A csütörtöki Kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a 2024-es költségvetés védelmi költségvetés lesz. Többek között a rezsicsökkentés "vívmányait" és a magyar családokat igyekszik továbbra is "megvédeni" a magyar kormány.

"Összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése" – ellenzéki reakciók érkeztek Varga Mihály bejelentéseireVarga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én. MTI/Kovács Tamás

DK: "Összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése"

A bejelentésekre reagáltak az ellenzéki pártok, a DK közleményében azt írja, 

még fél év sem telt el, de máris összeomlott az Orbán-kormány 2023-as költségvetése: soha nem volt még ilyen nagy a negyedéves költségvetési hiány, vágtat az orbáni infláció és nem jutunk hozzá az uniós pénzekhez. Ennek ellenére Orbánék már májusban be akarják nyújtani a parlament elé a jövő évi költségvetést is, amely köszönőviszonyban sem lesz a valósággal.

A Varju László DK-s országgyűlési képviselője, alelnök által kiadott közlemény szerint Orbán Viktor 2024-es költségvetése ugyanúgy bukásra lesz ítélve az orbáni infláció miatt, ahogy megbukott az idei költségvetés is.

Ezért az Árnyékkormány megbízásából a Demokratikus Koalíció országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely az orbáni infláció megállítása céljából alkotná meg a 2024-es költségvetést – írják.

A javaslat szerint csökkenteni kell az alapélelmiszerek, a rezsi és az üzemanyagok áfáját, növelni kell a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjakat pedig a valódi dráguláshoz és a bérek emelkedéséhez viszonyítva, svájci indexálással kell emelni. 

Momentum: "Varga bemutatta 2024 kamuköltségvetését"

A mai napon a kormány bemutatta a 2024-re tervezett költségvetést. Varga Mihály beszámolójára Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalán reagált.

A Momentum politikusa a bejegyzésében elmondta, hogy nehéz komolyan venni azt a költségvetést amit még az a Költségvetési Tanács is kritizál, amelyben ott ül Matolcsy György jegybankelnök, valamint Windisch László, a kormánnyal mindig feltűnően barátságos Állami Számvevőszék elnöke. "A Tanács egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a tervezetet "korlátozottan lehet komolyan venni", és már most látszik, hogy egyes részei nem lesznek tarthatók" – írja Bedő.

"A pénzügyminiszter ugyanis láthatóan azzal számol, hogy a gazdaság hamarosan magától fellendül, az EU-s forrásokhoz pedig mindjárt hozzájutunk. Kissé talán túlzott optimizmus ez annak fényében, hogy az infláció továbbra is rekordokat döntöget, az EU költségvetési biztosa pedig épp most jelezte, hogy közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében"

– teszi hozzá a frakcióvezető-helyettes és megjegyzi, a legjobb, ha komolyan sem vesszük a tervezetet, hiszen a 2023-as költségvetést is nemrég, év közben módosították.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
""Az elért eredményeinket nem hagyjuk veszni.
Ezért ilyen bizonytalan időszakban is olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát""

Baszod alásan milyen eredményt akarsz megvédeni??
Az EU csúcs inflációt a soha nem látott ÁH hiányt a évi ezer mrd adósság kataszolgáltatása, a nyugdíjak 20-30% reálértékcsökkenését, a reálbérek 6-10%-os csökkenését, és ez évben már 95x AZAZ KILENVENÖTSZÖR, MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉST??
A teljesen szétkúrt gazdaságot, amit adatok garmadával lehet igazolni.
Adósság csökkentést hazudtok mikor 2010 óta több mint 150%-al nőtt az adósság kb 20 ezer mrd-ról 50 ezer mrd-ra.

2010 óta nincs kormányzás, csak kommunikáció és lopás, a szart csokinak a bűzt illatnak kell mutatni, erre van évi több mint ezer milliárd és többezer ember akik a hazug kommunikációval minden gazemberséget el akartok takarni.
..Az ellenzéket meg napi 24 órában mocskoljátok, minden szart rájuk toltok, mindenben ők a hibásak.
Magyar történelem legocsmányabb hazaáruló hazug, tolvaj kormánya vagytok, élén egy klepto és cezaromániás gazemberrel.

Ja hallom az m1 fideszmocsok médiában az eu legmagasabb áron vásárolt energiára azt hazudjátok, megvéditek rezsicsökkentés vívmányait..., ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Philip Marlowe: Olyannyira rendben van, hogy decemberben átírásra került, amit februárban el is fogadott a parlamenti kormány frakció. De azóta is módosításra kerültek sorok, rendeleti úton.
sgl
még egy pofon, mi a frász eredményt akarnak ezek megvédeni???

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányinfón 2023. május 25-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
...Sosem halmozott még fel akkora hiányt áprilisban a magyar költségvetés, mint idén, és a jövő évi büdzsét is jelentős kockázatok övezik.
...Az első négy hónap kamatkiadásai több mint kétszer akkorák voltak, mint 2022 azonos időszakában, és az időarányos adatok alapján kérdéses, mennyire reális, hogy a terveknek megfelelően 3000 milliárd forint alatt marad az adósságszolgálat.

g7.hu/kozelet/20230526i??/olyan-rossz-allapotban-van-a-magyar-koltsegvetes-hogy-az-mar-a-befektetoknek-is-kezd-feltunni/
sgl
g7.hu/adat/20230516/jobban-zsugorodik-a-magyar-gazdasag-mint-az-eu-atlag/

ez is siker? ezt is meg kell védeni?

nem kéne az ellenzéknek a gazdasággal 100* többet foglalkozni???
simmering73
@KisTehen: 8:07 A te farkad lógott a bilibe kis kretén.
Horizont
@simmering73: Inkább a feje. Akkora farka nincs, hogy bele tudja lógatni hahahahahahahaha
jáger laszló
A 2024s-ről + ne is beszéljünk ,mert az maga a virtuális rémálom
Minden szava feltételezéseken alapszik a tények totális hiányában!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.