tudsz, agyhalott balfasz bolsiék csicskája? Sosem unod meg, te ebbe beleőrült egysíkú idióta?
ómió
@Aki Én: Gyagyáskodj mással, bolsiék elmebetege! Én már únom a fajkreténségedet! Akárcsak a próbálkozásaidat az agyhalott balfasz bolsi csicskaságod rám hazudásával!
Aki Én
@ómió: Ma hamar lepattintottad a kezelőorvosod, hogy itt hazudozz egész nap, te agyhalott bolsi csicska.
Ez komoly? Te tényleg ennyit tudsz, agyhalott balfasz bolsiék csicskája? Sosem unod meg, te ebbe beleőrült egysíkú idióta?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.