Nemzedékváltás történik, Európa a mai fiatalok számára egy online tér, mémekben fogalmazzák meg a politikai üzeneteket, leegyszerűsített, sarkos üzenetek ütköznek egymással, ez polarizálódás, radikalizálódás felé viszi Európát – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése előtt A jövő Európája címmel tartott előadásában kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Navracsics Tibor szerint a fiatalok és a mémek radikalizálják Európát – Csak a kereszténység mentheti meg azt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Magyar Atlanti Tanács közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián 2023. május 23-án. MTI/Máthé Zoltán

Navracsics Tibor azt mondta: egész Európában a radikálisabb pártok előretörése látható, a korábban középre tartó pártok vagy radikalizálódnak, vagy gyengülnek. Már a liberális pártok is egyre radikálisabb üzeneteket fogalmaznak meg, "a kereszténydemokrácia pedig az ellenzékiség szinonimája lett, és a szociáldemokraták sem állnak sokkal jobban" – tette hozzá a miniszter. Rámutatott: ezért egyre élesednek a viták.

Ma Európában és az egész világon egy határhoz érkeztünk, azok a körülmények, amelyek az elmúlt időszakban komfortossá tették a világunkat, megváltoznak – közölte a miniszter. Rámutatott: most telik el egy emberöltő a közép-európai demokratikus átmenetek óta, nemzedékváltás szemtanúi vagyunk, s ez alapvető minőségi változást hoz.

A mostani fiatal családanyák, családapák "belenőttek" a demokratikus és egységes Európába, valamint és az online forradalomba, már máshogy látják a világot, a problémákat, ez az első meghatározó tényező Navracsics Tibor szerint.

A második fontos pont, hogy minden jel azt mutatja, válságba kerül a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia konszenzusa, együttműködése, amely eddig példátlan stabilitást és ennek következtében jólétet hozott Európának, egzisztenciális biztonságot a tömegeknek – folytatta a miniszter. A harmadik tényezőként az orosz-ukrán háborút említette, kiemelve: 1945 óta nem folyt olyan háború a kontinensen, amit a második világháború egyik résztvevője vívott volna.

Az orosz-ukrán háború alapvető kérdéseket vet fel Európa biztonságával kapcsolatban, és azt üzeni, hogy "Európa sebezhetetlenségének mítosza végleg megsemmisült" – mondta Navracsics Tibor. Megjegyezte: kiderült, hogy az emberiség mégsem képes tanulni a történelemből, hiszen ha valaki tanulhatott volna a történelemből, az a Szovjetunió utódállama.

Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy "a háború fegyverszünettel megálljon, hogy a méltányos és igazságos békére irányuló tárgyalások meginduljanak", mert ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül.

A miniszter szerint ugyanakkor Európa jövője azon is múlik, sikerül-e Európát kulturális közösséggé tenni. "Ez egy máig beteljesületlen ígéret, és ez magyarázza az unión belüli konfliktusokat; ha értenénk egymás kultúráját, akkor a politikai viták jelentős része megtakarítható lenne – vélte Navracsics Tibor.

Hozzáfűzte, a nyugat-európai diákok úgy nőnek fel, hogy nem tanulják a közép-európai történelmet, számukra "Bécsnél vége van az európai civilizációnak". Ezért "nekünk kell megismertetni magunkat" – hangoztatta a miniszter.

Leszögezte: Európának az alappillérekre kell támaszkodnia, legfőképpen a kereszténységre, mint kultúrára.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra, meglátása szerint az Egyesült Államok Kínáról ugyanúgy gondolkodik, mint annak idején a Szovjetunióról gondolkodott, miközben egyáltalán nem biztos, hogy Kína a ma Szovjetuniója. Hiszen – érvelt a miniszter – a Szovjetunió kifejezetten agresszív katonai hatalom volt, Kínánál viszont inkább erős gazdasági törekvés látható.

"A legnagyobb hiba, amit az Egyesült Államok elkövethet, hogy félreolvassa a jeleket" – fogalmazott Navracsics Tibor. Közölte, Európa számára hátrányos lenne, ha a világgazdaság súlypontja áttevődne a Csendes-óceáni térségbe.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra, hogy "a bővítés stabilizál, az uniónak kötelessége a bővítés". Azonban a Nyugat-Balkánnal együtt az unió már nem lesz ugyanaz, mint ma – tette hozzá. Kijelentette: "abszolút bővítéspártinak kell lennünk", és nem ellenérv, hogy "többsebességes" lesz az unió, hiszen már ma is az.

Navracsics Tibor előadását követően megkezdődött a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése. A szervezet 1992-ben Antall József miniszterelnök kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy segítse Magyarország NATO-csatlakozását, az 1999-es csatlakozás óta pedig a transzatlanti értékek és elvek integrálásáért dolgozik.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Téged meg már semmi. Rajtad már a jó isten se tudna segíteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@csak úgy...: 09,39

Mindig a Soros! :) Biztosan jó fej az öreg, csak egy nagyon nagy hibát követett el, amit ismerünk, és az Orbán. Ha én láttam , hogy mi fán terem ez a társaság, ő, miért nem? Na mindegy, volt, ami volt, most az a fontos, hogy megszabaduljunk a NER-szörnytől.
Aki Én
Azt azért kellene tisztázni, hogy a kereszténység, vagy a ti kereszténységetek?
Mert az összes pedofilotok, buzitok és tolvajotok kereszténynek vallja magát, ezért ezt nem ártana tisztázni.
verőce21
Komoly felelőssége van sok szülőnek és a tanároknak abban, hogy felnőtt egy debil, liberálbolsi nemzedék...!
Aki Én
@verőce21: Ha 9 évig libsi alelnökösködő, ifjú kommunista titkár Sorosista gazdádra gondolsz, akkor qrvára igazad van.
De én nem az általatok libsinek titulált embereket (gyakorlatilag mindenki aki nem agyhalott orbánista) tartom felelősnek és veszélyesnek, hanem a magadfajta köpönyegforgató, elvtelen agyhalottakat.
ómió
Pedig az efftársak ma már a migráncs internacionalizmusban "látják a jövőt"! Onnét az elmeosztályról! A korábbi proli internacionalizmusukat egyelőre "szüneteltetik"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.