A csütörtöki Kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a 2024-es költségvetés védelmi költségvetés lesz. Többek között a rezsicsökkentés "vívmányait" és a magyar családokat igyekszik továbbra is "megvédeni" a magyar kormány.

"Összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése" – ellenzéki reakciók érkeztek Varga Mihály bejelentéseireVarga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én. MTI/Kovács Tamás

DK: "Összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése"

A bejelentésekre reagáltak az ellenzéki pártok, a DK közleményében azt írja, 

még fél év sem telt el, de máris összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése: soha nem volt még ilyen nagy a negyedéves költségvetési hiány, vágtat az orbáni infláció és nem jutunk hozzá az uniós pénzekhez. Ennek ellenére Orbánék már májusban be akarják nyújtani a parlament elé a jövő évi költségvetést is, amely köszönőviszonyban sem lesz a valósággal.

A Varju László DK-s országgyűlési képviselője, alelnök által kiadott közlemény szerint Orbán Viktor 2024-es költségvetése ugyanúgy bukásra lesz ítélve az orbáni infláció miatt, ahogy megbukott az idei költségvetés is.

Ezért az Árnyékkormány megbízásából a Demokratikus Koalíció országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely az orbáni infláció megállítása céljából alkotná meg a 2024-es költségvetést – írják.

A javaslat szerint csökkenteni kell az alapélelmiszerek, a rezsi és az üzemanyagok áfáját, növelni kell a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjakat pedig a valódi dráguláshoz és a bérek emelkedéséhez viszonyítva, svájci indexálással kell emelni. 

Momentum: "Varga bemutatta 2024 kamuköltségvetését"

A mai napon a kormány bemutatta a 2024-re tervezett költségvetést. Varga Mihály beszámolójára Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalán reagált.

A Momentum politikusa a bejegyzésében elmondta, hogy nehéz komolyan venni azt a költségvetést amit még az a Költségvetési Tanács is kritizál, amelyben ott ül Matolcsy György jegybankelnök, valamint Windisch László, a kormánnyal mindig feltűnően barátságos Állami Számvevőszék elnöke. "A Tanács egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a tervezetet "korlátozottan lehet komolyan venni", és már most látszik, hogy egyes részei nem lesznek tarthatók" – írja Bedő.

"A pénzügyminiszter ugyanis láthatóan azzal számol, hogy a gazdaság hamarosan magától fellendül, az EU-s forrásokhoz pedig mindjárt hozzájutunk. Kissé talán túlzott optimizmus ez annak fényében, hogy az infláció továbbra is rekordokat döntöget, az EU költségvetési biztosa pedig épp most jelezte, hogy közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében"

– teszi hozzá a frakcióvezető-helyettes és megjegyzi, a legjobb, ha komolyan sem vesszük a tervezetet, hiszen a 2023-as költségvetést is nemrég, év közben módosították.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Egyes részei nem lesznek tarthatók? A shikarik úgyis elhisznek bármilyen magyarázatot: prüsszel, Soros, Gyurcsány, Árpád vezér, a szkíták, sőt még az örmények is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Shikari: Ok. De akkor ne szólj bele, abba, amihez halovány lila gőzöd-és gőzekéd sincsen. Mert az nem ér, hogy "csúnyákat" mondasz a megszólalóra. Ez lehet egy fideSS-es politikai félóra témája.De ez itt nem az.
Nessy
@Philip Marlowe: Olyannyira rendben van, hogy decemberben átírásra került, amit februárban el is fogadott a parlamenti kormány frakció. De azóta is módosításra kerültek sorok, rendeleti úton.
simmering73
@KisTehen: 8:07 A te farkad lógott a bilibe kis kretén.
jáger laszló
A 2024s-ről + ne is beszéljünk ,mert az maga a virtuális rémálom
Minden szava feltételezéseken alapszik a tények totális hiányában!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Azt javaslom a magyar " kurmánynak... ", hogy ha már lúd, legyen Kövér : ne csak a 2024.- es, hanem egy füst alatt a 2025.-ös KÖLTSÉGVETÉST is terjessze be !
balos
@Juhász István: Hol lesz akkor a költség vetés!Törvénybe foglalják,hogy a nemzeth költségvetés nélkül is működik,csak szavazzanak rájuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.