Az eredeti Fidesz-KDNP-s előterjesztést a baloldali frakcióvezetők módosító javaslataival átalakító állásfoglalást fogadott el az ukrajnai háború ügyében szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. "A baloldal ismét bebizonyította, hogy a háború pártján áll" – írta a szavazás kapcsán az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt szerint "Gyurcsány emberei ma a Fővárosi Közgyűlésen is nemet mondtak a békére".

"A guruló dollárokért cserébe a baloldal a háború pártján áll, hiszen ezt várják el tőlük a finanszírozóik."

Ezért adta parancsba Gyurcsány Ferenc a Fővárosi Közgyűlésben ülő bábjainak, hogy mondjanak nemet a békepárti határozatra

- fogalmazott közleményében a Fidesz, hozzáfűzve: Karácsony Gergely és társai pedig

szó nélkül teljesítették Gyurcsány utasítását

A baloldalt továbbra sem érdekli a magyar emberek érdeke, "a guruló dollárokért cserébe bármire képesek".

Elvi állásfoglalás az orosz-ukrán háborúról

Az eredeti Fidesz-KDNP-s előterjesztést a baloldali frakcióvezetők módosító javaslataival átalakító állásfoglalást fogadott el az ukrajnai háború ügyében szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az elvi állásfoglalás magáévá teszi az Európai Tanácsnak "az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háborút" elítélő nyilatkozatát. A döntés 17 igennel, tíz nem szavazat ellenében és egy tartózkodás mellett született meg, a javaslatra a baloldali többség voksolt igennel, a Fidesz-KDNP pedig nemmel.

Eredetileg Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője terjesztette be a javaslatot, amelyhez a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd frakcióvezetője módosító indítványokat nyújtott be, és végül az ezekben szereplő változtatásokkal fogadták el az állásfoglalást.

Wintermantel Zsolt a szavazás után újságíróknak azt mondta: a főváros baloldali többsége, Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével elutasította az eredeti békepárti nyilatkozatot, és a módosító javaslatok színtiszta belpolitikai csatározássá minősítették a kérdést.

Visszanyalt a fagyi: Beterjesztetett a fővárosi Fidesz egy javaslatot, az ellenzéki városvezetés módosította azt, és így fogadták el

Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, a DK fővárosi frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2023. május 24-én. MTI/Máthé Zoltán

DK: hazug a fővárosi Fidesz békepárti javaslata

A fővárosi Fidesz békepárti javaslata hazug, ezért a Fővárosi Közgyűlés demokratikus frakciói egy valóban békepárti módosító javaslatot nyújtottak be

- közölte Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón még a fő szavazás előtt.

Bősz Anett rámutatott arra, hogy a fővárosi Fidesz által benyújtott, békepártinak nevezett előterjesztés nem más, mint "Orbán Viktor hazug, manipulatív, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátságáról" tájékoztató kezdeményezés, ami mellett nem mehetnek el szó nélkül a közgyűlés demokratikus frakciói.

Közölte: ezért valódi békepárti módosító javaslatot nyújtottak be a Fidesz előterjesztéséhez. A DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője által aláírt módosító javaslat szerint a közgyűlés elfogadja az Európai Tanács március 23-án Orbán Viktor miniszterelnök által is megszavazott következtetéseit az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háború elítélésével kapcsolatban, egyben a tanácsi következtetéssel összhangban támogatja a Magyarország által is megszavazott ENSZ-határozatot az ukrajnai béke alapját képező elvekről.

Ez volna a valódi békepárti nyilatkozat, ami alapján a béke pártján állók azt követelik, hogy az orosz megszálló hadsereg hagyja el Ukrajnát – mondta Bősz Anett. Felhívta a figyelmet arra, a Fidesz kormánya "társadalmi hidegháborút" kezdett Magyarországon, ami nemcsak a magyarokkal, de az ukránokkal szemben is "inkorrekt". Az ukránok olyan önvédelmi háborúba kényszerültek, ami a teljes országukat hadszíntérré változtatta.

