Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelből jelentkezett, a Külügyek Tanácsának tárgyalásáról.

Szijjártó Péter már nagyon várja a szeptembert, amikor „a valóság rá fogja rúgni az ajtót mindenkire”

"Hová merűlt el szép szemed világa? Mi az, mit kétes távolban keres?" Forrás: Pixabay

Szijjártó már reggel megjövendölte közösségi oldalán, hogy komoly vita, nagy nyomásgyakorlás várja a delegációját hétfőn Brüsszelben. A Külügyek Tanácsának napirendjén szerepel a szankciók és az Ukrajnának szállított fegyverek költségeinek megtérítéséről szóló javaslat is – írja az Index.

Szijjártó élőzött is később. Facebook-videójából kiderült, hogy továbbra is harcias a hangulat az európai miniszterek között, kollégái „továbbra is hisznek a konfliktus katonai megoldásában”.

Mi szomszédos országként, egy olyan nemzet képviselőiként, amely nemzet tagjai meghalnak ebben a háborúban, ebben nem hiszünk. Ennek a háborúnak csak tárgyalásos, diplomáciai megoldása lehet. Azt gondoljuk, hogy akik a katonai megoldásban hisznek, azok igazából azt a kockázatot idézik elő, hogy minél többen fognak meghalni ebben a háborúban

– fogalmazott Szijjártó, slágfertig módon mondva fel a háborús felek felelősségét összemosó, ruszki simogató Fidesz-krédót.

Szijjártó Péter szerint továbbra is nagy a nyomás rajtunk két szempontból is:

· egyrészt azért, hogy az Európai Békekeretből járuljunk hozzá fél milliárd euró elköltéséhez azok számára, akik Ukrajna számára fegyvereket szállítanak, kapják meg ezeknek a fegyvereknek az összegét vagy legalább egy részét,

· illetve nagy a nyomás azért is, hogy értsünk egyet a 11. szankciós csomag bevezetésével.

Szijjártó Péter emlékeztetett, Magyarország nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Békekeretből fizessék ki az Ukrajnának fegyvert szállító országokat mindaddig, ameddig Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájáról nem távolítja el az OTP-t.

A szankciókról is előadta a valóság fideszes keretezését, szerinte tanulni kellene az eddigi hatásaiból, amelyek szavai szerint jobban ártanak Európának, mint a szankciókat célzó Oroszországnak.

A kárpátaljai magyarság helyzetéről is beszélt Szijjártó. Szerinte az ukránok azt állítják, hogy adtak kedvezményeket a magyaroknak, és ukrán állítás szerint a Velencei Bizottság már jóváhagyta a vitatott oktatási törvényt. Szijjártó azt állítja, hogy a bizottság még nem is alkotott véleményt a törvényről, nyáron talán láthatunk erről fejleményt.

Az ukrán propaganda működik a kisebbségi törvény ügyében, ami nekem azért nem meglepő, mert lassan kilenc éve tárgyalok kisebbségi ügyekről ukrán miniszterekkel és eddig mindig ezt hallottam. Szeptember elsején a valóság rá fogja rúgni az ajtót mindenkire

– riogatott végül egy sort Szijjártó Péter. Külügyminiszterünk kitartott amellett, hogy a kisebbségi törvény szerint az ukrajnai, magyar nyelven oktató iskolák működése jogilag nem lesz lehetséges. (Miközben az ukrán vezetés Lengyelországtól kezdve Románián át Magyarországig minden érintett, uniós tag tárgyalópartnerének megoldást ígért az ügyben, még az orosz agresszió előtt – a szerk.)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mi van Peti? Kapod a sallerokat, meg a kokikat?
Mocskos putyinpárti, kitüntetett hazaáruló!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Maccska: ma, 18:12
Mi a hazugság a címben bundás? Mondta a petiminiszter vagy nem mondta az alábbiakat?
" Szeptember elsején a valóság rá fogja rúgni az ajtót mindenkire"
Benne van a cikkben. Vagy azt már nem is olvasod el, elég a cím?
Hülye vagy?
Néro2
Hát azt már én is várom mikor a valóság ajtaja hókonbasz.
Qqberci
Szíjrágók kellene már rendesen pofánrúgni és nem is kellene vele várni szeptemberig...
Néro2
@Qqberci: Várjá kicsit előbb le kell fordulnia Balázsáról.
Giovanni Alba
@Maccska:tegnap, 21:30
Nézd már bundás mi esett ki a szádból.
ómió
Pedig, Petya, ez az efftársak háborúja! Most, aztán, még mélyebbre ástad magad előttük! De szerencsére csak előttük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.