Kifakadt egy neve elhallgatását kérő uniós tagországi diplomata Brüsszelben, miután kiderült, hogy Szijjártó Péter blokkolná az Európai Békekeret további folyósítását.

Szijjártó fenyegetése után kiakadtak Brüsszelben – "Mit mondhatnék? Ez Magyarország!"

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Több tagállam is meglepődőtt azon, hogy Magyarország az Európai Békekeret blokkolásával próbálja elérni, hogy Ukrajna levegye az OTP Bankot az háborút támogatók listájáról. Lehet, hogy a Külügy stratégiája működhet, mert az EU közvetítésre készül Magyarország és Ukrajna között.

"Mit mondhatnék? Ez Magyarország!" – Így kommentálta egy neve elhallgatását kérő tagországi diplomata Brüsszelben azt, hogy Szijjártó Péter ezúttal az Európai Békekeret további folyósításának blokkolását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Ukrajna nem veszi le az OTP Bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról. Szijjártó Péter a bécsi tárgyalása után azt is elmondta, az EU Oroszország elleni 11. szankciós csomagjáról sem hajlandó addig tárgyalni, amíg az OTP szerepel ezen a listán. Ukrajna május elején azért tette fel a feketelistára a pénzintézetet, mert annak oroszországi leánycége szerintük az orosz fegyveres erőket finanszírozza és késleltetett fizetési lehetőséget is biztosít nekik – írja az EuroNews.

A név nélkül nyilatkozó diplomata szerint Magyarország hamis érveket használ ebben a vitában és a fenyegetőzés időzítése is nagyon szerencsétlen, hiszen Ukrajna éppen ellentámadásra készül az orosz megszállók ellen. Forrásunk azt javasolta, hogy Magyarország közvetlenül Ukrajnával rendezze a vitáját és ne vonja be abba az Európai Uniót.

Egy másik név nélkül nyilatkozó diplomata szerint viszont az EU közvetíteni fog Magyarország és Ukrajna között az OTP Bank ügyében és ez a kérdés felkerül majd a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás napirendjére is.

"Olvastam a külügyminiszter nyilatkozatát és a már megszokott módon fogunk foglalkozni ezzel a kérdéssel, a párbeszéd útján. Megpróbáljuk meghallgatni a tagállamainkat és Ukrajnát, az EU kulcsfontosságú partnerét és barátját is. És meglátjuk, hogyan oldhatjuk meg a problémát" – magyarázta az EuroNews forrása, aki közvetlenül rálát a külügyminiszterek tanácskozásának előkészítésére.

A diplomata hozzátette, az OTP Bank nem az egyetlen európai uniós cég, amely rákerült az ukránok háborús listájára. Viszont ez az első olyan eset, amikor egy tagállam mélyen aggódik és panaszt is tesz az ügy miatt.

"Megpróbálunk majd beszélni erről az ügyről, hogy megoldást találjunk, és valószínűleg a hétfői tanácsülésen is szóba kerül majd" – mondta a diplomata.

Szijjártó Péter egyébként már a múlt héten elővette at OTP Bank listázásának az ügyét. A miniszter többször is hangsúlyozta azt, hogy az OTP Bank semmilyen jogszabályt nem sértett meg a működése során.

Forrás: Euronews

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbánék lopnak
Ezért az EU nem küldi a támogatást
Ezért Orbán bevágja a botot a küllők közé
Az a gond, hogy mi ülünk a biciklin. Ez fájni fog.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Nessy: 16:27 tegnap Asszem ez a vizsgálóbizottság nemigen találta megfelelőnek itt a dolgokat,úgyhogy megint nem lesz eu-s pénz. Ma a híradóban mészároslölő átadott egy öntözőberendezést,mert most épp növénytermesztéssel akar foglalkozni. Erre mittoménhány milliárdot kapott eu-s támogatásból,és megjegyezte,hogy ő is tett hozzá pénzt. És még azt is mondta,hogy aki ilyesmivel akar foglalkozni,azt ő támogatja anyagilag,és erkölcsileg. Na ezen jót nevettem, hogy mészáros,és az ő erkölcsi támogatása. Most vizsgálják a közbeszerzéseket is, háát,valószínűleg 2-3 név forog mészárosé mellett. De ezek tüzet okádnak,Brüsszeleznek,Sorosoznak,Gyurcsányoznak, baloldalaznak, mert ezek a hibásak,hogy nem jön a pénz...(és természetesen orbán,és a falkája szent, és ártatlan...
csipetke
@KisTehen: 08:24 tegnap Az OTP közleményt adott ki,hogy az ukrajnai bizniszt ők politikamentesen intézik. Azaz, nem értik,hogy madárfejűlajcsika miért csinál ebből ekkora ügyet, és miért szólt bele? Mellesleg Ukrajna nem akar olyan bankkal üzleteln,amelyiknek a ruszkiknál is van fiókjuk. Ennyi...
Nessy
@Horizont: Reménytelen bármiről is meggyőzni egy hithű fideszest! Amikor a napi életben szembesül a valósággal, akkor is csak a kormánypropagandát hiszi.
Nessy
@Horizont: Ilyenek mindig voltak, vannak, lesznek. Mindig akad önjelölt próféta, akit a hívek vakon követnek, és vannak "segítői" akik vele együtt remekül megélnek az emberek vak hitéből.
csak úgy....
@Shikari: tibim, neked ugye rokonod a farkas flóri! :) tibim, a te rokonod már egy súlyos bizonyíték a tolvajlásotokra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.