Mint mondta, nem először szemtanúi annak, hogy Orbán Viktor oroszbarátsága, Moszkvával való szoros külpolitikai kapcsolatai, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött barátsága kifejezetten akadályozza a nemzetközi közeget abban, hogy megoldást találjon.

Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője, XVIII. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, az Orbán-kormány elárulta és kiárusította Magyarországot, a "piszkos gázalkunak" köszönhetően a magyar emberek, cégek, önkormányzatok kétszeres áron kapják a gázt.

Hozzátette: az "orbáni infláció" háromszorosa az európai átlagnak, emiatt az önkormányzatok egyre nehezebben tudnak építési beruházásokat megvalósítani és ellátni a közfeladataikat. Emellett a kormány "brutális pénzelvonásokkal" bünteti az önkormányzati városokat, elsősorban az ellenzéki vezetésű kerületeket, városokat, ezért sok település működése került veszélybe – mutatott rá.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@szópó-ómió: nedveske!kendnek meg a geci volt az óvodában a jele!Azóta még hozzávette a muszka faszt a seggébe!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Ne "kamu duma", efftársak! Ami "visszanyalt", az az efftársi háborúpártiság volt!? Csak azt nem érteni, miért nem "küzdötök" már Ukrajnában!? "Vacak emberből" vagytok, ahogy azt Böszme atyátok "elővezette"!?
balos
@szópó-ómió: nedveske!kendnek meg a geci volt az óvodában a jele!Azóta még hozzávette a muszka faszt a seggébe!
Pálinkás Pál
" Mint mondta, nem először szemtanúi annak, hogy Orbán Viktor oroszbarátsága, Moszkvával való szoros külpolitikai kapcsolatai, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött barátsága kifejezetten akadályozza a nemzetközi közeget abban, hogy megoldást találjon. "...pedig van nagyon egyszerű megoldás...nem kell hozzá akadémikusnak lenni...
Péter2
Fideszes idióták , világosan megmondta Zelinszkij a háborúnak csak akkor lesz vége , ha az oroszok visszatakarodnak a nemzetközileg elismert határaik mögé ! Hányszor szólították fel a fidesz idióták , az oroszokat , hogy takarodjanak haza , Ukrajnából , ezt Magyarország vezetésén kívül már minden európai ország diplomatái megtették , a fidesz egyszer sem , mert háború párti , sőt rengeteg pénzel támogatja a fidesz Oroszországot , az unióba nekik kedvez , vétóz meg a nekik szánt szankciókat ,nyomja putyin propagandáját a ner ez elég bizonyíték ki a háborúpárti !
namihami
Ez van fiúk, most sz@rba haraptatok!
Ti állandóan ezt játszátok mindenkivel, de most veletek művelte egy olyan vezetés, ahol nem tudtok semmilyen trükköt (módosító, javaslat, lefizetés, stb) érvényesíteni! Barátkozzatok a bukta érzésével!
Eladott Ország
Mi lenne ez az orrba-szájba, a csapból is folyó béke? Ukrajna hagyja jóvá, fogadja el Putyin hódítását? Mondjon le mindenről, hódoljon be a ruszkiknak, annyi pusztítás és váráldozat után? Köpje szembe az Uniót, Amerikát, akik rengeteg pénzzel, fegyverrel, szankciókkal támogatták őket? Jó lenne ha ez a nyálasszájú kakadu, meg a geci részleteznék, hogy mi lenne az a BÉKE, mégis hogy képzelik?!
pbs.twimg.com/media/FtrHivfXsAEWIm-?format=jpg&name=large
Magyarország valóban NATO-ország? Tényleg érdekli őket Európa és a Szövetség, vagy csak Putyin bábjai?!
twitter.com/mats_data/status/1661255723387346945/photo/1
Eladott Ország
A mi „békepásztorunk"/ gatyás békegalmbunk, a Katari Gazdasági Fórumon a Bloombergnek adott interjút, ahol kifejtette hogy szegény ukránok nem nyerhetik meg ezt a háborút.
