Azt hinnénk, hogy végre megérkezett az igazi nyár, de a hosszú hétvége elején csapást mér ránk az időjárás.

Elönti az országot az eső – Szinte minden megyére figyelmeztetést adtak ki

Fotó: 123rf.com

Pénteken napközben legnagyobb számban az ország középső harmadában (a Nyugat-Dunántúlon nem, a keleti területeken viszont csak elvétve) számíthatunk zivatarok kialakulására. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső (1-2 cm) kísérheti, az intenzívebb gócokhoz emellett felhőszakadás (> 30 mm) is társulhat. Szombatra virradóan a zivatartevékenység a Duna vonalában maradhat fenn.

Gomolyfelhős, napos idő várható, időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Délután elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás is kísérhet. Legkisebb eséllyel a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain fordulhat elő csapadék. Az északias szelet több helyen élénk, főleg a Nyugat-Dunántúlon erős lökések is kísérhetik, zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

A záporok, zivatarok számossága csökken, többfelé kiderül az ég. Ugyanakkor az éjféli órák környékétől a Dunántúl délkeleti, keleti felén, a Duna vonalának tágabb térségében újból erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé ismét kialakulhatnak helyenként záporok, zivatarok. Az északias szelet a nyugati és az északkeleti megyékben továbbra is élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb lehet.

Elönti az országot az eső – Szinte minden megyére figyelmeztetést adtak ki

Fotó: Met.hu

Szombaton napos idő várható, jellemzően kevés, egy dunántúli, illetve dunamenti összeáramlási vonal mentén és a keleti határ közelében több gomolyfelhővel. Utóbbi tájakon néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 22, 27 fokot mérhetünk.

Forrás: Met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.