twitter.com/i/status/1661017243411697666
Az ukránok nem nyerhetnek, mondta a geci Dohában. Akkor ki is az orosz ügynök?! Ukrán hősök, emlékezzetek majd adott esetben Orbán orosz ügynök kijelentésére!
twitter.com/Jzsi18313051/status/1661050426664402955/photo/1
Az ukránok visszaszóltak Orbánnak, addig harcolnak, amíg nem nyernek.
nepszava.us/az-ukranok-visszaszoltak-orbannak-addig-harcolnak-amig-nem-nyernek/
namihami
@namihami: 15.58: Attól a fekália még az marad, ami! (Szerintem) a Karácsonynak egyébként is szól az éjféli miseharang. A gond az, hogy (amilyen hülye az ellenzék) hagyja az orbáni aknák munkáját és egymásnak ugrik. A fideszes pedig besétál.
namihami
@namihami: 19.28: Bocs, rossz cím és idő.
@sgl: 16.00: Természetesen, ez a jó címzés. A vélemény maradt!
jáger laszló
2 gombóc fagyi is már elég drága és ha folyton nyalja!!??
csak ennyi
barátilag
J,L.,
Edebácsi
"szó nélkül teljesítették Gyurcsány utasítását" - a Fidesz azt hiszi, másutt is úgy van, mint náluk??!!%
kereső
Az ellenzéknek- a fővárosi közgyúlés ellenzéki frakcióinak- ez az "apropó" kellett ahhoz, hogy egyértelmúen elmondják a köz!!-nek, mi is az álláspontjuk az "orbáni béke szólamok" kapcsán . A fővárosi közgyűlés frakciói már elmondták, de az ellenzéki pártok!!! NEM!! Érdeklődnék, mi a fitty -fene tartotta vissza, tartja vissza ezeket a pártokat attól, hogy mi a lényege orbán és a fideSS álságos, hazug béke szólamainak? Nem világos számomra, hogy miért némák Ukrajna kérdésében. Mert némák- kivéve a tihazátokat, akik putyon feltétlen hivei- hiszen a némaság azt jelenti, hogy az ukránok, és az eu 26 tagállama felé csak azut erősiti, hogy az orbáni vélemény=Magyarország véleményével. Mert mit szól majd a fideSS?? A fideSS-t nem érdekli a mások véleménye, amint azt druzsba pjotr kifejtette Brüsszelben- akkor a magyar ellenzéki pártokat miért érdekli a fideSS véleménye?? Le kéne már erről szakadni!!
kereső
@kereső: A fideSS " riszálom igyis -úgyis" , mindenkor, minden helyzetben- akkor meg miért nem kiabáljátok tele az országot a sok gazsággal, amely Magyarország becsületének edorálását jelenti. Félre már a pártérdekekkel!
Toller Béla
Mit van úgy oda az a fidesz ? Kicsit feljavították a békefelhívását ! Így most már ellen is szavazott, nem ? Mit tesz Isten, erre a többséget kezdi el vádolni azzal, hogy háborúpárti ! Egy milliméternyi bőr sincs már az orcájukon ?
telegdilaci
@sgl:Valójában ez egy ócska hazugság amivel a baloldalt vádolják hogy háború párti,holott Orbán az Oroszoknak drukkol hogy nem lehet az Oroszoknak elveszíteni a háborút,miért is nem? kapunk Kárpátaljából egy részt ha az Oroszok nyernek!
Csak Norisz és senki más
Rákosi elvtárs hatvan éves –
nem kell keresnem szavakat
ha így egyszerűen leírom,
tudom már, mit jelent e nap.
Rákosi elvtárs hatvan éves.
Így szól a hír. S a felelet:
kilép medréből: a szívekből
árad feléje a szeretet.

A szeretet.
Ha róla szólnak,
ahogy kimondják a nevét,
színültig telik szeretettel,
fénylő mosollyal a beszéd.
Róla szól a munkás a gyárban
és este, otthon a család
elmúlt napot, jövőnket mérni
előveszik egy-egy szavát.
Falvak mélyén, kemencefénynél,
ha ül a szomszéd s szóba kezd:
„Rákosi elvtárs megígérte…”
„Rákosi elvtárs mondta ezt…”
Neve a bizonyság pecsétje
megfontolt okos szavakon,
fölépült már, fölépült várad,
falai ronthatatlan állnak
szívünkben, Bizalom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.